Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ

Μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα.
|
Open Image Modal
Stoyan Nenov / Reuters

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε το Σάββατο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα, ένα σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του.

«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.

«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.

Είπε πως θα συναντηθεί αύριο Κυριακή με τον πρόεδρο της χώρας του Στέβο Πεντάροφκσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017, ο Ζάεφ επένδυσε όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να βάλει τη Βόρεια Μακεδονία στις ράγες της ένταξης στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε άσκησε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως αναμενόταν, μαζί με δύο ακόμα χώρες μπλόκαρε την όλη διαδικασία.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως αφού υπήρξαν και πολλές παρασκηνιακές ενέργειες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου. Κάποια στιγμή μάλιστα στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση να «σπάσουν» οι δυο υποψηφιότητες με πολλές χώρες να παραδέχονται πως η Β.Μακεδονία έχει κάνει πολύ μεγαλύτερες προόδους από την Αλβανία. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους ηγέτες της Ολλανδίας και της Δανίας - που αντιδρούν στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας - να υπερψηφίσουν την ενταξιακή πορεία της Β.Μακεδονίας.

Και πάλι όμως ο Γάλλος πρόεδρος αντιστάθηκε και φέρεται να υποστήριξε πως η διεύρυνση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός για την Ένωση τονίζοντας το Παρίσι επιμένει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Ο κ. Μακρόν φέρεται να αρνήθηκε ακόμη και να να υπάρχει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Ένωσης μια αναφορά που θα δεσμεύει τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα συζητήσουν ξανά το θέμα την άνοιξη του 2020.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις αντιδράσεις Μακρόν κάποιοι ηγέτες (κατά πληροφορίες η μία ήταν η Άγκελα Μέρκελ) αντέταξαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για πολιτική αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρεμποδίστηκε κυρίως από τη Γαλλία, τις θέσεις της οποίας υποστήριξαν η Δανία και η Ολλανδία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Παρασκευή πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι «ιστορικό λάθος».