Ο φωτογράφος που έκανε το διαδίκτυο να δακρύσει: Ποιος τράβηξε τη φωτογραφία με το κοριτσάκι από τη Συρία που μπέρδεψε την κάμερα με όπλο

Ο φωτογράφος που έκανε το διαδίκτυο να δακρύσει λέει πως έβγαλε τη φωτογραφία με την μικρούλα που «παραδίνεται»
Open Image Modal
Twitter/NadiaAbuShaban

Η φωτογραφία με το μικρό κοριτσάκι από τη Συρία που σηκώνει τα χέρια ψηλά και «παραδίνεται» μπροστά στον φωτογραφικό φακό επειδή νομίζει ότι είναι όπλο, έχει συγκλονίσει χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες.

Η φωτογραφία μοιράστηκε στα social media χιλιάδες φορές με σχόλια όπως «πραγματικά μου έρχονται κλάματα», «τι κάνουμε στα παιδιά», «τραγικό. Αυτά τα παιδιά μαθαίνουν να παραδίνονται πριν καν μάθουν να μιλάνε» και πολλά άλλα.

Την φωτογραφία ανέβασε στο twitter η φωτορεπόρτερ Nadia AbuShaban και έχει ξεπεράσει τα 16.000 retweets από τις 24 Μαρτίου.

Το βλέμμα της μικρής δεν μπορεί να αφήσει πολλούς ασυγκίνητους για τον τρόμο και την θλίψη που κρύβει. Το γεγονός ότι αρχικά δεν είχαν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες κάτω από τις οποίες τραβήχτηκε η φωτογραφία, πολλοί σκέφτηκαν ότι είναι ψεύτικη ή σκηνοθετημένη.

Μακάρι να ήταν. Όμως δεν είναι.

Στην προσπάθεια ταυτοποίησης του παιδιού και του φωτογράφου, χρήστης του Imgur βρήκε δημοσίευμα σε τουρκική εφημερίδα, που επιβεβαίωνε ότι είναι αληθινή αλλά ότι πρόκειται για φωτογραφία που τραβήχτηκε του 2012, από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Osman Sağırlı και ότι το παιδάκι είναι αγοράκι και όχι κοριτσάκι. Κάτι που τελικά δεν ισχύει αλλά μικρή σημασία έχει το φύλο του παιδιού.

Το μυστήριο λύνει ο ίδιος ο φωτογράφος. Ο Sağırlı μίλησε στο BBC Trending. Το παιδί δεν είναι αγόρι αλλά κορίτσι, και είναι η Adi Hudea. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Atmeh της Συρίας τον Δεκέμβριο του 2014.

Η μικρούλα πήγαινε στον καταυλισμό -στα σύνορα με την Τουρκία- μαζί με την μητέρα της και τα δύο αδέρφια της. Βρισκόταν σε απόσταση περίπου 150 χιλιόμετρα από το σπίτι της, Hama, από όπου και αναγκάστηκαν να φύγουν.

«Χρησιμοποιούσα τηλεφακό και νόμιζε ότι ήταν όπλο», λέει ο Sağırlı. «Κατάλαβα ότι ήταν τρομαγμένη όταν τράβηξα την φωτογραφία και την είδα γιατί δάγκωνε τα χείλια της και σήκωσε τα χέρια της. Συνήθως τα παιδιά τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό του ή χαμογελούν όταν βλέπουν κάμερα». Ο ίδιος λέει ότι βρίσκει τις φωτογραφίες των παιδιών στους καταυλισμούς ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. «Στους καταυλισμούς βρίσκονται εκτοπισμένοι άνθρωποι. Είναι πιο λογικό να δούμε τι δεν έχουν υποστεί όχι από τους ενήλικες, αλλά από τα παιδιά. Τα παιδιά είναι αυτά που βγάζουν τα συναισθήματα με την αθωότητά τους».

Κατά τον πενταετή εμφύλιο στη Συρία έχουν μέχρι στιγμής χαθεί πάνω από 220.000 ζωές, εκ των οποίων περίπου 10.000 παιδιά.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, με πάνω από 12 εκατ. ανθρώπους -εκ των οποίων 5 εκατ. παιδιά- να περιμένουν ακόμη ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: