«Βουλιάζει» η μισή Κίνα υπό το βάρος νερών και κτιρίων - 270 εκατ. άνθρωποι σε κίνδυνο

Νέα μεγάλη μελέτη διαπιστώνει ότι 67 εκατομμύρια Κινέζοι ζουν σε περιοχές που βυθίζονται ραγδαία.
Open Image Modal
China Photos via Getty Images

Σχεδόν οι μισές μεγάλες πόλεις της Κίνας βυθίζονται λόγω της εξαγωγής νερού και του αυξανόμενου βάρους της ταχείας ανάπτυξής τους, προειδοποιούν οι ερευνητές σε δραματικούς τόνους.

Τα εδάφη σε ορισμένες πόλεις υποχωρούν ραγδαία - μία στις έξι βυθίζεται πάνω από 10 χιλιοστά ετησίως. Η ταχεία αστικοποίηση της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες σημαίνει ότι τώρα αντλείται πολύ περισσότερο νερό για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων, λένε οι επιστήμονες.

Open Image Modal
China Photos via Getty Images

Στις παράκτιες πόλεις, αυτή η καθίζηση απειλεί περί τα 270 εκατομμύρια ανθρώπους με πλημμύρες καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα της θάλασσας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ασιατική χώρσ έχει μακρά ιστορία με την υποχώρηση της γης, με τις Σαγκάη και την Τιαντζίν να εμφανίζουν προβλήματα ήδη από τη δεκαετία του 1920. Η Σαγκάη έχει βυθιστεί πάνω από 3 μέτρα μέσα σε ένα αιώνα. Πλέον, η χώρα βλέπει εκτεταμένες ενδείξεις καθίζησης σε πολλές από τις πόλεις που έχουν επεκταθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Open Image Modal
China Photos via Getty Images

 

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, μια ομάδα ερευνητών από πολλά κινεζικά πανεπιστήμια εξέτασε 82 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων όλων με πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρους για να μετρήσουν τις κάθετες κινήσεις της γης σε ολόκληρη την επικράτεια. Εξετάζοντας την περίοδο από το 2015 έως το 2022, η ομάδα μπόρεσε να διαπιστώσει ότι το 45% των αστικών περιοχών υποχωρεί περισσότερο από 3 χιλιοστά ετησίως.

Open Image Modal
Planet Observer via Getty Images
Open Image Modal
Maxar via Getty Images

Περίπου το 16% της αστικής γης υποχωρεί ταχύτερα από 10 χιλιοστά το χρόνο, κάτι που οι επιστήμονες περιγράφουν ως ταχεία κάθοδο. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι 67 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που βυθίζονται γρήγορα.

Open Image Modal
Getty Images via Getty Images

Το μέγεθος της υποχώρησης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γεωλογίας και του βάρους των κτιρίων. Αλλά ένα σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, είναι η απώλεια υπόγειων υδάτων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει την εξόρυξη νερού κάτω ή κοντά σε πόλεις για χρήση από τον τοπικό πληθυσμό.

Αντίστοιχα φαινόμενα έχουν ήδη παρατηρηθεί σε πολλές μεγάλες αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως το Χιούστον, η Πόλη του Μεξικού και το Δελχί. Στην Κίνα, η ερευνητική ομάδα έχει συσχετίσει την εξόρυξη νερού από περισσότερα από 1.600 πηγάδια με τα αυξανόμενα επίπεδα καθίζησης. Αλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι, μεταξύ άλλων, τα συστήματα αστικών μεταφορών και η εξόρυξη ορυκτών και άνθρακα.

Open Image Modal
Kevin Frayer via Getty Images

Στη βόρεια περιοχή του Pingdingshan, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές άνθρακα στη χώρα, η γη υποχωρεί με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό 109 mm ετησίως.

Οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν ότι μια μεγάλη απειλή στο μέλλον είναι η έκθεση των αστικών πληθυσμών σε πλημμύρες, από έναν συνδυασμό καθίζησης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Open Image Modal
Construction Photography/Avalon via Getty Images

Το 2020, περίπου το 6% της Κίνας είχε υψόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε 100 χρόνια, αυτό θα μπορούσε να ανέλθει στο 26% της χώρας, σε ένα σενάριο μεσαίων έως υψηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ξηρά βυθίζεται πιο γρήγορα από ό,τι ανεβαίνουν οι θάλασσες, αλλά τα δύο αυτά γεγονότα μαζί θα έβαζαν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να καταπολεμήσουν το πρόβλημα.

Παρόμοια θέματα με καθιζήσεις είχαν στο παρελθόν και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα στην Ασία, όπως η Οσάκα και το Τόκιο στην Ιαπωνία.

(με πληροφορίες από CNN, BBC)