«Φωτιά» πήρε η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας, όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε παρέμβασή της στην ολομέλεια, δήλωσε ότι δεν της αρέσει που έμεινε απόψε να εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «ένας χουντικός», αναφερόμενη στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη. «Μετά από 18 χρόνια στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζομαι να παίρνω τη νομιμοποίησή μου από ανθρώπους που θαυμάζουν τον Στάλιν», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας. Οι αναφορές της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσαν όμως και την παρέμβασή του προεδρείου, με τον Θανάση Μπούρα να επισημαίνει στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, βρίσκονται στη Βουλή δημοκρατικά εκλεγμένα.
«Δεν μου αρέσει αυτό και δεν το επιτρέπω, εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση. Δεν θα άφηνα αφύλακτη τη Βουλή, να ποδοπατάει τη δημοκρατία ο ανταγωνιστής του Μιχαλολιάκου, ο τσεκουροφόρος κύριος Βορίδης, που αυτός μόνο σας έμεινε, αυτός είναι ο προεξάρχων της κυβέρνησής σας, αυτόν άφησε στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης, που είπε τις εξυπνάδες του, τα ευφυλογήματά του και αποχώρησε και άφησε τον κ. Βορίδη, με τις γκριμάτσες του, να μας υπενθυμίζει τον άλλο δημοκράτη, τον κ. Μαρκόπουλο που διατυμπάνιζε ότι διασκεδάσει στην εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και συνέχισε: «Συγκρατηθείτε κύριε Βορίδη. Αφήστε τις γκριμάτσες, τους μορφασμούς, τις χειρονομίες και αναλογιστείτε ότι την απάντηση κύριε Βορίδη δεν θα τη δώσετε εσείς την Παρασκευή. Αυτή είναι απλώς η παρηγοριά που θα δώσετε στους εαυτούς σας, ψηφίζοντας την παράταση της παραμονής σας στις θέσεις εξουσίας, όπου γαντζωμένοι παραμένετε την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός έχει προ πολλού καθαιρέσει. Την απάντηση σας την έδωσαν οι πολίτες».
Λίγο αργότερα, η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στα έδρανα της συμπολίτευσης, είπε ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει τις περιδινήσεις, τις προσποιήσεις της κυβέρνησης και «στο τέλος θα μπουν μπροστά και θα φροντίσουν επιτέλους και μέσα στη Βουλή να μην είναι κάποιοι καρεκλοκένταυροι, βολεμένοι, απατεώνες, διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι, πρώην χουντικοί που το παίζουν δημοκράτες, αλλά να είναι άνθρωποι που πονάνε, που λυγάνε, που υπερασπίζονται την ανθρώπινη ύπαρξη και τη δημοκρατία».
Η παρέμβαση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Θανάση Μπούρα. «Κυρία πρόεδρε, θα σας παρακαλέσω θερμά να διαγράψετε τη λέξη ‘χουντικός’. Εδώ είμαστε όλοι δημοκρατικά εκλεγμένοι και εγώ πρέπει να σας πω ότι πολιτεύομαι για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον κ. Βορίδη, τον οποίο εκλέγει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η πολύ μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής. Εάν δεν την διαγράφετε θα διαγραφεί από μένα», είπε ο Θανάσης Μπούρας και συνέχισε: «Εδώ είμεθα όλοι δημοκρατικά εκλεγμένοι και δημοκράτες! Και αν κάποιος άλλος έχει αντίρρηση από οποιαδήποτε πτέρυγα, να σηκωθεί να μου το πει».
Χειροκροτούμενος από τα έδρανα της συμπολίτευσης, ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας, ζήτησε να διαγραφεί η λέξη από τα πρακτικά διότι «όλοι είμαστε δημοκράτες εδώ» και «είμαστε όλοι εδώ με την ψήφο του ελληνικού λαού». Εγώ, είπε ο κ. Μπούρας, αισθάνομαι τιμή που επί 11 φορές με ετίμησε ο ελληνικός λαός, μαζί με τον κ. Βορίδη.
«Ευτυχώς έχουμε ένα πολίτευμα που λέγεται κοινοβουλευτική δημοκρατία και τη νομιμοποίηση μου, μετά από 18 χρόνια στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζομαι να την παίρνω από ανθρώπους που θαυμάζουν τον Στάλιν. Δεν την χρειάζομαι τη νομιμοποίηση από εκεί! Ευτυχώς!» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και συνέχισε: «Είμαι 18 χρόνια εκλεγμένος στο Κοινοβούλιο, ξέρουν οι συνάδελφοί μου αν ποτέ έχω κάνει προσωπικές επιθέσεις, ξέρουν ότι οι αντιπαραθέσεις μου όλες είναι ιδεολογικές, προγραμματικές, πολιτικές. Αλλά θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Πράγματι κυρία Κωνσταντοπούλου, εσείς είστε η απόλυτη περιγραφή του τι σημαίνει χυδαία εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Επιβεβαιώνετε πλήρως το γιατί έχουν διαμορφώσει αυτή την πεποίθηση για την αντιπολίτευση, οι Έλληνες πολίτες. Το 70% σας βλέπει και βλέπει στο πρόσωπό σας τη χυδαία εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης τραγωδίας».
