Επί πέντε ώρες ταξίδεψε από τη Σκόπελο στο Βόλο, με το πλοίο της γραμμής, «Πρωτέας» της πλοιοκτήτριας εταιρείας Anes Ferries, στην τουαλέτα του πλοίου μαζί με το σκύλο της, γιατί αφενός το πλοίο δεν διέθετε κλουβί μεταφοράς που να χωράει το ζώο συντροφιάς, αφετέρου γιατί της απαγόρευσαν να εισέλθει στο χώρο του σαλονιού με την επισήμανση ότι απαγορεύεται, ενώ εντός του σαλονιού ταξίδευε κανονικά άλλο σκυλί.
Η νεαρή ιδιοκτήτρια του «Ραμόν», εμφανώς συγκινημένη μιλώντας στην ΕΡΤ3, υποστήριξε το ταξίδι της ήταν σχεδόν εφιαλτικό και πιο εφιαλτικό μπορεί να είναι αυτό της επιστροφής στο νησί της Σκοπέλου, όπου και μένει, διότι μετά τη δημοσιοποίηση της περιπέτειας τους, ήδη υπάρχουν «επιθέσεις» που την εγκαλούν γιατί το έκανε θέμα.
Η κ. Αγγελένα Μαυρίκη, συγγενικό πρόσωπο της άτυχης κοπέλας, έκανε στα κοινωνικά δίκτυα την εξής ανάρτηση:
“Καλημέρα σας!
Θέλω να κάνω μία καταγγελία..
Χθες για μία ακόμη φορά νιώσαμε πολίτες τρίτης κατηγορίας….!
Η νύφη μου έπρεπε να έρθει Βόλο….με το καράβι του Πρωτέα της εταιρίας Anes
μαζί με το σκύλο πού έχουμε και κατέληξε να ταξιδέψει στις τουαλέτες του πλοίου λόγω τού σκύλου.
1 το σκυλί μας δεν χωρούσε στο κλουβί του πλοίου
2 υπήρχε σκυλί που ήταν μέσα στο σαλόνι
3 έβρεχε και είχε πολύ κρύο.
απαράδεκτη συμπεριφορά υπεύθυνου, με τέσσερις φορές θερμή παράκληση να μπουν στην είσοδο με φίμωτρο, λουρί και πετσέτα για τίς τρίχες…..! για 5 ώρες καθόταν στις τουαλέτες τού καραβιού με αποτέλεσμα σήμερα να είναι άρρωστη. Εάν είναι να κάνουμε τέτοια ταξίδια άραγε γιατί πληρώνουμε εισιτήρια;”
Η ΕΡΤ επικοινώνησε και με τον Πλοίαρχο του «Πρωτέα», Γιώργο Αντωνίου, ο οποίος είπε ότι «από επιλογή η νεαρή κοπέλα πήγε στην τουαλέτα και ότι το πλήρωμα υπέδειξε υπήνεμο εξωτερικό χώρο στο καράβι που θα μπορούσε να καθίσει με το σκύλο της και όχι μέσα στο σαλόνι, όπως απαίτησε».
Ερωτηθείς σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο και αν γνωρίζει ότι οφείλει το πλοίο να έχει κλουβιά, απάντησε ότι διαθέτουν κλουβιά, αλλά όχι για τόσο μεγάλα σκυλιά. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ως πλοίο δεν έχουν πρόβλημα με τα σκυλιά ή με τα ζώα γενικά και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει το Φιλοζωικό Σωματείο Σκοπέλου, που πολλές φορές έχουν μεταφέρει ζώα γι’ αυτό.
Τι λέει ο νόμος 4830/2021
Ο νομοθέτης στον νέο νόμο 4830 του 2021 είναι σαφής και προβλέπει και αυτή την περίπτωση, δηλαδή τι γίνεται με τα μεγαλόσωμα ζώα συντροφιάς.
Ετσι στο άρθρο 18 παρ. 1 σημειώνει ότι: Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υποχρεούνται να διαθέτουν απαιτούμενα ειδικά κλουβιά για την μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς σε επιβάτη του πλοίου. Σε διαφορετική περίπτωση το διοικητικό και χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.
Πηγή: ΕΡΤ