Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στον διάλογο του Βελιγραδίου με την Πρίστινα για το ζήτημα του Κοσόβου, δήλωσε από τη Μόσχα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Πετύχαμε κάποιο είδος συμφωνίας με τη Ρωσία για την περίπτωση που οι Αλβανοί του Κοσόβου ζητήσουν τη διεύρυνση της σύνθεσης των μελών στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη συμμετοχή των Αμερικανών. Ρώτησα τον κ. Πούτιν εάν μπορούμε να ζητήσουμε τη συμμετοχή και της Ρωσίας και μου απάντησε καταφατικά» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Σερβίας βρίσκεται από τη Δευτέρα στη ρωσική πρωτεύουσα επικεφαλής κρατικής αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από τους υπουργούς Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, Οικονομίας, Γκόραν Κνέζεβιτς, Ενέργειας, Αλεξάνταρ Άντιτς, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Ράσιμ Λιάγιτς.
Η κατ′ ιδίαν συνάντηση του κ. Βούτσιτς με το πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κράτησε περίπου δύο ώρες και όπως ανακοινώθηκε συζητήθηκαν θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στην ενέργεια, καθώς και θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων με ρωσικά όπλα.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου Πούτιν-Βούτσιτς αποφεύχθηκε να γίνει λεπτομερής αναφορά στα εξοπλιστικά, ωστόσο, ο κ. Βούτσιτς εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Ο Σέρβος πρόεδρος σημείωσε ότι η Σερβία επιδιώκει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονο οπλισμό και ευχαρίστησε τη Ρωσία, ιδιαίτερα τον κ. Πούτιν, για τα δώρα -όπως είπε- που επιτρέπουν στη Σερβία να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της και τη στρατιωτική ουδετερότητά της.
Σε δηλώσεις του για τα σερβικά ΜΜΕ, ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι τα εξοπλιστικά συζητήθηκαν λεπτομερώς στην κατ′ ιδίαν συνάντηση του με το κ. Πούτιν, ωστόσο, αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συζήτησης.
Στην τομέα της ενέργειας επετεύχθη συμφωνία για την αύξηση κατά 15% της παροχής φυσικού αερίου προς τη Σερβία για το 2018, ενώ υπεγράφη τροποποιητική διάταξη της διακρατικής συμφωνίας του 2012 που ισχύει μέχρι το 2021, με την οποία παρέχεται το δικαίωμα στη Σερβία να εξάγει το ρωσικό φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες. Σημειώνεται, ότι η συμφωνία του 2012 ορίζει πως η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία θα μπορεί να ανέλθει μέχρι τα πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ετησίως.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πούτιν εκτίμησε ότι η Σερβία μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει κομβική χώρα στη διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου. Εξετάζουμε την δυνατότητα να συμμετάσχει η Σερβία στο μεγάλο έργο της GAZPROM για την κατασκευή του αγωγού Turkish stream» επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη Σερβία σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε στο ρωσικό δάνειο των 800 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα υποδομής που άρχισε να υλοποιείται με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας και υπογράμμισε το ενδιαφέρον ρωσικών τραπεζών για δραστηριοποίηση στη Σερβία, αλλά και την ανάγκη αύξησης των εμπορικών συναλλαγών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για να οικοδομηθεί μία νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (σ.σ. Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακσταν, Αρμενία, Κιργιζία) και της Σερβίας.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)