Βόρειο Σέντινελ: Η φυλή που σκότωσε τον ιεραπόστολο δεν ήταν πάντα εχθρική με τους ξένους

Βόρειο Σέντινελ: Η φυλή που σκότωσε τον ιεραπόστολο δεν ήταν πάντα εχθρική με τους ξένους
Open Image Modal

Στους ιθαγενείς του Βόρειου Σεντινέλ, νησί του αρχιπελάγους Ανταμάν στον Κόλπο της Βεγγάλης, δεν φαίνεται να αρέσουν οι ξένοι. Η ινδική κυβέρνηση απαγορεύει τους τουρίστες να πλησιάσουν. Ωστόσο, η περίπτωση του ιεραπόστολου Τζον Κάου, που έφτασε στο νησί για να τους προσηλυτίσει στον Χριστιανισμό και βρήκε ακαριαίο θάνατο, ανοίγει νέες συζητήσεις για τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φυλής. Είναι πράγματι τόσο πρωτόγονοι;

Open Image Modal
The Telegraph

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Σεντινελέζοι , ένας αρχαίος λαός που πιστεύεται ότι ήταν μέρος του πρώτου μεταναστευτικού κύματος από την Αφρική  προς την Ασία, αντιστάθηκε βίαια στους «εισβολείς». Μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004, ένα ελικόπτερο της Ινδικής Ακτοφυλακής που επιθεωρούσε το νησί για τους επιζώντες αντιμετώπισε με δυσκολία τα δόρατα και τα βέλη των ιθαγενών. Το 2006,  δυο Ινδοί ψαράδες σώθηκαν μετά βίας από τα μέλη της φυλής , όταν το σκάφος τους έπεσε τυχαία κοντά στο νησί.

Ωστόσο, υπήρξαν επίσης περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Σεντινελέζοι, απροσδόκητα, καλωσόρισαν τα άτομα που διέφεραν από αυτούς.

Στις 08 Ιανουαρίου 1991, μετά από δύο δεκαετίες ανεπιτυχών επαφών με το νησί, μια κυβερνητική αποστολή της Ινδίας κατάφερε να τους στείλει δώρα, ώστε να συμφιλιωθούν – μπανάνες και καρύδες- και εκείνοι τα δέχτηκαν με χαρά.

Τον επόμενο μήνα, ο ανθρωπολόγος TN Pandit, ο οποίος ήταν μέλος προηγούμενων κυβερνητικών αποστολών, ξεκίνησε για άλλη μια επαφή μαζί τους.  Αυτή τη φορά, οι Σεντινελέζοι αναρριχήθηκαν στο πλοίο της κυβέρνησης για να διεκδικήσουν περισσότερα δώρα. Υπάρχει μια εντυπωσιακή φωτογραφία του Pandit στο νερό , προσφέροντας μια καρύδα σε ένα από τα μέλη της φυλής.

Open Image Modal

Η ινδική κυβέρνηση σταμάτησε να έρχεται σε επαφή με τους νησιώτες το 1997. Η  απογραφή του 2011 υπολόγισε ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 15 Σεντινελέζοι-12 και τρεις γυναίκες . Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Βρετανών, το 1901 βρίσκονταν 117 άνθρωποι στο νησί. Αλλά τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ο Pandit είπε στο DownToEarth ότι υπολογίζει πως οι κάτοικοι του νησιού κυμαίνονται μεταξύ 80 και 100.

Αν και οι συγκεκριμένοι ιθαγενείς, όπως και άλλες αρχαίες φυλετικές κοινωνίες, επιβιώνουν με το κυνήγι και την αλιεία χρησιμοποιώντας τα βασικά τους όπλα, δεν θεωρούνται πρωτόγονοι , υποστηρίζει ο Pandit και δεν στερούνται από την έλλειψη επαφής με τον σύγχρονο κόσμο.

Παρόλα αυτά, ο ανθρωπολόγος προτείνει την προστασία της συγκεκριμένης φυλής για να μην έχει την τύχη των άλλων κοινωνιών των Νήσων Ανταμάν, όπως οι αντίστοιχοι του Μεγάλου Ανταμάν, του Όνγκε και του Ιάραβα. Ο αποκλεισμός των ξένων από το νησί του Βόρειου Σεντινέλ είναι απαραίτητος για την προστασία μιας μοναδικής αρχαίας κοινωνίας, ώστε να εξαφανιστεί για πάντα.

Πηγή: Quartz