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά
Η προαναγγελθείσα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών κατατέθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, με τις υπογραφές 85 βουλευτών το απόγευμα της Τετάρτης (5/3), αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών που είχαν προηγηθεί νωρίτερα στη Βουλή.
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την άμεση έναρξη της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την ερχόμενη Παρασκευή (5 Μαρτίου).
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, επιφέρει διακοπή των εργασιών της και έναρξη τριήμερης διαδικασίας συζήτησης επί της πρότασης αυτής.
Η διαδικασία αρχίζει με ομιλίες δύο εκ των βουλευτών, που την υπογράφουν, και ακολουθούν κύκλοι 15-16 ομιλητών, με εναλλαγή συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών, κατ′ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.
Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι υπουργοί, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Το ενδιαφέρον κορυφώνεται την τελευταία ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, με τις κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατ′ αντίστροφη σειρά.
Η συζήτηση κλείνει με ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι μία πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Ανδρουλάκης: Μνημείο εγκληματικής ανικανότητας
Οι πράξεις της κυβέρνησης αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Ανδρουλάκης, κατά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία υπογράφουν «85 βουλευτές τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων και ανεξάρτητοι».
«Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Μίας κυβέρνησης, που οι πράξεις της αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών. Μίας κυβέρνησης, βυθισμένης στην αλαζονεία, την αναξιοκρατία, και την διαφθορά. Μίας κυβέρνησης που έχει κόψει δεσμούς με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων κατά τη (διακοπείσα) προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το «έγκλημα των Τεμπών».
Μητσοτάκης: Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα
«Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό παράδοξο μίας προαναγγελθείσας πρότασης δυσπιστίας, η οποία όμως κύριε Ανδρουλάκη δεν κατατίθεται στο τέλος της συνεδρίασης – όπως θα ανέμενε κανείς για μία συνεδρία στην οποία με τόση ένταση είχατε ζητήσει όλοι αντιπολίτευση – αλλά στη μέση της, στερώντας ουσιαστικά από τον πρωθυπουργό αλλά κι από τους άλλους αρχηγούς την δυνατότητα της δευτερολογίας και τις απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία θέσατε. Δεν τηρείται ούτε τα προσχήματα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, αφού κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Πρώτος απευθύνθηκε στην ολομέλεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ακολούθησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινες αστοχίες και διαχρονικά κενά του Κράτους»
″Τα Τέμπη είναι ένα κοινό πένθος που καποιοι κύκλοι επιχειρουν να μετατρέψουν σe εργαλείο διχασμού”, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
″Δεν αξίζει οι συγγενείς να γίνουν ένα γρανάζι εργαλειοποίησης”.
″Είμαι εδώ για να δηλώσω την προσήλωση της κυβέρνησης στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Να απαντήσω στη θύελλα των fake news.”
″Πρωτίστως είμαι εδώ για να εισηγηθώ τρόπους για να διορθώσουμε τις παθογένειες του κράτους και για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων.”
″Έχουμε τιμήσει την επέτειο των δύο ετών από την τραγωδία των Τεμπών και έχουμε ένα πόρισμα.”
″Η φωνή των συλλαλητηρίων ακούγεται ακόμα. Να συμφωνήσουμε στο τι ζήτησαν. Δικαιοσύνη, δικαίωση των θυμάτων και ασφάλεια στις συγκοινωνίες.
Κάποιοι διαδηλωτές ζήτησαν να πέσει η κυβέρνηση. Η πλειοψηφία όμως ζήτησε να ανέβει πιο ψηλά η Ελλάδα.”
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, έναν φορέα που σύστησε η κυβέρνηση.
«Συγκρούστηκαν οι ανθρώπινες αστοχίες με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αυτό λέει το πόρισμα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ σχετικά με τα όσα έγιναν στο πεδίο τα απέδωσε στην άγνοια που υπήρχε, κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αναφέρεται και στο πόρισμα.
«Συγκάλυψη ποτέ δεν υπήρχε. Και δεν μας έχετε πει ποιον θέλαμε να συγκαλύψουμε και τι κίνητρο είχαμε να το κάνουμε», είπε ενώ τόνισε ότι κάποιοι επιχειρούν να διεστραβλώσουν το περιεχόμενο του πορίσματος και ζήτησε από τους αρχηγούς να συμφωνήσουν στο όλον του πορίσματος με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να αντιδρά έντονα (χωρίς να ακούγεται το τι είπε).
Ανεβάζοντας τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο, αναφέρθηκε σε φήμες που είχαν ακουστεί μετά το δυστύχημα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, τη φημολογία που συσχέτιζε δυστυχήματα ανθρώπων του ΟΣΕ με την υπόθεση των Τεμπών αλλά και τη σύνδεση που έκαναν κάποιοι με τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου στη Λάρισα (εννοώντας τον Βασίλη Καλογήρου), κάνοντας λόγο για θεωρίες συνωμοσίας και απίθανα σενάρια που υιοθέτησαν τα κόμματα εξαιρώντας μόνο το ΚΚΕ.
«Υποτιμήσαμε το πόσο επηρέασαν αυτές οι θεωρίες συνομωσίας» είπε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε αναφορά και στη δυσκολία που είχε το εγχείρημα βελτίωσης του σιδηροδρόμου.
