Την «τεχνική καθέλκυση» (technical launch) της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI, «Κίμων», πραγματοποίησε η γαλλική Naval Group στις 28 Σεπτεμβρίου.
Η φρεγάτα «Κίμων» αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2025, φέρνοντας το ΠΝ σε μια νέα εποχή, καθώς οι FDI με τις προηγμένες τους δυνατότητες αναμένεται να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων επιφανείας. Σύμφωνα με τη Naval Group, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που θα φέρει στον ελληνικό στόλο η νέα φρεγάτα θα είναι η ενσωμάτωση των πυραύλων επιφανείας- αέρος ASTER 30 σε συνδυασμό με το ραντάρ SEAFIRE.
Τα ονόματα των τριών φρεγατών θα είναι «Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων». Οι ελληνικές FDI θα διαθέτουν εξελιγμένο εξοπλισμό αεράμυνας που επιτρέπει την κατάρριψη εναέριων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Όσον αφορά στον εξοπλισμό τους, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνει το προηγμένο ραντάρ SEAFIRE, πυραύλους ASTER 30 (ο συνδυασμός τους παρέχει δυνατότητα αεράμυνας περιοχής σε αποστάσεις άνω των 100 χλμ), πυροβόλο των 76 χιλιοστών και σύστημα RAM (21 πύραυλοι) για την ολοκλήρωση της αντιαεροπορικής/ αντιβληματικής προστασίας του σκάφους. Ως προς τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, θεωρούνται κορυφαίου επιπέδου, καθώς περιλαμβάνουν σόναρ CAPTAS-4, σε συνδυασμό με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και σύγχρονες τορπίλες.
Όσον αφορά στα όπλα κατά πλοίων, περιλαμβάνουν αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3c, ικανούς να πλήττουν εχθρικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις (σημειώνεται πως οι γαλλικοί πύραυλοι της «οικογένειας» των Exocet βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο οπλοστάσιο του ΠΝ). Επίσης, σύμφωνα με τη γαλλική Naval Group, οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, πολυηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).