ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Vodafone: Οι νέες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
Open Image Modal
vodafone

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας. 

Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι καταγγελίες που αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζουν αυξητική τάση. Το φαινόμενο οξύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού επιτάσσοντας το άνοιγμα της δημόσιας συζήτησης για την καταπολέμησή του.

Το άνοιγμα της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα και η διεθνής εμπειρία του Ιδρύματος Vodafone

Αποτελώντας πλέον μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας συζητήθηκε ενδελεχώς στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας και Πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, παρουσίασε τη διεθνή εμπειρία του Ιδρύματος Vodafone επί του θέματος, σε μία συζήτηση με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα και της Καθηγήτριας Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βάσως Αρτινοπούλου. 

Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Vodafone έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που υλοποιεί σε περισσότερες από δέκα χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναπτυχθεί και στην Ελλάδα το Panic Button, μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, την οποία κάθε γυναίκα μπορεί να κατεβάσει στο κινητό τηλέφωνό της, ώστε σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, να μπορεί να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Open Image Modal
Panagiotis Lymperopoulos

Ψηφιακό χέρι βοήθειας σε ένα εκατομμύριο θύματα

Όπως ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης: «Ως εταιρεία και Ίδρυμα Vodafone, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα έμφυλης και δη ενδοοικογενειακής βίας. 

Μέσα από πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Vodafone, τα τελευταία δέκα χρόνια συνεισφέρουμε ενεργά στον σκοπό αυτό, αναπτύσσοντας τεχνολογικές λύσεις που μέχρι σήμερα έχουν βοηθήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, παγκοσμίως, που έχουν βρεθεί σε κίνδυνο.» Χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας ως «μία σκιώδη πανδημία» παγκοσμίως, ο κ. Μπρουμίδης έθεσε την τεχνογνωσία και τις νέες τεχνολογίες της Vodafone στην υπηρεσία καταπολέμησης της έμφυλης βίας και στην Ελλάδα. 

«Χαίρομαι που μια καλή και καινοτόμος πρακτική ξεκινά στη χώρα μας, με τη χρήση της τεχνολογίας και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων» σχολίασε η Kαθηγήτρια Εγκληματολογίας Βασιλική Αρτινοπούλου, συμπληρώνοντας ότι ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων θα τα ενθαρρύνει όχι μόνο να καταγγείλουν τη θυματοποίησή τους, αλλά και θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ελληνική έκδοση του Panic Button 

Η ελληνική έκδοση του Panic Button αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και θα είναι σύντομα διαθέσιμη προς λειτουργία σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της συζήτησης για την έμφυλη βία που έλαβε χώρα στους Δελφούς, η συνεργασία της εταιρείας με τις Ελληνικές Αρχές επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση. Στόχος του είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Σκέρτσος ανέδειξε την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας σε στρατηγική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση. «Αξίζει να δοκιμάζουμε νέα τεχνολογικά μέσα και εφαρμογές, ακόμη και αν σώσουμε μία γυναίκα και μόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ χαιρετίζοντας τη συμφωνία. «Σε αυτόν τον τομέα θέλουμε να μπούμε δυναμικά, με τη βοήθεια και του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση του». 

Μία ακόμη τεχνολογική λύση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η ανάπτυξη στα ελληνικά μίας ακόμη τεχνολογικής λύσης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Πρόκειται για τη διεθνώς αναγνωρισμένη εφαρμογή του Ιδρύματος Vodafone Bright Sky για την υποστήριξη και ορθή πληροφόρηση οποιουδήποτε μπορεί να ζει σε κακοποιητικό περιβάλλον. 

«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας σε βάρος των γυναικών και διαμορφώνει ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων» ανέφερε η κ. Συρεγγέλα. «Αξιοποιώντας την τεχνολογία και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου, βοηθάμε τις γυναίκες – θύματα βίας, με συνέπεια και πράξεις. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της».

Το μήνυμα αυτό επισφραγίζει και τη σημαντική συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τη Vodafone: Καμία γυναίκα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνη της απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Και η ψηφιακή τεχνολογία θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.