Βιοχάκερ: Η «επαναστατική» κοινότητα που εμφυτεύει στους ανθρώπους από μαγνήτες μέχρι sex toys

Εκδημοκρατισμός της επιστήμης ή πειράματα που απειλούν την ανθρωπότητα;
|
Open Image Modal
Reuters

Θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως μια πραγματικότητα που την ώρα που σε πολλούς προκαλεί αποτροπιασμό, έχει και φανατικούς υποστηρικτές. Οι βιοχάκερ ή αλλιώς βιοπανκ, τροποποιούν μόνοι τους το δικό τους DNA, χρησιμοποιώντας γενετικά «εργαλεία» που μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο και μέσω διαδικτύου.

O βιοχημικός Τζοσάια Ζέινερ, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στη NASA, θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που έγινε γνωστό ότι επενέβη μόνος του στο DNA του, τροποποιώντας τα γονίδιά του με τη μέθοδο CRISPR. Μάλιστα είναι γεγονός πως ο Ζέινερ βιντεοσκόπησε και μετέδωσε ζωντανά μέσω του Facebook τον εαυτό του την ώρα που εισήγαγε το τροποποιημένο DNA με μια σύριγγα στο σώμα. Ακολουθώντας τα βήματά του, άλλοι βιοχάκερ ετοιμάζονται να κάνουν κάτι παρόμοιο ή το έχουν ήδη κάνει, χωρίς να το λένε δημόσια.

Ο Πάτρικ Κράμερ, τοποθετεί στο χέρι ενός πελάτη ένα μικροτσίπ, όμοιο με το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Με απίστευτη μαεστρία το μεταφέρει εντός του δέρματος για να μην είναι ορατό με γυμνό μάτι. Ο 34χρονος Βρζιλιάνος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το τσιπ προκειμένου να μπορεί να ξεκλειδώνει τις πόρτες. Ο Κράμερ είναι διευθύνων σύμβουλος της Digiwell, μιας εταιρίας που ειδικεύεται στον τομέα αυτό. Όπως ο ίδιος λέει, έχει εμφυτεύσει περίπου 2.000 παρόμοιες συσκευές σε ανθρώπους τους τελευταίους 18 μήνες.

Open Image Modal
The Telegraph

Η εταιρία Gartner Inc. αναφέρει πως το βιοχάκινγκ είναι μια από τις διασημότερες τεχνολογικές τάσεις των τελευταίων ετών που απειλεί να διαταράξει την σταθερότητα πολλών επιχειρήσεων στο μέλλον. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η εν λόγω αγορά θα γνωρίσει τεράστια άνθιση τα επόμενα χρόνια ενώ μέχρι το 2025, η αξία της θα έχει αγγίξει τα 2,3 δισ. δολάρια. Η άμυνα, ο αθλητισμός, η υγειονομική περίθαλψη και οι κατασκευές είναι τομείς που θα υιοθετήσουν τις αρχές της μέσα στο επόμενο διάστημα.

Άλλωστε ο Όλιβερ Μπέντελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών στην Βορειοδυτική Ελβετία σημείωσε πως είμαστε μόνο στην αρχή της νέας μόδας, τα επιτεύγματα της οποίας θα δούμε στο μέλλον.

Η Ισπανίδα χορεύτρια, Μουν Ρίμπας έχει συνδέσει στο χέρι της ένα μικροτσίπ που έχει σεισμικούς αισθητήρες και ενεργοποιείται σε περίπτωση σεισμού σε οποιοδήποτε μέρος στον πλανήτη. Ο Νέιλ Χάρμπισον, ένας καλλιτέχνης από τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει επίσης εγκαταστήσει έναν αισθητήρα στο κεφάλι του που του επιτρέπει να «ακούει» τα χρώματα.

Open Image Modal
Business Insider

Ο Ριτσ Λι από τη Γιούτα έχει δαπανήσει περίπου 15.000 για την ανάπτυξη ενός sex toy που ονομάζεται Lovetron 9000. Την συσκευή πρόκειται να εγκαταστήσει στη λεκάνη του. Ο Λι δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα το συγκεκριμένο μικροτσίπ, ωστόσο στα χέρια του έχει μαγνητικά εμφυτεύματα που τον βοηθούν να έλκει μεταλλικά αντικείμενα. Χρησιμοποιεί επίσης έναν βιοθερμικό αισθητήτρα που του δίνει τη δυνατότητα να μετρά τη θερμοκρασία.

Φυσικά, το βιοχάκινγκ θέτει και αμέτρητα ηθικά ζητήματα, που αφορούν κυρίως την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, αφού σχεδόν κάθε gadget που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς αυτούς κινδυνεύει να χακαριστεί. Τα εμφυτεύματα μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν και τα ίδια ως cyberweapons, στέλνοντας σε άλλους κακόβουλους συνδέσμους.

Οι ανησυχίες αυτές βέβαια δεν έχουν αποτελέσει τροχοπέδη για τα επιχειρηματικά σχέδια πολλών εταιριών που βλέπουν με καλό μάτι την επένδυση στον νέο αυτόν τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν cyborgs για να προοδεύσουν, έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 27 εκατομμύρια δολάρια για τη Neuralink Corp., μια start up επιχείρηση που αναπτύσσει την επαφή του εγκέφαλου με τον υπολογιστή.

*Σημειώνεται πως σήμερα υποστηρίζεται πως το πεδίο που το βιοχάκινγκ μπορεί να επιφέρει την μεγαλύτερη τομή είναι η υγεία. Μάλιστα πέραν των βηματοδοτών και των αντλιών ινσουλίνης, υπό ανάπτυξη βρίσκεται μία σειρά άλλων τεχνολογιών, στόχος των οποίων είναι η βελτίωση της υγείας και η απλοποίηση της πρόσβασης σε πληροφορίες για το σώμα μας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεούν τα καταπόσιμα (ingestibles), έξυπνα δηλαδή χάπια που χρησιμοποιούν τεχνολογία wireless για να παρακολουθούν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του οργανισμού μετά τη λήψη θεραπειών και να βοηθούν τους γιατρούς να βρουν τις κατάλληλες δοσολογίες που θα είναι «κομμένες και ραμμένες στα μέτρα» του κάθε ασθενούς. 

Καθ′ ομοίωση των παραπάνω εξάλλου οι ειδικοί ελπίζουν στο μέλλον να είναι σε θέση να πραγματοποιούν ακόμη και κολονοσκοπήσεις και ενδοσκοπήσεις με τη χρήση ενός μόνο χαπιού- κάμερας που θα συλλέγει και θα μεταφέρει εικόνες καθώς θα περνά από το πεπτικό σύστημα.

(Με πληροφορίες από Bloomberg, The Atlantic, Markets Insider)