Εγώ δεν είμαι εδώ να παραστήσω ούτε τον αναλυτή, ούτε τον ανακριτή. Φως θα ρίξει μόνο η Δικαιοσύνη. Ούτε τα κόμματα, ούτε οι πλατείες. Αν όχι η Δικαιοσύνη ποιος; Τα λαϊκά δικαστήρια ή το να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας; Μας λέτε τόσο καιρό ότι καθυστερούμε τη δίκη. Ποιος θέλει πραγματικά να ξεκινήσει αυτή η δίκη και ποιος κάνει ότι περνά από το χέρι του για να καθυστερήσει; Εμείς κάναμε ενέργειες για να προχωρήσει η διαδικασία. Στην ερίπτωση της Χρσυής Αυγής κάποιοι έψαχναν 5 χρόνια για να δικαστεί. Άρα για ποια καθυστέρηση μιλάμε;» εξαπολύοντας διαδοχικά επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης και την ανάδειξη της ηγεσίας της που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν ήξερε τις σχετικές διαδικασίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τον κίνδυνο του διχασμού της κοινωνίας με αφορμή τα Τέμπη και όσα ακούστηκαν για το τρομερό δυστύχημα, ανέδειξε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχουν δυνάμεις που επιχειρούν να κάνουν την κοινή λύπη και τον πόνο των συγγενών πολιτικό εργαλείο»
Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αντιδρά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού και τον πρόεδρο της Βουλής να της απαντά ότι τίποτα δεν γράφεται στα πρακτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρθηκε κατά δημοσιευμάτων για τα Τέμπη αλλά και σε μη υπαρκτούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο που ανέβασαν αναρτήσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
«Να βγουν οι μάσκες του διαδικτύου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλοντας κινήσεις από την κυβέρνηση. «Θα τους βρούμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν σήμερα δυνάμεις που επιχειρούν να κάνουν την κοινή λύπη και τον πόνο των συγγενών πολιτικό εργαλείο και να φθείρουν την κυβέρνηση», είπε στη συνέχεια εξηγώντας ότι θα είναι ολέθριο να απειληθεί η ομαλότητα στην Ελλάδα σε μία τέτοια συγκυρία, κάνοντας αναφορές και σε όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό.
«Λόγο ύπαρξης ζητάτε κ. Φάμμελλε από αυτή την τραγωδία» είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που αντέδρασε.
«Η πλειοψηφία μας ζητά να πάμε πιο γρήγορα, μας εγκαλεί δικαιολογημένα όταν σκοντάφτουμε, αυτή η παράταξη της οποία έχω την τιμή να ηγούμαι δεν θα το βάλουμε ποτέ κάτω», τονίζοντας ότι το έργο της κυβέρνησης θα κριθεί το 2027..
«Ζούμε κοσμοιστορικές στιγμές. Ότι ξέραμε από το 1945 ανατρέπεται», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μιλώντας για την τακτική των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς σε συμμάχους της και για τη συμμετοχή του αύριο στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ε.Σ. για την Ουκρανία
«Καθήκον πως θα φωτιστεί η τραγωδία των Τεμπών. Η κυβέρνηση βαρύνεται με την πρώτη ευθύνη. Έχετε ακούσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το πως θα έχουμε ασφαλή τρένα; Καμία πρόταση, καμία», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ανανέωση με νέα τρένα, συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου, συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο
«Συγκρατήστε δύο κυβερνητικές προτεραιότητες. Η χώρα στη βασική της γραμμή να αποκτήσει σύγχρονα τρένα έως το 2027 και η δεύτερη προτεραιότητα μας είναι να έρθουμε σε διακρατική συμφωνία ώστε μεγάλη ξένη εταιρεία να αναλάβει τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ανακοίνωσε ότι ενόχει της συνταγματικής αναθεώρησης η ΝΔ θα εισηγηθεί να κατοχυρωθεί συνταγματικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Κάποια στιγμή η αδράνεια και ο ωχαδερφισμός να γίνουν ευθύνη και επαγγελματισμός.
Να μετατρέψουμε μία τραγωδία σε εφαλτήριο να γίνουμε καλύτεροι, είπε ο πρωθυπουργός εν μέσω φωνών από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ δεν εργαλειοποίησε την τραγωδία στο Μάτι και ότι έφτιαξε η κυβέρνηση το 112.
«Κοινό αίτημα του λαού είναι να γίνουμε καλύτεροι», είπε προσθέτοντας ότι συγκρατεί τις ευθύνες της Πολιτείας και ότι οι αλλαγές είναι εφικτές κάνοντας αναφορά σε μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης όπως στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, στις εξετάσεις για τους διοικητές των νοσοκομείων και άλλες δράσεις.
