Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε συγγνώμη για την εκτέλεση Νοτιοκορεάτη λόγω κορονοϊού

«Το περιστατικό δεν έπρεπε να συμβεί» παραδέχθηκε, σε μια σπάνια για τα δεδομένα του ενέργεια.
|
Open Image Modal
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Η Βόρεια Κορέα εξέφρασε τη λύπη της την Παρασκευή για την εκτέλεση ενός αξιωματούχου της Νότιας Κορέας, λέγοντας ότι στρατιώτες τον πυροβόλησαν ως μέρος των μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον εθνικό σύμβουλο ασφαλείας του Νότου, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν  έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, παραδεχόμενος ότι το περιστατικό δεν έπρεπε να συμβεί.

Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας σκότωσαν τον άτυχο Νοτιοκορεάτη και έκαψαν το πτώμα του. Το θύμα εργαζόταν για την υπηρεσία αλιευμάτων και αγνοείτο από τη Δευτέρα. Το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την ενέργεια αυτή και απαιτεί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ο 47χρονος είχε εξαφανιστεί από πλεούμενο της υπηρεσίας αλιευμάτων κοντά στο νησί Γιανπιαντό, όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας αλλά δεν εξήγησε πως το στέλεχος της υπηρεσίας αλιευμάτων βρέθηκε στα βορειοκορεάτικα χωρικά ύδατα. Ωστόσο το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών στη Σεούλ, μετέδωσε πως ο άνδρας προσπαθούσε να αυτομολήσει στη Βόρεια Κορέα.

Ο λόγος που οι βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκότωσαν τον άνδρα ήταν προφανώς οι διαταγές που τους έχουν δοθεί για να αποτραπεί η διάδοση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός στη Νότια Κορέα είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του, στους βορειοκορεάτες στρατιωτικούς δόθηκαν διαταγές να «πυροβολούν για να σκοτώσουν» προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μπει στη χώρα ο SARS-CoV-2.

Τον Ιούλιο, άνδρας που είχε αυτομολήσει στη Νότια Κορέα πριν από τρία χρόνια προκάλεσε πανικό όταν πέρασε ξανά στο βορειοκορεατικό έδαφος, όπου εκφράστηκαν ανησυχίες πως ήταν μολυσμένος από τον κορονοϊό. Η Πιονγκγιάνγκ διατείνεται ότι δεν έχει κανένα ενεργό κρούσμα.

Σε εκείνη την περίπτωση οι βορειοκορεάτικες αρχές επέβαλαν lockdown σε παραμεθόρια πόλη και καραντίνα σε χιλιάδες ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όμως ανέφερε αργότερα πως δεν κατέστη δυνατό να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

(με πληροφορίες από Reuters)