Βίοι παράλληλοι, ψήφοι αντίθετοι: Ελληνες και Τούρκοι απόδημοι στις κάλπες

Οι ξενιτεμένοι των δύο χωρών ανοίγουν την αυλαία των κρίσιμων εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει εν πολλοίς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Open Image Modal
Getty Images/Eurokinissi

Την αυλαία των εθνικών εκλογών άνοιξαν το Σάββατο περισσότεροι από 22.000 Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, προσερχόμενοι στις κάλπες που στήθηκαν σε πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας ανά την υφήλιο.

Open Image Modal
Eurokinissi

Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν 99 εκλογικά τμήματα σε 85 πόλεις 35 χωρών, με την ψηφοφορία να γίνεται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, αποτελούμενη από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής -ως πρόεδρο- και από τρεις εκλογείς, που είχαν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας συμμετείχαν περισσότερα από 900 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από αυτά, περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Η αρχή έγινε στο μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου στις 07:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), άνοιξαν οι κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ελληνες της περιοχής.

Open Image Modal
Eurokinissi

Αυξημένη ήταν η προσέλευση των Ελλήνων που ζουν στην Κύπρο ώστε να ψηφίσουν, ειδικά έως το μεσημέρι του Σαββάτου. Τα εκλογικά τμήματα ήταν 5, στη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο, ενώ εγγεγραμμένοι στις ειδικές εκλογικές λίστες ήταν1.462 πολίτες. 

Στο Βέλγιο στήθηκαν 4 εκλογικά τμήματα για τους απόδημους. Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία. Στις Βρυξέλλες, τα εκλογικά τμήματα ήταν 3 με  1562 εγγεγραμμένους και ένα εκλογικό στην Αμβέρσα με 68 εγγεγραμμένους.

Open Image Modal
.
Eurokinissi

 

Στην Τουρκία, 85 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στο μοναδικό εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στο Σεισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Ελληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στην Ιταλία, αντίστοιχα, 3 ήταν τα εκλογικά τμήματα – ένα ανά έδρα – και οι εκλογείς 128 στη Ρώμη, 203 στο Μιλάνο και 42 στη Βενετία. Στη Γαλλία, 1.053 άτομα ήταν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα εκλογικά κέντρα 5 - στο Παρίσι, ένα στη Νίκαια και το Στρασβούργο. Η προσέλευση στις κάλπες από το πρωί ήταν αρκετά μεγάλη.

 

Σχεδόν 5.000 Ελληνες είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, 3.982 Έλληνες στο Λονδίνο, 282 στο Εδιμβούργο, 131 στη Γλασκώβη, 274 στο Μπέρμιγχαμ και 250 στο Λιντς. 

Πολλοί, εξάλλου, ήταν οι Ελληνες, οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι το Κάουνας για να παρακολουθήσουν τον Ολυμπιακό στο Final 4, και κατάφεραν να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην πόλη της Λιθουανίας.

Open Image Modal
Eurokinissi

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού, χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια επικρατείας και ως εκ τούτου, δεν χρειαζόταν κάποιος να σημειώσει σταυρό δίπλα από το όνομα κάποιου υποψηφίου.

Πρό ιστορική μέρα για την ομογένεια καθώς είναι η πρώτη φορά που τους δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την ομογένεια καθώς είναι η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν ήταν οι μόνοι απόδημοι που κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες. Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν το Σάββατο και οι Τούρκοι πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του δεύτερου  γύρου των προεδρικών εκλογών, ο οποίος στην Τουρκία έχει οριστεί για τις 28 Μαΐου.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Βέβαια, το διακύβευμα σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ διαφορετικό. Από τη μια υπάρχει η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια ενδεχόμενη επανεκλογή του, και από την άλλη υπάρχει η υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος στοχεύει να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση των δύο δεκαετιών του νυν προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη συνέχεια.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Περίπου 3,4 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό, σε σύνολο 64 εκατομμυρίων ψηφοφόρων συνολικά, και θα ψηφίσουν από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε σε χώρες σε όλη την Ασία και την Ευρώπη. Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στον κόσμο, όπου υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι πολίτες με δικαίωμα ψήφου.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως υπάρχει ένα «ρεύμα» υπέρ του Ερντογάν στο εξωτερικό. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που «βολεύονται» με την τωρινή κατρακύλα της τουρκικής λίρας καθώς έτσι ανεβαίνει κι άλλο η αξία των χρημάτων που κερδίζουν στο εξωτερικό. Συνεπώς, δεν θα ήθελαν να δουν τον Κιλιτσντάρογλου να εκλέγεται, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αλλαγή οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα αναβάθμιση του εγχώριου νομίσματος - αντίθετη προς τα συμφέροντά τους.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2018, ο Ερντογάν είχε κερδίσει σχεδόν το 59% των ψήφων του εξωτερικού. Η δύναμη των εν λόγω ψηφοφόρων μόνο αμελητέα δεν πρέπει να θεωρείται, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός τους και μπορεί καθορίσει το αποτέλεσμα.

(με πληροφορίες από Reuters, ΕΡΤ, ΑΠΕ)