«Η ανάταξη δεν είναι απλή. Αφορά όλα τα μέτωπα της δημόσιας ζωής. Αλλαγές που θα ξεβολέψουν κάποιους. Θα χαθούν κάποιες μάχες αλλά σας διαβεβαιώ ότι τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε. Κλείνω περιμένοντας την στάση της αντιπολίτευσης. Πρώτη φορά βλέπω να διακινείται πρόταση δυσπιστίας χωρίς καν να έχει κατατεθεί επίσημα. Ελπίζω να συνεννοηθείτε για να αποδείξετε ότι όλοι παρέα είστε. Η παράταξη μας είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα σήμερα και να έχει σχέδια για το αύριο. Αυτή προσφέρει στην πατρίδα επί 50 χρόνια, αυτή μα ς’εβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη» είπε εν μέσω χειροκροτημάτων από τα έδρανα της ΝΔ και φωνών από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
«Είμαι 21 χρόνια στην πολιτική. Θεωρώ ότι έχω πορευθεί με μετριοπάθεια και ευπρέπεια. Δεν είναι εύκολο όταν διακινούνται φήμες από λαθρέμπορο έως δολοφόνο. Καταθέστε λοιπόν την πρόταση δυσπιστίας για να δείτε αν η κυβέρνηση απολαμβάνει της εκτίμησης του κοινοβουλίου», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός προκαλώντας την αντιπολίτευση να προχωρήσει στην υποβολή της πρότασης δυσπιστίας.
Κουτσούμπας: Ο λαός σας στρίμωξε
«Οι συγκεντρώσεις της Παρασκευής δεν ήταν βουβές, χωρίς συνθήματα, χωρίς αιτήματα, οπως ελπιζατε. Ούτε τα έβαλαν με κάποιες ”παθογένειες” του κράτους. Το σύνθημα που γεννήθηκε ήταν αυτό που βγήκε στην αρχή...ή τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας», αναφέρει ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Οι μεγαλοεργολάβοι τόσα χρόνια έφαγαν το ”αγλέορα” και παρέδωσαν αέρα κοπανιστό», προσθέτει.
Στην ομιλία του, πέρα από τη δριμύτατη κριτική προς την κυβέρνηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στρέφεται συνολικά εναντίον των κομμάτων και των προσώπων που κυβέρνησαν από το 2010 μέχρι σήμερα, επιρρίπτοντας ευθύνες για κενά, παραλείψεις και ελλείψεις πίσω από την τραγωδία στα Τέμπη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Κυριάκο Βελόπουλο που συμμετείχε στο ΛΑΟΣ κατά την συμμετοχή του στην συγκυβέρνηση, καθώς και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε κεντρικό ρόλο επί κυβέρνησης Τσίπρα.
Φάμελλος: «Θα έρθετε στην Προανακριτική Επιτροπή, κύριε Μητσοτάκη;»
Η αιχμηρή και προσωπική αναφορά από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό σηματοδοτεί και την τακτική που επιλέγει ο Σωκράτης Φάμελλος: «Θα έρθετε κύριε πρωθυπουργέ στην Προανακριτική Επιτροπή να απαντήσετε, εφόσον σας καλέσουμε;» ρωτάει και επαναλαμβάνει πολλές φορές την ερώτηση στρεφόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και πιο κάτω στην ομιλία του, χρεώνει προσωπικά στον πρωθυπουργό ευθύνες για αποφάσεις, συμβάσεις και κενά στην υπόθεση των σιδηροδρόμων, αλλά και σε σχέση με την σύγκρουση και έκρηξη, όπως λέει, στα Τέμπη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κάνει λόγο για «εκτεταμμένο σχέδιο» για παραπλάνηση της κοινής γνώμης. «Ποιοι έκαναν το μοντάζ;» ρωτάει, αναφερόμενος σε βίντεο και επικοινωνίες μεταξύ μηχανοδηγών - σταθμαρχών.
Αναφέρεται ακόμα σε «ενέργειες συγκάλυψης» και «μπάζωμα» που κατά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση.
«Δεν έχετε καν ζητήσει συγνώμη και μιλάτε μόνο για θεωρίες συνωμοσίας», λέει.
«Ήταν ή όχι παράνομη η πράξη του ”μπαζώματος”; Η εισαγγελία εφετών της Λάρισας βεβαιώνει γραπτά ότι δεν δόθηκε έγκριση;»
«Είστε επικίνδυνοι...Η κοινωνία δεν σας εμπιστεύεται...Predator, κοριοί, συγκάλυψη, αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη», λέει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ οξύνοντας την ρητορική του. «Η χώρα ζει κοινωνική έκρηξη και η κυβέρνηση δε μπορεί να τη σταματήσει. Η κοινωνία ζητάει να πέσει η κυβέρνηση. Είναι πανικόβλητος και σε αποδρομή ο κύριος Μητσοτάκης. Εφτασε στο σημείο να κινδυνολογήσει συνδέοντας τη δική του έλλειψη σταθερότητας με τη σταθερότηα της χώρας.»
Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός έβγαλε ”πόρισμα” που ήταν fake news
«Περίμενα ένα πρωθυπουργό που θα ζητούσε συγνώμη ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του πάνω από την συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία. Περίμενα ότι θα πει συγνώμη, επειδή έβγαλε πόρισμα λίγες ημέρες μετά...Πόρισμα που ήταν fake news. Ακούσατε συγνώμη;»
«Ρωτάει, μα γιατί να συγκαλύψουμε; Γιατί πήγατε με το manual των υποκλοπών...Αντί να ζητήσετε συγνώμη»
«Είπατε ότι δεν στηρίξαμε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ποιά είναι η αλήθεια; Εμείς ψηφίσαμε το 2019, να είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, όχι οργανισμός ενός υπουργού.»
