Βίντεο: Το αρχαίο γεφύρι των Σπαρτιατών πολεμιστών και οι θρύλοι του

Ένα γεφύρι περίπου 2.000 ετών που στέκει ακόμα όρθιο.
Open Image Modal
.
Up Stories

Ένα αρχαίο πέτρινο τοξωτό γεφύρι ηλικίας περίπου 2.000 ετών λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη που λέγεται ότι κάποτε διέσχιζαν Σπαρτιάτες πολεμιστές είναι ο «πρωταγωνιστής» νέου βίντεο του Up Stories.

Όπως γράφουν οι συντελεστές του βίντεο, ο μύθος πάει πολύ πιο πίσω, καθώς συνδέει το γεφύρι με τον Πάρη και την Ωραία Ελένη. Ανεξαρτήτως αυτών, πρόκειται για ένα γεφύρι δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης, κοντά στους πρόποδες του Ταϋγέτου, βρίσκεται η κωμόπολη του Ξηροκαμπίου.Στην έξοδο του φαραγγιού του Ανακώλου, του οποίου ρέει ο ποταμός Ερασίνος (Ρασίνα), ο επισκέπτης βλέπει το γεφύρι που ενώνει τις 2 όχθες.

 

 

Το γεφύρι είναι δύο χιλιετιών και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, πάνω από τον αρχαίο δρόμο Σπάρτης – Καρδαμύλης. Χτίστηκε από τους Σπαρτιάτες, την εποχή που ο Αύγουστος (τέλη 1ου π.χ. αιώνα) τους παραχώρησε την Καρδαμύλη ως επίνειο. Ονομάστηκε από τους χριστιανούς «Ελληνικό», έργο δηλαδή των αρχαίων Ελλήνων και από τους κατοίκους της γύρω περιοχής «Καμάρα». Ο λαός το συνδύασε με την φυγή προς την Τροία της Ωραίας Ελένης και την εμφάνιση τη νύχτα του φαντάσματος της γυναίκας του πρωτομάστορα, η οποία θυσιάστηκε για να θεμελιωθεί το γεφύρι.

Φέρει μία στρώση καμαρόλιθων, η διάμετρος της καμάρας του υπολογίζεται στα περίπου 4 μ., ενώ το κατάστρωμα, ο διάδρομος διάβασης, είναι επίπεδος. Η μηχανική του δεν αλλοιώνεται από τις υποστηρικτικές κατασκευές που έχουν γίνει στο πέρασμα των αιώνων, ιδίως στο αριστερό τμήμα του κατά τον 17ο αιώνα.

Κατά την τοπική παράδοση αναφέρονται τρεις μύθοι για το γεφύρι: Ο πρώτος μύθος αναφέρει ότι από το γεφύρι αυτό πέρασε ο Πάρης, γιος του Πριάμου με την ωραία Ελένη του Μενέλαου, κατευθυνόμενοι προς την νησίδα Κρανάη του Γυθείου, απ’ όπου απέπλευσαν προς Τροία. Ο δεύτερος μύθος αναφέρει ότι από το ίδιο γεφύρι πέρασε ερχόμενος από την Καρδαμύλη μέσα από τον Ταΰγετο, ο γιος του Αχιλλέα, Πύρρος ή αλλιώς Νεοπτόλεμος για να πάει στην Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενέλαου και της Ελένης, Ερμιόνη. Ο τρίτος μύθος αναφέρει ότι ο Τηλέμαχος πέρασε από αυτό το γεφύρι ερχόμενος απ’ την Πύλο, το βασίλειο του Νέστορα για να πάει στην Σπάρτη να ρωτήσει τον Μενέλαο για τον πατέρα του Οδυσσέα.