Βουλγαρία: Στο τραπέζι ιδέες για ελληνική στήριξη μετά το ρωσικό ενεργειακό εμπάργκο

Η ελληνοβουλγαρική συμφωνία που άργησε, η δέσμευση της Αθήνας να στηρίξει την Σόφια και η διεθνής ενεργειακή κρίση που εξελίσσεται σε θύελλα.
Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ στο Ζάππειο Μέγαρο κατά την υπογραφή συμφωνίας για την προώθηση του σχεδιασμού - με βουλγαρική συμμετοχή - του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. 24 Αυγούστου 2020. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
via Associated Press

Οι πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης στην προσπάθεια να θωρακιστεί η χώρα έναντι της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που παίρνει διαστάσεις θύελλας μετά το ρωσικό εμπάργκο στην παροχή φυσικού αερίου προς συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία), θα γίνουν γνωστές μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (Τετάρτη 27 Απριλίου στις 15:30) υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Μικρός αιφνιδιασμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα υπήρξε μικρός ο αιφνιδιασμός από την ρωσική κίνηση, κυρίως υπό την έννοια ότι σενάρια για άσκηση πίεσης από τη Μόσχα προς την Ευρώπη μέσω της διακοπής ροής φυσικού αερίου διακινούνται εδώ και πολλές εβδομάδες, με την Μόσχα να μην διαψεύδει ποτέ πειστικά αυτό το ενδεχόμενο.

Επί της αρχής, η Ελλάδα προσπαθεί σταθερά εδώ και πολύ καιρό να ευθυγραμμιστεί με την στρατηγική της ΕΕ, που επιτάσσει διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας (κάτι που σε σημαντικό βαθμό έχει δρομολογηθεί), με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό να προσβλέπει σε μεταφορά ενέργειας από νότο προς βορρά στο κοντινό μέλλον, στην περίπτωση των Βαλκανίων. 

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για προώθηση/επιτάχυνση όλων των κινήσεων που σχετίζονται με την κατασκευή του σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, με ενεργό συμμετοχή και τεράστιο ενδιαφέρον από την βουλγαρική πλευρά τα τελευταία χρόνια. (βλέπε και φωτογραφία από σχετική τελετής ανακοίνωσης συμφωνιών το 2020 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπόικο Μπορίσοφ).

Ωστόσο, η ελληνοβουλγαρική συμφωνία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί επί πολλά χρόνια, όπως επισήμανε η Huffpost σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις 22 Ιανουαρίου 2022, με αποτέλεσμα τώρα η γειτονική χώρα να διαπιστώνει από πρώτο χέρι το πραγματικό κόστος...  

 

Δύο μονάδες FSRU μέσα στο 2023

Σε αυτή την στρατηγική εντάχθηκε η κατασκευή μονάδων αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), που εισάγεται και μεταφέρεται με πλοία, σε φορτία που ξεκινούν μέχρι στιγμής κυρίως από την βόρειο Αφρική, αλλά και τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. 

Η πρώτη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη από την εταιρεία Gastrade, που έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική παραγγελία στην Σιγκαπούρη και η δεύτερη από Όμιλο Motor Oil και στην εταιρεία Διώρυγα Gas στους Αγίους Θεοδώρους, στα διϋλιστήρια.

Οι διαδικασίες έγκρισης και η μεγάλη γραφειοκρατία που συνδέεται με τα δύο έργα αναμένεται να τρέξουν γρηγορότερα, καθώς (και) στη σημερινή σύσκεψη θα επιβεβαιωθεί η ανάγκη για επιτάχυνση της ενεργειακής θωράκισης της Ελλάδας.

Η ανεπίσημη ενημέρωση του πρωθυπουργικού επιτελείου αναφέρει, ότι η σύσκεψη θα γίνει με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει την Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για την γειτονική χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.