Βόρεια Κορέα: Μερική αποκατάσταση πεδίου πυραυλικών δοκιμών, εν μέσω αμερικανικών απειλών για νέες κυρώσεις

Προειδοποιήσεις από τον Τζον Μπόλτον.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Η Βόρεια Κορέα αποκατέστησε τμήμα ενός πεδίου πυραυλικών δοκιμών που είχε αρχίσει να διαλύει στο πλαίσιο δεσμεύσεων από την πρώτη σύνοδο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ πέρυσι, ενώ ο σύμβουλος Εθνική Ασφαλείας του Τραμπ προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις εάν η Πιονγκγιάνγκ δεν σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

Το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας και δύο αμερικανικά think tanks ανέφεραν την Τρίτη ότι εργασίες ήταν σε εξέλιξη στον Σταθμό Δορυφορικών Εκτοξεύσεων Σόχαε στο Τονγκτσάνγκ-ρι, καθώς ο Τραμπ είχε συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, σε δεύτερη σύνοδο στο Ανόι την προηγούμενη εβδομάδα.

Η σύνοδος εκείνη έλαβε τέλος λόγω διαφορών σχετικά με το πόσο διατεθειμένη ήταν η Βόρεια Κορέα να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, και το επίπεδο της αμερικανικής προθυμίας για άρση κυρώσεων.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, είπε στο Fox Business Network την Τρίτη πως μετά τη σύνοδο στο Ανόι η Ουάσινγκτον θα εξέταζε εάν η Πιονγκγιάνγκ ήταν πρόθυμη να εγκαταλείψει «το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της και όλα όσα σχετίζονταν με αυτό».

«Αν δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν, τότε νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ξεκάθαρος...δεν θα έχουν άρση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί και εξετάσουμε αύξησή τους» είπε ο Μπόλτον, ένας σκληροπυρηνικός που στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ μιας σκληρής προσέγγισης απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές επεδίωξαν να αυξήσουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα, παρουσιάζοντας εκ νέου ένα νομοσχέδιο την Τρίτη για την επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε τράπεζα έχει επιχειρηματικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε τη Δευτέρα πως ήλπιζε οι ΗΠΑ να στείλουν αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα τις επόμενες εβδομάδες, αλλά τα σχόλια του Μπόλτον και οι εξελίξεις στο πεδίο δοκιμών στο Σόχαε ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για διπλωμάτες που ελπίζουν σε επανεκκίνηση συνομιλιών μετά την αποτυχημένη σύνοδο.