Βουλή: Ψηφίζεται η τροπολογία για τις άδειες διαμονής σε μετανάστες- κομματική πειθαρχία στη ΝΔ

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Το μεσημέρι αναμένεται η ψηφοφορία πάνω στην τροπολογία που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασίας σε μετανάστες που είναι στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, η οποία έχει προκαλέσει και τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ.

Τη διαφωνία του είχε εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να ανακοινώνει κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, αν και εξαίρεσε τον πρώην πρωθυπουργό. Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την τροπολογία, όπως και η Νέα Αριστερά, ενώ το ΚΚΕ έχει πει ότι θα υπερψηφίσει, αν και είχε ζητήσει βελτιώσεις. Αντίστοιχα αναμένεται να κινηθεί και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψηφίζουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

 

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Παύλος Μαρινάκης είπε πως δεν είναι πρόβλημα η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, « γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μιας επιλογής», καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν τη ψηφίσει, θα διαγραφεί.«Το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας» σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο νόμος «δίνει άδεια διαμονής για εργασία, δεν παραπέμπει σε δικαίωμα παραμονής και αφορά μόνο 30.000 ανθρώπους». Σημείωσε επίσης, πως δεν πρόκειται για ρύθμιση που θα διαρκέσει διηνεκές: «Όσο υφίστανται η άδεια εργασίας υφίστανται και η άδεια παραμονής», εξήγησε.

 

 

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, είπε στον ΑΝΤ1 πως «Είναι εφάπαξ ρύθμιση, για όσους μέχρι τον Νοέμβριο ήταν τρία χρόνια εδώ», διευκρινίζοντας πως τα επτά χρόνια για την αίτηση της άδειας παραμονής δεν αλλάζουν. Για τον κ. Σαμαρά είπε πως «ο πρώην πρωθυπουργός έχει τη δική του άποψη και ο Υπουργός Εργασίας του απάντησε με όλα τα επιχειρήματα» και εκτίμησε πως, «δεν πιστεύω πως μπορεί να έχουμε άλλες απώλειες».

«Αυτήν τη στιγμή στην επαρχία, ψάχνουν εργατικά χέρια», είπε και συμπλήρωσε πως, η τροπολογία λύνει μέρος του προβλήματος, όμως την ίδια ώρα «μιλάμε για συνεργασία με συγκεκριμένες χώρες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες».