Βουλή: Συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Οι τοποθετήσεις εν όψει της ψηφοφορίας.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Υψηλοί τόνοι χαρακτήρισαν τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ, με τη νέα της ονομασία.

Η ψήφιση του πρωτοκόλλου έγινε με ονομαστική κλήση, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Ν.Βούτση. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια, από όλα τα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, τις οποίες κατέθεσαν το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΧΑ.

Περίπου στις 17.00 άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα της Ολομέλειας οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων όλων των κομμάτων.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης:  «Δεν θα πω ποτέ εγώ ”καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα”. Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίζω και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει».

«Εγώ τον κ. Ζάεφ θα τον αποκαλώ όπως προβλέπει η Συμφωνία. Θα τον καλωσορίσω ως Σλαβομακεδόνα, ως Βορειομακεδόνα όπως μου δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία. Αλλά δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας, που θα πρέπει να σύμμαχος της Ελλάδας και να μην λοξοκοιτάει αλλού». 

Η κυβέρνηση γίνεται το καλύτερο «βαποράκι» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών καθορίζεται από τη ΝΑΤΟϊκή ατζέντα. Επίσης, κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «γελοιοποιούνται σε καθημερινή βάση».  «Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, δηλώνοντας πως «ένα χαρτί είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια να αλλάξουν όνομα. Το χαρτί της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ - και αυτό το χαρτί το απεμπολούμε σήμερα. Το σχίζουμε σήμερα». 

«Συναίνεσαν οι γείτονες στις Πρέσπες γιατί κέρδισαν το μέγιστο. Το όνομα κέρδισαν. Την Ελλάδα ολόκληρη - γιατί η Μακεδονία δεν είναι μία περιοχή, είναι η ίδια η Ελλάδα. Όταν υπέγραψαν τις Πρέσπες, υποτιμήσατε τι είναι η Μακεδονία και αυτό γράφει αρνητική Ιστορία. Θα ανοίξουν πληγές στο μέλλον για τη στάση σας αυτή» είπε ο κ. Λεβέντης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε πως το Ποτάμι δεν θέλει Βαλκάνια με μαύρες τρύπες. «Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ. Να μην αφήσουμε τα γεγονότα στην τύχη τους. Να πάρουμε πρωτοβουλίες και να βγούμε κερδισμένοι από τη συμφωνία. Να τους φέρουμε κοντά μας.Να συνεργασθούμε. Να τους βοηθήσουμε. Να τους παρέχουμε στρατιωτική εκπαίδευση.Και να εντείνουμε την εμπορική και επιχειρηματική μας δραστηριότητα».

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας τον για «έγκλημα» και κάνοντας λόγο για απόφαση «εκτέλεσής» του. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως εξαγόρασε βουλευτές των ΑΝΕΛ, προσφέροντάς τους υπουργικές καρέκλες. Στον κ. Καμμένο απάντησε με παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τον πως με την υπογραφή του διατηρεί ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού: «Παραδώσατε όλα τα όπλα της χώρας. Ο ελληνικός λαός φωνάζει ένα μεγάλο όχι στη Συμφωνία. Και δεν πρόκειται για ανόητους ούτε για ακροδεξιούς λαϊκιστές. Χρησιμοποιήσατε τη Συμφωνία ως όχημα για τις κομματικές σας επιδιώξεις. Καταφέρατε πλήγμα στον κοινοβουλευτισμού. Λέμε σήμερα ένα νέο όχι. Στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ». 

«Κύριε Τσίπρα, δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Κάθε φορά που διαπραγματεύεστε νέα δεινά έρχονται στην πλάτη του ελληνικού λαού» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά. 

Είναι ανάγκη να κλείσουν οι διαφορές στα Βαλκάνια και να ασχοληθούμε με την κύρια απειλή που είναι από ανατολικά, αλλά και να «ευχηθούμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και από ανατολικά», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση στην Ολομέλεια.

Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το Πρωτόκολλο «ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πειθαρχίας» με κύριο κριτήριο το πώς θέλουμε να διαταχθεί η γειτονική χώρα μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και τοπικά στα Βαλκάνια υπό τους δεδομένους διεθνείς συσχετισμούς με ρεαλισμό δηλαδή και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ιδεοληψίες.

Για ιστορικό κύκλο που κλείνει με την παράδοση του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας που εκχωρείται έναντι πινακίου φακής, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Σήμερα κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που ξεκίνησε πριν 11 χρόνια με περηφάνια και τελειώνει με συνθηκολόγηση. Αυτός ο ιστορικός κύκλος, ξεκίνησε το 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός ’Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στις πολύμορφες και ισχυρές πιέσεις για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα ξεκάθαρη. Μη λύση, μη πρόσκληση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Αυτός ο κύκλος τελειώνει σήμερα με την οριστική παράδοση του ισχυρότερου διαπραγματευτικού όπλου της χώρας. Το εκχωρείτε έναντι πινακίου φακής καταθέτοντας τα διπλωματικά μας όπλα».

«Τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και έχασαν το έλασσον, έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που στην πορεία θα εξαλειφθεί», ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Ο Ζάεφ και οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν τον πόλεμο και εφεξής θα αποκαλούνται και με τη βούλα Μακεδόνες, θα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και, κατά τη δική τους ομολογία, θα μπορούν να υπηρετήσουν τις αλυτρωτικές τους φαντασιώσεις», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε πως «δυστυχώς, η άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης, στις πιέσεις του συμμαχικού παράγοντα, σηματοδότησε την επικίνδυνη υποχώρηση από την εθνική γραμμή, αποτελεί ήττα της χώρας, και στο πολιτισμικό και ιστορικό κεφάλαιο που απώλεσε, και στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και των διεθνών συσχετισμών».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε εξάλλου πως άλλαξε άρδην η θέση της κυβερνώσας παράταξης σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και αυτό γιατί «δεν είναι μακριά ο καιρός που ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούσε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό και ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε, προεκλογικά από τη Θεσσαλονίκη, την κατάργησή του».

«Σήμερα με την υπογραφή μας δεχόμαστε πως έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται κάποιοι που δεν είναι Έλληνες, με μια ελληνική λέξη», ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

 «Σήμερα φτάνουμε στο τέλος μιας πορείας, μιας σειράς επιλογών, αποφάσεων κατά την οποία ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε ποτέ», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας αποδείχθηκε απρόθυμο και ανίκανο να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό για το πως φτάσαμε έως εδώ».

Είπε ακόμη ότι «έπειτα από την αποποίηση της λέξης Μακεδονίας, αυτή η λέξη βρίσκεται στο έλεος και στα χέρια του οποιουδήποτε αποφασίσει να κάνει οτιδήποτε στο όνομα της Μακεδονίας και του Μακεδονικού έθνους, στο όνομα των απανταχού αλύτρωτων ”Μακεδόνων”».

«Εμείς ουδέποτε εγκρίναμε να παραχωρηθεί το όνομα Μακεδονία στη γείτονα χώρα και σε αυτή την ξεκάθαρη και αμετακίνητη θέση παραμένουμε. Διαφωνήσαμε με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαφωνούμε και με τη νομιμοποίηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων υπό την ονομασία αυτή» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι έκανε ένα πολιτικό και εθνικό έγκλημα υπογράφοντας εν κρυπτώ τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όπως είπε, ήταν οι αρχιτέκτονες της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία.

Ο κ. Κατσίκης απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του κόμματός του ότι, ενώ μπορούσε, δεν απέτρεψε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ΔΗΣΥ, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, καταψηφίζει το Πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ διότι το θεωρεί παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η ΔΗΣΥ δεν δίνει θετική ψήφο στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της FYROM στο ΝΑΤΟ. Η άρνησή μας να πούμε ”ναι” στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οδηγεί μαθηματικά και οπωσδήποτε στην άρνησή μας να πούμε ”ναι” και στο Πρωτόκολλο προσχωρήσεως, διότι είναι παράγωγο της Συμφωνίας και ως τέτοιο το διαχειριζόμαστε και κοινοβουλευτικά», δήλωσε ο Α. Λοβέρδος, μιλώντας στην Ολομέλεια.

O κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι το Πρωτόκολλο κυρώνεται «με έναν λαό διχασμένο». «Αυτή είναι η κατάσταση, δεν έπρεπε να πάτε εκεί. Το 2008 ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Πάγκαλος και εγώ στηρίξαμε το Βουκουρέστι, και διαδηλώσεις δεν υπήρχαν. Οι εντάσεις δεν υπήρξαν επειδή το πολιτικό σύστημα είχε ενημέρωση στο εσωτερικό του. Τα 3 από τα 4 κόμματα της Βουλής ήταν σύμφωνα με εκείνη τη στρατηγική και συνεπώς υπήρχε και στο λαό μια συναίσθηση ότι ακουμπάει καλά», παρατήρησε και τόνισε ότι «αυτό δεν υπήρξε τώρα». Προειδοποίησε επίσης ότι είμαστε στην αρχή αρνητικών γεγονότων εκ μέρους της πΓΔΜ και επικαλέστηκε τα συγχαρητήρια που έσπευσε να δώσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε «Έλληνες και Μακεδόνες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Επίσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση η φράση του πρωθυπουργού που ακούστηκε από τα ΜΜΕ στη Λευκωσία ότι οι διαδηλώσεις ήταν κάπου 70.000 από ακροδεξιούς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Έτσι βαφτίζει ο κ. Τσίπρας τον ελληνικό λαό», είπε ο Α. Λοβέρδος.

Επίθεση στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε οπαδό της αδράνειας αλλά και φοβική, εξαπέλυσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

 «Βλέπει μπροστά της, σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, ήττες και καταστροφές και όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονία με τη γειτονία των κρατών. Όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα δεν του μιλάμε, και όταν υπάρχουν προβλήματα με τη γειτονικές χώρες δεν κάνουμε συμφωνίες. Στις διακρατικές, όμως, σχέσεις μιλώ με αυτόν που έχω προβλήματα για να τα λύσω», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

 Σχολιάζοντας όσα υποστηρίζει η ΝΔ, ότι όταν θα είναι κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας, την κατηγόρησε ότι «δεν διαβάζει, δεν μελετά, και λέει ό,τι τη βολεύει στον ελληνικό λαό» καθώς, όπως είπε, αυτό προβλέπεται ήδη στη συμφωνία.

Για πολλά σκοτεινά σημεία που υπάρχουν στη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία -όπως είπε- η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

 Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα μειοδοσίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «αγνόησε τους πολιτικούς αρχηγούς, τον ελληνικό λαό και τη Βουλή και την πέρασε με δανεικούς, πρόθυμους και αποστάτες, διαλύοντας Κοινοβουλευτικές Ομάδες και παρατάξεις».

 Στη Δικαιοσύνη εναντίον του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα προσφύγει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.

 Ο κ. Ζουράρις, ανέφερε ότι για τον χαρακτηρισμό «βουλευτής σε τιμή ευκαιρίας», που του προσήψε ο πρόεδρος της ΝΔ, «θα σέρνει τον κ. Μητσοτάκη στα δικαστήρια και θα έρχεται στη Βουλή ο αρχηγός να εκλιπαρεί ψηφουλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην αρθεί η ασυλια του».

 Όπως σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ατιμωτικός, καθώς στην ελληνική γλώσσα σημαίνει ότι χρηματίστηκε, κι αυτό -όπως είπε- είναι ατιμωτικό και επιφέρει «ποινικές καταδιώξεις».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό πρωταθλητή, στον καλύτερο συνήγορο της πιο δολοφονικής μηχανής που γνώρισε η ανθρωπότητα, το ΝΑΤΟ, και επιβεβαιώνει την Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός Ελλάδας και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Αποκαλυφθήκατε» είπε ο Θ. Παφίλης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση που, όπως είπε, «βαφτίζει τους φονιάδες σε παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας» και αποκαλεί το ΝΑΤΟ «σύστημα ασφάλειας και άμυνας».

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ύπουλα τοξικό» γιατί «κουβαλάτε ακόμα το όνομα αριστερός που είναι ασύμβατο με αυτά που κάνετε» και γιατί καλλιεργεί στη νέα γενιά την υποταγή στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.

«Η συνείδησή μας, μας επιβάλλει να μη δεχτούμε καμία συμφωνία κάτω από το κίβδηλο όνομα ‘Μακεδονία’. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην δεχθούν καμία νομιμοποίηση και να μην κάνουν το λάθος να στηρίξουν την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της γείτονας χώρας» τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλια -Τσαρουχά.

«Καμία μεθόδευση δεν θα νομιμοποιήσει τα πολιτικά τρυκ που απεμπολούν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό μας επιχείρημα. Προφανώς οι ΑΝΕΛ, σεβόμενοι τον ελληνικό λαό αρνούμαστε να στηρίξουμε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Μόνο ο λαός μπορεί να το αποφασίσει - γι′ αυτό ζητάμε δημοψήφισμα, ή την κύρωση της Συμφωνίας από 180 βουλευτές», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)