Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία ανακάλυψαν ένα ασημένιο νόμισμα 700 ετών που απεικονίζει τον Ιησού στη μία πλευρά και έναν Σέρβο βασιλιά στην άλλη στο χωριό Ρουσόκαστρο.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτός ο τύπος νομίσματος βρέθηκε στο Ρουσόκαστρο, μια πόλη με φρούριο την εποχή που κατασκευάστηκε το νόμισμα.
Ο Στέφανος Ούρος Β ́ Μιλούτιν (βασίλεψε 1282 έως 1321) επέκτεινε σε μεγάλο βαθμό το σερβικό βασίλειο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε η ανακοίνωση.
Παντρεύτηκε πέντε φορές και μία από τις συζύγους του ήταν πριγκίπισσα της Βουλγαρας. Ο Μιλούτιν, γνωστός και ως Άγιος Βασιλιάς Μιλούτιν, αργότερα αγιοποιήθηκε ως άγιος και σήμερα τα λείψανά του φυλάσσονται στην εκκλησία της Αγίας Νεντέλια στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.
Τμήματα του σχεδίου του νομίσματος αντιγράφηκαν από νομίσματα που κατασκευάστηκαν στη Βενετία.
«Όσο για τον Χριστό, αυτό το νόμισμα είναι ένα αντίγραφο του καθιστού Χριστού σε βενετσιάνικα νομίσματα», δήλωσε στο Live Science ο Julian Baker, βοηθός φύλακας μεσαιωνικών και σύγχρονων νομισμάτων στο Μουσείο Τέχνης και Αρχαιολογίας Ashmolean στην Οξφόρδη της Αγγλίας, ο οποίος δεν συμμετέχει στις ανασκαφές.
Τα νομίσματα από τη Βενετία είχαν τη φήμη ως ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα του Μεσαίωνα για τη συνέπεια του βάρους τους σε ασήμι, ανέφερε η ανακοίνωση.
Τα βενετσιάνικα νομίσματα άρχισαν να απεικονίζουν έναν καθιστό Ιησού στα τέλη του 12ου αιώνα και αντέγραψαν μια παρόμοια εικόνα που χρησιμοποιήθηκε σε νομίσματα που κατασκευάστηκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δήλωσε ο Baker.
Αυτό το συγκεκριμένο νόμισμα, με τον Ιησού στη μία όψη και τον Στέφανο Ούρος Β ́ Μιλούτιν, στην άλλη, δεν είναι ασυνήθιστο, δήλωσε ο Baker.
«Τέτοια νομίσματα βρίσκονται πολύ συχνά στα νότια Βαλκάνια, κυρίως στο δυτικό μισό» σε χώρες όπως η Σερβία και η Ελλάδα, δήλωσε ο Baker. «Ένα εύρημα από την ανατολική Βουλγαρία είναι λίγο λιγότερο συνηθισμένο, αλλά εξακολουθεί να είναι απολύτως κατανοητό».
Ο Ιησούς απεικονιζόταν συχνά σε μεσαιωνικά νομίσματα και, κατά καιρούς, ορισμένοι μελετητές έχουν ερμηνεύσει το κάθισμα στο οποίο κάθεται ως θρόνο.
Οι ανασκαφές στο χώρο και η ανάλυση των αντικειμένων συνεχίζονται.