Παράλληλη χρήση επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), με τους πιλότους των πρώτων να καθοδηγούν τα δεύτερα στη μάχη προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις, θα περιλαμβάνει ο αεροπορικός πόλεμος στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με την Collins Aerospace, που υπάγεται στη Raytheon.
Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται η δράση αμερικανικών επανδρωμένων μαχητικών και «Collaborative Cοmbat Aircraft» εναντίον ενός εχθρού με κινεζικά επανδρωμένα μαχητικά. Σκοπός του βίντεο είναι να επιδείξει τη δουλειά της Collins πάνω στις αυτόνομες δυνατότητες μάχης που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τα σχετικά προγράμματα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Στο βίντεο φαίνονται να απογειώνονται τα αμερικανικά μαχητικά, με τα drones να απογειώνονται τόσο από αεροπλανοφόρο όσο και από χερσαίους διαδρόμους, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης τους από διαφορετικούς, απομακρυσμένους προορισμούς, που μπορεί να απέχουν πολύ από τις βάσεις των επανδρωμένων. Τα drones συναντιούνται με επανδρωμένα μαχητικά F-15, F/A-18 και F-35, τα οποία φέρουν πλήρη φορτία πυραύλων αέρος- αέρος, συν ατρακτίδια IRST (infrared search and track). Οι χειριστές των επανδρωμένων αεροσκαφών φαίνονται να δίνουν οδηγίες στα μη επανδρωμένα μέσω οθονών αφής/ tablets- μάλιστα φαίνονται να επιλέγουν και πολλά μαζί, αναθέτοντάς τους προκαθορισμένες αποστολές, τις οποίες τα drones αναλαμβάνουν με έναν βαθμό αυτονομίας.
Απέναντι στα αμερικανικά μαχητικά είναι μια δύναμη αεροσκαφών της οικογένειας των Flanker (χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και την Κίνα) και stealth μαχητικών J-20 (Κίνα), τα οποία εντοπίζονται από τους αισθητήρες των drones. Σημειώνεται πως τα μαχητικά του βίντεο δεν φέρουν κινεζικά διακριτικά, μα J-20 χρησιμοποιεί μόνο η Κίνα.
Με τα drones να επεκτείνουν τα «μάτια» της αμερικανικής δύναμης χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα επανδρωμένα μαχητικά, η σύγκρουση αρχίζει, με εκτοξεύσεις πυραύλων τόσο από επανδρωμένα όσο και από μη επανδρωμένα μαχητικά, τα οποία είναι σε άμεση επικοινωνία και συντονισμό/ συγχρονισμό μεταξύ τους- κοινώς, τα drones «βλέπουν» και στοχεύουν για λογαριασμό και των επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία λειτουργούν με παθητικά υπέρυθρα συστήματα εντοπισμού/ αισθητήρες, χωρίς να εκτίθενται τα ίδια σε εντοπισμό από τον εχθρό ή σε παρεμβολές. Η εχθρική δύναμη αποδεκατίζεται και μετά το πέρας της αναμέτρησης τα drones λαμβάνουν εντολές να επιστρέψουν στη βάση ή να συνεχίσουν να περιπολούν.
Βεβαίως, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του The War Zone, το σενάριο που παρουσιάζεται είναι προφανώς σε ένα βαθμό «κινηματογραφικό/ δραματοποιημένο», ενώ απουσιάζουν αντίστοιχα μη επανδρωμένα συστήματα και από τον εχθρό (η Κίνα αναπτύσσει και αυτή μη επανδρωμένα μαχητικά και άλλα drones)- ωστόσο σε κάθε περίπτωση δίνει μάλλον μια αρκετά καλή εικόνα ως προς το το «υβριδικό» μέλλον που φαίνεται να έρχεται στον αεροπορικό (και μη) πόλεμο, με συνδυασμό χρήσης μη επανδρωμένων και επανδρωμένων πλατφορμών σε πλήρη συντονισμό μεταξύ τους.