«Δεν είμαι εγώ αμελής, εσείς είστε επιμελής στα fake news και σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.»
«Πότε θα εφαρμόσετε την απόφαση για την ΕΥΠ που με δικαιώνει για τις υποκλοπές; Και σέβεστε εσείς τη Δικαιοσύνη, που δεν εφαρμόζετε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου...ε, ας μη μας κουνάτε το δάχτυλο!»
«Ποιό στέλεχος της ΝΔ κρύβεται πίσω από το ρουσφέτι με τον σταθμάρχη που τον βάλατε στην επίμαχη γραμμή;»
«Αν τα προσωπικά σας ρουσφέτια και τα ρουσφέτια της οικογένειάς σας τα βάλουμε σε μία ευθεία γραμμή, είναι μακρύτερη από τη γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης.»
«Προτείναμε επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσωρινά σε κρατικό έλεγχο μέχρι την εξεύρεση νέου στρατηγικού επενδυτή, γιατί αυτός απέτυχε παταγωδώς...Φωνάζαμε όταν ήταν ανοιχτό το Ταμείο Ανάκαμψης, χρησιμοποιήστε πόρους για αυτά τα σύγχρονα Μέσα. Και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ να γίνει ανεξάρτητη Αρχή, όχι Αρχή στον κάθε υπουργό.»
«Την αξιοπιστία την έχει χάσει και το κόμμα σας και εσείς προσωπικά, γι αυτό η πρόταση δυσπιστίας είναι εναρμονισμένη με τις αγωνίες του ελληνικού λαού», καταλήγει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του. Ο Νίκος προαναγγέλλει κατάθεση της πρότασης, αφού μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πρόταση δυσπιστίας από Ανδρουλάκη με υπογραφές ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων
Επίσης, κατά την σημερινή συζήτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται, όπως ο ίδιος προανήγγειλε χθες στη Βουλή, να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά το πρόσφατο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλα προοδευτικά κόμματα της Αντιπολίτευσης να στηρίξουν την νομοθετική του πρωτοβουλία, για την κατάθεση της οποίας χρειάζονται 50 υπογραφές βουλευτών και το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 συνολικά βουλευτές.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, αρχίζει μετά από δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός και αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τριών ημερών από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ενώ μπορεί να αναβληθεί για 48 ώρες εάν το ζητήσει η κυβέρνηση και γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Βελόπουλος: Αμετανόητος και επικίνδυνος ο πρωθυπουργός
«Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τον πρωθυπουργό από το να αποχωρήσει. Τον ψέκασε η αντιδημοκρατική συμπεριφορά μάλλον, ως ψεκασμένος με αντιδημοκρατική αίσθηση σε σχέση με το Κοινοβούλιο. Αυτός είναι ο πρωθυπουργός, έτσι λειτουργεί, δεν πρόκειται να αλλάξει», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «η εικόνα του ελληνικού Κοινοβουλίου, να χειροκροτούν βουλευτές της ΝΔ με θέρμη και με ζέση σε ένα θέμα που αφορά τον ίδιο τον ανθρωπισμό, που πρέπει να διέπει όλους μας εδώ μέσα, κατά την άποψή μου είναι μια εικόνα, βαρβαρότητας και απάνθρωπης στάσης απέναντι στα θύματα» και επανέλαβε ότι ήταν λάθος της αντιπολίτευσης η κατάθεση πρότασης μομφής και προανακριτικής, γιατί όπως εξήγησε, «πέτυχαν να συσπειρώσουν αυτούς που διαλυόντουσαν».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ότι «οι διαδηλωτές δεν θέλουν την πτώση της κυβέρνησης». «Αφού, λοιπόν, πιστεύει ότι δεν θέλουν την πτώση της κυβέρνησης, να πάει τώρα σε εκλογές, να αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι θέλει και τι δεν θέλει», είπε ο κ. Βελόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι «αυτός ο πρωθυπουργός που φυγομαχεί συνεχώς» και «διχάζει τον ελληνικό λαό», «είναι θράσος να επιχειρεί να μιλήσει για διχασμό». Ο κ. Βελόπουλος πρόσθεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ατύχημα» στα Τέμπη και ότι τον περιμένει «να ζητήσει συγγνώμη για αυτό που είπε».
Για τη φράση του πρωθυπουργού ότι «συγκρούστηκαν ανθρώπινες αστοχίες με παθογένειες δεκαετιών», ο κ. Βελόπουλος σχολίασε ότι «ο άνθρωπος αυτός είναι 5 χρόνια πρωθυπουργός, 15 υπουργός και υπαίτιος για όλες τις παθογένειες που έχει η χώρα». «Δεν μίλησε ποτέ κρίνοντας τον εαυτό του. Άρα και αμετανόητος είναι και επικίνδυνος γίνεται κάθε ημέρα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Είπε ο πρωθυπουργός ότι είπα εγώ ότι οι νεκροί είναι πάνω από 100. Εγώ είπα ότι δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι νεκροί, γιατί από τη Λάρισα ανεβαίνουν, χωρίς να κόψουν εισιτήριο, πολλοί και ο ελεγκτής ελέγχει κάπου το εισιτήριο στο ”Γιδά”. Αλλά έχει ανέβει ποτέ σε τρένο ο πρωθυπουργός; Ποτέ στη ζωή του. Έχει ιδιωτικό αεροσκάφος, το κρατικό Falcon».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι «όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια στα μικρά ζητήματα, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα. Κύριε Μητσοτάκη, με εμάς θα είστε πολύ προσεκτικός». Τόνισε ότι «αν θέλει ο πρωθυπουργός να τον πιστέψουμε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή και εμπλοκή, να ανοίξουν όλα τα κινητά, 28 Φεβρουαρίου του 2023, για να δούμε αν έστειλε sms και που έστειλε».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει κάνει δεκάδες προτάσεις για την ασφάλεια των τρένων στη χώρα μας, επισημαίνοντας «ότι από το 2000 μέχρι το 2025 φαγώθηκαν 27 δισ. ευρώ και έχουμε τρένο αφρικανικό και όχι ευρωπαϊκό».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος έστρεψε τα «πυρά» του και στα κόμματα της αριστεράς, λέγοντας: «Γιατί ζείτε στον 20ό αιώνα, εσείς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων; Έχουμε 21ο αιώνα. Τελείωσαν οι ιδεοληψίες σας». Αναρωτήθηκε «αν είναι προοδευτισμός να ψηφίζεις τα funds που παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων», «αν είναι προοδευτισμός να ψηφίζεις τους παρόχους ενέργειας που ουσιαστικά κλέβουν τους Έλληνες…» καθώς και «αν είναι προοδευτισμός δύο ολόκληρα χρόνια να σιωπάς για τα Τέμπη και μόλις βλέπεις ότι κάποιος… η Ελληνική Λύση, 10-11 άνθρωποι φωνάζουν για ξυλόλιο, μπάζωμα, ξεμπάζωμα, δικαιοσύνη… μόλις βγάλαμε εμείς όλο το βούρκο από πάνω μας, έρχεστε εσείς οι προοδευτικοί, καπηλεύεστε, καπελώνετε, κλέβετε τον αγώνα ενός μικρού κόμματος και δεν έχετε την εντιμότητα να πείτε, ναι, εσείς το κάνατε».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είχε και δεν θα έχει τρένα γιατί δεν θέλουν «οι εφοπλιστές που μεταφέρουν τα κοντέινερς από το Σουέζ μέχρι την Αμβέρσα, το Αμβούργο και το Ρότερνταμ και παίρνουν περισσότερα ναύλα, αντί να τα πάνε στον Πειραιά και να μεταφερθούν με ένα αξιοπρεπές τρένο».
Ο κ. Βελόπουλος είπε ότι «με στοιχεία μπορείς να μιλήσεις για συγκάλυψη και υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις. Ο Θεός ξέρει τι σκεφτόταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, όμως εδώ έχουμε μια σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν επίσπευση μιας διαδικασίας που είναι χρονοβόρα». Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές «εδώ και τώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Χαρίτσης: Να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης
Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης θεωρώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για τη «συγκάλυψη» του δυστυχήματος των Τεμπών και ζητώντας του να παραιτηθεί.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης:
«Έχετε απύθμενο θράσος κ. Μητσοτάκη, είστε αμετανόητος. Δεν είχε ο πρωθυπουργός την ευαισθησία να ξεκινήσει με μία συγγνώμη στα 57 θύματα και στις οικογένειες. Αφού έχει αλλάξει γραμμή καμιά δεκαριά φορές, ήλθε σήμερα να επιστρέψει στις εργασιακές του ρυθμίσεις. Μίλησε για αξιολόγηση ο κ. Μητσοτάκης. Σε ποιους θα κάνει αξιολόγηση; Στον σταθμάρχη που είναι το κομματικό του βίσμα; Έλεος πια. Ήλθε να περιγράψει μία εικονική πραγματικότητα στη χώρα μας. Ξεχάσατε ένα θέμα, για το οποίο σας κατηγορεί όλη η κοινωνία και είναι η υπόθεση της συγκάλυψης. Αντί να απολογηθεί για το έγκλημα εμφανίστηκε ως κατήγορος απέναντι στους πάντες. Εγκάλεσε τους τηλε-εμπειρογνώμωνες. Ποιος όμως ήταν ο πρώτος τηλε-εμπειρογνώμωνας που μίλησε για τα έλαια σιλικόνης; Ποιος έσπευσε να βγάλει συμπέρασμα πριν γίνει η έρευνα. Μας είπατε ότι θα φτιάξετε τρένα. Τόσα χρόνια τι κάνατε; Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για μία ολόκληρη ώρα και δεν είπε τίποτε για το μπάζωμα και το ξεμπάζωμα του τόπου του εγκλήματος. Ήλθε εδώ μόνο και μόνο για να κινδυνολογήσει. Μας μίλησε για αστάθεια και αποσταθεροποίηση. Δεν λέγεται αστάθεια και αποσταθεροποίηση να φύγετε από την κυβέρνηση, δημοκρατία λέγεται. Το χάος είσαστε εσείς κύριε Μητσοτάκη.
