Βουητό στα αυτιά: Νέα εφαρμογή μπορεί να μειώσει τις εξουθενωτικές ενοχλήσεις

Ποια τα συγκριτικά αποτελέσματα της έρευνας ανάμεσα στην εφαρμογή και την επίσκεψη σε κλινικό ψυχολόγο για την αντιμετώπιση των εμβοών.
Open Image Modal
SimpleImages via Getty Images

Είτε πρόκειται για έναν ήχο κουδουνίσματος είτε για ένα αέναο βουητό, οι εμβοές στο αυτί είναι μια κοινή και συχνά εξουθενωτική κατάσταση, που τώρα οι επιπτώσεις της μπορούν να μειωθούν μέσω μιας νεάς εφαρμογής, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Οι εμβοές είναι η αντίληψη ήχων μέσα στο αυτί ή και γενικότερα στο κεφάλι που δεν οφείλονται σε εξωτερική πηγή. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT). Αυτό βοηθάει τους ανθρώπους να μειώσουν τη συναισθηματική τους σύνδεση με τον ήχο, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να μάθει αποσυντονίζεται. Ωστόσο, η CBT μπορεί να είναι δαπανηρή και δύσκολα προσβάσιμη από τους ανθρώπους.

Open Image Modal
VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια εφαρμογή, που ονομάζεται MindEar, η οποία παρέχει CBT μέσω ενός chatbot μαζί με άλλες προσεγγίσεις, όπως η ηχοθεραπεία.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανακτήσουν τον έλεγχο», δήλωσε ο Δρ Φαμπρις Μπάρντυ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ - τον οποίο ταλαιπωρούν επίσης οι εμβοές.

MindEar ή κλινικός ψυχολόγος: Θετικά αποτελέσματα και στις δύο περιπτώσεις

Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Audiology and Otology, ο Μπάρντυ και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς 28 άτομα ολοκλήρωσαν τη μελέτη, 14 από τα οποία κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τον εικονικό προπονητή της εφαρμογής για 10 λεπτά την ημέρα επί οκτώ εβδομάδες. Στους υπόλοιπους 14 συμμετέχοντες δόθηκαν παρόμοιες οδηγίες με τέσσερις ημίωρες βιντεοκλήσεις με κλινικό ψυχολόγο.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια πριν από τη μελέτη και μετά την περίοδο των οκτώ εβδομάδων. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι έξι συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε μόνο η εφαρμογή και εννέα στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα βιντεοκλήσης, παρουσίασαν κλινικά σημαντική μείωση της δυσφορίας που προκαλούν οι εμβοές, με την έκταση του οφέλους να είναι παρόμοια και για τις δύο ομάδες. Μετά από άλλες οκτώ εβδομάδες, συνολικά εννέα συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ανέφεραν τέτοιες βελτιώσεις.

Ο Μπράντυ δήλωσε ότι η ομάδα ήλπιζε να διερευνήσει αν ορισμένοι άνθρωποι επωφελούνται περισσότερο από άλλους μέσω της πρόσθετης υποστήριξης από έναν κλινικό ψυχολόγο. Στην περίπτωση λ.χ που κάποιοι παράλληλα με τις εμβοές βιώνουν και άγχος ή διαταραχές ύπνου σημαίνει ότι χρειάζονται επιπλέον βοήθεια.

Η ομάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της εφαρμογής με το νοσοκομείο University College London (UCL). Η Δρ. Λούσι Χάντσκομπ του Ινστιτούτου Αυτιών UCL, η οποία συμμετέχει στη δοκιμή, δήλωσε ότι η προσωπική βοήθεια για τις εμβοές δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη, ενώ συχνά το άγχος των ασθενών αυξάνονταν όσο περίμεναν για θεραπεία.

Open Image Modal
Γερμανική εφαρμογή αντιμετώπισης εμβοών: «Meine Tinnitus App» (Η Εφαρμογή μου για τις Εμβοές)
picture alliance via Getty Images

«Η ελπίδα μου είναι ότι, δίνοντας στους ανθρώπους πρόσβαση σε αυτή την πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη παρέμβαση από νωρίς, θα αποτραπεί ο συνήθης κύκλος αρνητικών σκέψεων και οι ασθενείς θα είναι σε θέση να ζήσουν καλά με τις εμβοές τους από την αρχή», είπε. «Δεν βλέπω το MindEar ως αντικαταστάτη της προσωπικής θεραπείας εμβοών, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερα πολύτιμο συμπλήρωμα σε αυτήν».

Η εφαρμογή δεν είναι η πρώτη του είδους της. Μεταξύ άλλων και η Oto tinnitus, αποτελεί αντικείμενο μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(Πηγή: Guardian)