Η σύνοδος κορυφής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα κι αύριο βρέθηκαν στο επίκεντρο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».
«Σε επίπεδο Ευρώπης υπάρχουν διαφορές, που δεν προκαλούνται κατά κύριο λόγο από το Μεταναστευτικό, αλλά από την πολιτική κατάσταση που υπάρχει σε μία χώρα. Ανάμεσα στο 2016 και στο 2017 είχαμε μία μείωση των ροών κατά 70% κι ανάμεσα στο πρώτο τετράμηνο του ΄17 και στο πρώτο τετράμηνο του ΄18 είχαμε μία μείωση κατά 50% στην Ευρώπη, κι όπως είπε ο κ. Τουσκ χθες, η παράτυπη μετανάστευση από το 2015-2018 έχει πέσει κατά 96%, άρα το αντικείμενο δεν είναι το ίδιο, έχουμε μία πτώση, πρέπει να το παρακολουθήσουμε. Η συζήτηση που έχουμε είναι ποιος θα είναι ο νέος κανονισμός για το Δουβλίνο» επισήμανε ο κ. Βίτσας και συμπλήρωσε:
«Υπάρχουν οι χώρες που λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με επιμερισμό της ευθύνης, αλλά και αλληλεγγύη. Μία τέτοια χώρα είναι πάντοτε η Ελλάδα και θέλουμε να φτιάξουμε έναν κανονισμό ο οποίος θα είναι σταθερός, βιώσιμος, που αν υπάρξει άλλη κρίση, θα αντέξει, γιατί ο προηγούμενος κατέπεσε μέσα σε μία ημέρα. Αυτό είναι ένα πρώτο ζήτημα, το δεύτερο ζήτημα είναι ότι κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να κάνουμε τώρα κανονισμό, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους επιμερισμός του βάρους. Το μοναδικό πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να φυλάξουμε, να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».
Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε:
«Εμείς λέμε ότι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Πέρα από το γεγονός ότι οι πρόσφυγες πρέπει να καλύπτονται και να προστατεύονται πλήρως, το ένα βασικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να κατευθύνουμε πόρους και δυνάμεις στις χώρες, οι οποίες είναι χώρες καταγωγής, ή οι χώρες από τις οποίες ξεκινάει το Μεταναστευτικό. Δεύτερον, η συνθήκη της Γενεύης να ισχύει οπουδήποτε και να είναι, όταν κάνει δηλαδή ο άλλος αίτημα ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται και τρίτον, θα πρέπει συγχρόνως να υπάρχει ένας επιμερισμός, ένας καταμερισμός, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Η δική μας η άποψη είναι με ένα αυτόματο σύστημα, ώστε όλοι μαζί να φροντίζουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους δίνουμε μια νέα διέξοδο ζωής στην περίοδο που υπάρχουν πόλεμοι και που υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα».
Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τις ενέργειες που γίνονται σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε:
«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν ανοίξει τρία καινούρια κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι να ανοίξει άλλο ένα και συζητάμε και γι άλλες δύο περιοχές, δηλαδή να ανοίξουν έξι κέντρα. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε κατά κύριο λόγο από τη Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά αυτούς που έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτοι, έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τα νησιά αλλά δεν έχουν τα μέσα να φύγουν από τα νησιά και δεν ξέρουν πού να πάνε. Εμείς συνεχίζουμε στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών και της βελτίωσης των συνθηκών. Συγχρόνως, συνεχίζουμε την προσπάθεια με βάση τον νέο νόμο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου κι έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, υπάρχει μία επιτάχυνση σε αυτό το επίπεδο. Συγχρόνως συγκροτήσαμε ένα επιχειρησιακό όργανο από όλα τα υπουργεία που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχουν συμμετοχή στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού για να υπάρχει ένας συντονισμός, όχι μόνο στη διαχείριση που αφορά την κατοικία, τη στέγαση τη διατροφή αλλά και στα ζητήματα της υγείας και της ένταξης. Το πρόγραμμα της ένταξης έχει αρχίσει και προχωράει πολύ ικανοποιητικά».
Ερωτηθείς για τις αποχωρήσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ κι αν υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση, ο υπουργός απάντησε:
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, αλλά από την άλλη μεριά κι η αναγκαιότητα, να ολοκληρωθεί στο τέλος του Αυγούστου αυτή η διαδικασία που μας ταλαιπώρησε όλους μας όλα αυτά τα χρόνια κι η κυβέρνηση να ξεκινήσει σε μία πορεία ανάδειξης με δική μας ευθύνη των προγραμματικών της θέσεων κι ανάπτυξης της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό και το βασικό. Τώρα ότι θα ήθελε η ΝΔ κι ακόμα περισσότερο από τη ΝΔ κάποια κυκλώματα του παρελθόντος κάποια μεγάλα συμφέροντα του παρελθόντος να μην έχουν αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μπροστά τους θα το ήθελαν».
Κατέληξε: «Θα πρέπει να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις που θέλουν έναν αναπτυξιακό δρόμο της χώρας στην οικονομία και μία ανάπτυξη συγχρόνως του κοινωνικού κράτους και έστω συνολικά ή σε επιμέρους ζητήματα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί, ώστε να φύγουμε από την επικίνδυνη πολιτική που ζήσαμε».