Μας προκάλεσε να φέρουμε πρόταση δυσπιστίας για να δούμε αν έχει ή όχι την πλειοψηφία της Βουλής. Και δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι η πλειοψηφία δεν αντιστοιχεί με την κοινωνία. Έχετε χάσει την δεδηλωμένη στην κοινωνία. Σε μία ολόκληρη κοινωνία είπε ότι το 2027 θα έχουμε ασφαλή τρένα. Είναι σήμερα ασφαλή τα τρένα ή θα είναι το 2027;».
Αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια λέγοντας: «Τι μεσολάβησε δύο χρόνια μετά το δυστύχημα και ξεσηκώθηκε η κοινωνία; Αυτό που μεσολάβησε είναι η συγκάλυψη. Η κοινωνία φώναξε δυνατά και απαίτησε αλήθεια και δικαιοσύνη γιατί βλέπει μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην βγει η αλήθεια. Τα Τέμπη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αδικίας».
Μίλησε για τις «αλλαγές γραμμής του πρωθυπουργού» αποδίδοντάς τες στο ότι φοβήθηκε τον κόσμο που βγήκε στους δρόμους. Απάντησε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι «το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρει ότι δεν υπήρξε συντονισμός από κυβερνητικό στέλεχος», λέγοντας ότι «το ξέραμε ότι δεν κρατούνταν πρακτικά στις συσκέψεις που μετείχε ο υφυπουργός» για να ρωτήσει: «Θέλετε να σας απαλλάξουμε λόγω βλακείας και ασχετοσύνης;».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Μας είπε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι ”πήρε το μήνυμα να διαλύσει το βαθύ κράτος”: Ε, όχι δεν σας είπε αυτό η κοινωνία, σας είπε ότι λέτε ψέματα και συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Είναι ανέκδοτο, ο Μητσοτάκης του επιτελικού παρακράτους να κηρύξει πόλεμο στο βαθύ κράτος. Είναι το κράτος της αναξιοκρατίας, του πλιάτσικου, των σκοτεινών μηχανισμών. Ο κ. Μητσοτάκης δύο πράγματα έχει να κάνει: πρώτα να ζητήσει συγγνώμη και το δεύτερο είναι να παραιτηθεί. Είναι η μόνη έντιμη και ηθική επιλογή. Παραιτηθείτε επιτέλους».
Αναφέρθηκε στο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ για να πει ότι «θα είναι το τελευταίο χειροκρότημα μίας κυβέρνησης που θα μείνει στην ιστορία για την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της. Ενώ όλα γίνονταν με εντολή Μητσοτάκη υπάρχουν δύο υποθέσεις για τις οποίες δεν ήξερε τίποτε ο κ. Μητσοτάκης: η μία είναι τα Τέμπη και η άλλη είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης».
Κωνσταντοπούλου: Τους νεκρούς θα τους τιμήσετε όταν παραιτηθείτε
«Ο πρωθυπουργός πριν από λίγη ώρα σε αυτή της τραγικής περιφρόνησης προς την κοινωνία ομιλία του, είπε καταχειροκροτούμενος ότι ”τον πόλεμο αυτόν θα τον κερδίσουμε” και σάλος επικράτησε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Όρθιοι χειροκροτούσατε, ενθουσιώδεις τον κ. Μητσοτάκη, όπως αντίστοιχα όρθιοι χειροκροτούσατε τον υπόλογο και υπαίτιο των Τεμπών κ. Καραμανλή», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Έχετε ήδη χάσει. Και το ξέρετε. Έχετε χάσει γιατί έχετε απέναντί σας την ελληνική κοινωνία. Έχετε χάσει γιατί είστε γαντζωμένοι στην εξουσία, γιατί επιχειρήσατε να μετατρέψετε την τραγωδία σε ευκαιρία και ονομάσατε το έγκλημά σας ”θυσία”. Έχετε χάσει γιατί σε αυτή την ύστατη στιγμή που θα μπορούσατε να αναλάβετε ευθύνες, ήρθατε εδώ να κουνήσετε το δάχτυλο». Προσέθεσε ότι «είστε όλοι ένα ”αντίγραφο” του κ. Κώστα Καραμανλή του Φλεβάρη του 2023, εκείνου του υπουργού που γνώριζε ότι τα τρένα πηγαίνουν στα τυφλά, εκείνου του υπουργού που γνώριζε ότι ανά πάσα στιγμή θα συνέβαινε το δυστύχημα, θα θρηνούσαμε νεκρούς… και όμως τολμούσε εδώ μέσα να κουνάει το δάχτυλο… και να διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είναι ο ίδιος που εξόργισε τον ελληνικό λαό και τον έβγαλε στους δρόμους και τολμάει να μας λέει ότι το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του Φλεβάρη και αυτό του Γενάρη, ήταν περίπου fake news. Μόνο θεωρία συνωμοσίας δεν μας είπε ότι είναι».
