Ενταση προκλήθηκε, ξανά, την Τρίτη, στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Ομάδα Αφγανών, κυρίως γυναικών, με τις οικογένειες τους κατέλαβαν το μεσημέρι την είσοδο του ΚΥΤ και έκλεισαν τον δρόμο, με αίτημα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή όπου έχουν σκηνές. Με επέμβαση της Αστυνομίας και μετά από διαπραγματεύσεις η συγκέντρωση διαλύθηκε.
Την ίδια ώρα, βίντεο που αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, εν μέσω του δύσκολου χειμώνα που διανύουμε, ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο ιρακινής καταγωγής Δανός ακτιβιστής, Σαλάμ Αλντίν, λίγο πριν την απέλασή του από την Ελλάδα.
Στο βίντεο απεικονίζονται άνθρωποι να ζουν μέσα και έξω από σκηνές σε συνθήκες ψύχους, στοίβες από σκουπίδια δίπλα από αυτοσχέδια σπίτια οικογενειών, βρώμικες τουαλέτες. Επίσης, αίσθηση προκαλεί η έλλειψη ρεύματος. Έτσι, χιλιάδες κόσμου που έχει εγκατασταθεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, ακριβώς δίπλα από το επίσημο camp, περνάει τα βράδια του στο σκοτάδι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικά χωρίς θέρμανση.
Ο ακτιβιστής που ανέβασε το βίντεο είναι ο Σαλάμ Αλντίν. Στο παρελθόν είχε συλληφθεί για διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ τελικά αθωώθηκε στο Εφετείο. Πρόκειται για τον ιδρυτή δανέζικης ΜΚΟ, που δημιουργήθηκε για να βοηθάει πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα ζητήματα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Δανός ακτιβιστής απελάθηκε στην πατρίδα του, ύστερα από τέσσερα χρόνια παραμονής του στη χώρα μας. Η απέλασή του ήρθε μετά την εγγραφή του στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών, διότι, σύμφωνα με τις Αρχές, κρίθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απελάθηκε διότι προέβαλε με θάρρος τα προβλήματα που υπάρχουν στη Μόρια.
Συντονισμένες δράσεις από τους αιρετούς
Το συντονισμό των δράσεων που περιλαμβάνουν και τη διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων σχετικά με προβλήματα που προκαλεί η συνεχιζόμενη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, συναποφάσισαν, εν τω μεταξύ, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, με τους δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Χίου Σταμάτης Κάρματζης, Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης. Συμμετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες, καθώς και εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το κοινό αίτημα της άμεσης αποσυμφόρησης των υπαρχουσών δομών και η αντίθεση στη δημιουργία των νέων που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.
Αυτό θα μεταφερθεί από τον περιφερειάρχη την Τετάρτη, σε συνάντηση που έχει προγραμματισθεί με κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, με τη συμμετοχή και των νησιωτών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Τη ερχόμενη Παρασκευή, η σημερινή σύσκεψη θα επαναληφθεί, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την αυριανή συνάντηση και να συναποφασιστεί η παραπέρα στάση.
Μεγάλη συγκέντρωση στη Σάμο
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι του Μαλαγαρίου, η οργανωμένη από τον δήμο ανατολικής Σάμου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Αφορμή αποτέλεσε η παρουσία εκεί, δυο αρματαγωγών πλοίων, τα οποία και θα φιλοξενούσαν αιτούντες άσυλο, εφόσον οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το επέβαλαν.