«Βουτιά» και στο ΧΑ ενώ «βυθίζονται» τα διεθνή χρηματιστήρια

Η «Μαύρη Δευτέρα» άρχισε από την Άπω Ανατολή
|
Open Image Modal
Χρηματιστήριο Αθηνών- στιγμιότυπο
Eurokinissi

Τον «καταποντισμό» των διεθνών χρηματιστηρίων ακολουθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον δείκτη να σημειώνει λίγο μετά τις 11.00 πτώση άνω του 4% και να διαμορφώνεται κάτω από τις 1.400 μονάδες, στο πλαίσιο της «Μαύρης Δευτέρας» που άρχισε από την Άπω Ανατολή. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν πως καμία μετοχή δεν κατέγραφε άνοδο.

Οι διεθνείς επενδυτές ετοιμάζονται για μια περίοδο αστάθειας, καθώς υπέστησαν απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας των ανησυχιών για την «υγεία» της αμερικανικής οικονομίας. Η προθυμία για ρίσκα εξαφανίζεται, ενώ παράλληλα την κατάσταση χειροτερεύουν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για ένα ιρανικό χτύπημα αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωναν και αυτές πτώση στο άνοιγμά τους, με τον γαλλικό CAC 40 κάτω κατά 2,1%, το ισπανικό ΙΒΕΧ σε πτώση 2,8% και τον βρετανικό FTSE 100 να πέφτει 1,7%- και αντίστοιχα τον FTSE 250 να πέφτει 2,5%. Ο γερμανικός DAX έπεφτε κατά 1% κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Η πτωτική πορεία συνεχιζόταν και αργότερα, με τον FTSE να πέφτει κατά πάνω από 2%, την πτώση του DAX να ξεπερνά το 3% και αυτή του CAC 40 να είναι γύρω στο 2,8%. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο. 

Τρομακτική πτώση σημειωνόταν νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι θα χρειαστούν γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων για τη διάσωση της ανάπτυξης. Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση σε μονάδες στην ιστορία του.

 Στο μεταξύ το γεν ενισχύεται έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας την προηγούμενη εβδομάδα, καθιστώντας τις μετοχές στο Τόκιο ακριβότερες για τους ξένους επενδυτές. 

Μια σειρά από πιο αδύναμα του αναμενομένου δεδομένα από τις ΗΠΑ έχουν «πυροδοτήσει» εικασίες πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται. Επίσημα δεδομένα σχετικά με την απασχόληση έδειξαν ότι στις ΗΠΑ προστέθηκαν 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, λιγότερες απο ό,τι αναμενόταν, ενώ υπήρξε αύξηση του ποσοστού της ανεργίας.