«Το έγκλημα των Τεμπών και τους νεκρούς θα τους τιμήσετε όταν παραιτηθείτε και όταν αποδεχτείτε να δικαστείτε» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «μέχρι τότε αυτό που αποδεικνύετε είναι ο κυνισμός, η αναλγησία και η απανθρωπιά σας, που συμπυκνώνεται στη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός σήμερα για το μπάζωμα. Το αποκάλεσε ”τακτοποίηση σορών”».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι «αργά ή γρήγορα δεν θα αποφύγουν τη δίκη, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Καραμανλής, Τριαντόπουλος αλλά και πολλά άλλα στελέχη» και συμπλήρωσε: «Είναι ντροπιαστικό να βλέπεις έναν πρωθυπουργό να προσπαθεί άρον-άρον να κλείσει μια δικαστική υπόθεση που αφορά τον θάνατο 57 ανθρώπων, χωρίς ποτέ ο ίδιος να λογοδοτήσει, να ελεγχθεί και ας είναι ο πρώτος και ο μόνος κυρίαρχα υπαίτιος και υπόλογος».
Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, υπάρχουν όπως είπε «57 λόγοι» για να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός τους οποίους και απαρίθμησε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2019, γνώριζε την κατάσταση στα τρένα, αλλά και διόρισε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Κώστα Καραμανλή, «ένα πρόσωπο ακατάλληλο και ανίκανο… να υπηρετήσει αυτό το πόστο». Παράλληλα, δήλωσε ότι ένας ακόμη λόγος για να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, είναι ότι «εν γνώση της τραγικής διακινδύνευσης στους σιδηροδρόμους, αποκρύπτατε επί χρόνια ότι τα τρένα πηγαίνουν χωρίς τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση, ενδοεπικοινωνία, χωρίς το αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας και εντοπισμού κινδύνου. Αποκρύψατε ότι τα τρένα πήγαιναν στα τυφλά. Γιατί αυτό αν το λέγατε δεν θα έμπαινε κανείς στα τρένα και το ξέρατε…».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν σεβάστηκε τους νεκρούς» και «τους πέταξε άρον-άρον σε άγνωστο μέρος» και επισήμανε: «Χλευάσατε τους συγγενείς, το έγκλημα και την τραγωδία…. Επιδιώξατε και οργανώσατε μια ελεγχόμενη από εσάς εξεταστική επιτροπή με διαβλητά πρόσωπα και πρόεδρο τον Μαρκόπουλο». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση επιτέθηκε με «τρόπο ακραίο και χυδαίο στους γονείς και τους συγγενείς», των θυμάτων «μέσω υπουργών» της.
Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ότι «απέναντι στην πρόταση μομφής», η κυβέρνηση δεν καλείται να απαντήσει, αλλά καλείται να παραιτηθεί. «Μην έχετε καμία αμφιβολία στο τέλος θα νικήσει η δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.
Νατσιός: Ο κ. Μητσοτάκης αποποιήθηκε τις ευθύνες του
Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την στάση που κράτησαν στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, άσκησε μιλώντας στην Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.
Παράλληλα επανέλαβε τα όσα υποστήριξε χθες και κατά τη συζήτηση για την συγκρότηση προανακριτικής, ότι «οδηγεί σε συγκάλυψη, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει τα κακουργήματα των Τεμπών, αλλά μόνο τα πλημμελήματα» και πρόσθεσε:
«Από όσα είδαμε χθες στην Βουλή καταλάβαμε ότι με την προανακριτική πάτε να αθωώσετε έναν, τουλάχιστον, πολιτικά ένοχο. Ένοχο για περιύβριση νεκρών, όχι μόνο για παράβαση καθήκοντος. Λέμε πως τον θέλουν αθώο από όσα ακούσαμε από τους υπουργούς Επικρατείας κ. Βορίδη και Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, οι οποίοι εξελίσσονται στους αρχιτέκτονες της συγκάλυψης μέσα στο Κοινοβούλιο για να προστατέψουν τον προϊστάμενο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μητσοτάκη που κρύβεται πίσω από τον κ. Τριαντόπουλο», ανέφερε.
«Αφήσατε μια περικεκομένη διαδικασία να εξελίσσεται για τα μάτια του κόσμου, χωρίς αληθινή διερεύνηση των ευθυνών όλων των μηνυθέντων πολιτικών προσώπων και για όλα τα ερευνητέα κακουργήματα και πλημμελήματα που καταγγέλλονται. Αν και λέμε όχι λοιπόν σε μονοθεματική προανακριτική και ζητάμε δέσμευση για τη διεύρυνσή της όταν έλθουν άλλες δικογραφίες για την 717, θα κάνουμε τα πάντα για να ξεσκεπάσουμε τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τριαντόπουλου», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού, είπε πως «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αποποιήθηκε τις ευθύνες του. Όμως, είναι ο ίδιος που είπε ότι φταίει ο σταθμάρχης μετά την έκρηξη, ο ίδιος που είπε ότι η έκρηξη έγινε από έλαια σιλικόνης. Ο ίδιος που είπε ότι το μπάζωμα έγινε για να απομακρυνθούν τα τρένα και μετά από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις άρχισε να τα αλλάζει» και πρόσθεσε πως με ανακοίνωσή της, η κ. Καρυστιανού δικαίωσε τις θέσεις της Νίκης.
«Είμαστε το μόνο κόμμα που με την θέση μας εκφράσαμε τους συγγενείς», είπε χαρακτηριστικά.