Βοτανολόγοι ζωντανεύουν ξανά τους δεινόσαυρους των δέντρων

Βοτανολόγοι ζωντανεύουν ξανά τους δεινόσαυρους των δέντρων
Open Image Modal
Wiki commons

Μπορεί να φτάσει και τα 100 μέτρα ύψος και τα 17 μέτρα σε διάμετρο. Είναι το μεγαλύτερο σε όγκο δέντρο του πλανήτη και κάποια έχουν ζήσει ακόμη και 2.000 χρόνια. Γι′ αυτό ονομάζεται και «δεινόσαυρος των δέντρων». 

Ο λόγος για τη σεκόγια, το μεγαλύτερο, δυνατότερο και μακροβιότερο δέντρο στον κόσμο.

Ο «Υπερίων», ένα δέντρο S.sempervirens στο Εθνικό Πάρκο Κωνοφόρων της Καλιφόρνια, κατέχει σήμερα τον τίτλο του ψηλότερου δέντρου στον κόσμο με ύψος 115,92 μέτρα.

Μια δεύτερη σεκόγια S.giganteum στο Εθνικό Πάρκο Σεκόγια της Σιέρα Νεβάδα, με την ονομασία «Στρατηγός Σέρμαν», θεωρείται το πιο ογκώδες δέντρο του κόσμου στα 1.487 κυβικά μέτρα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν νέα ζωή στα δέντρα αυτά μέσω της κλωνοποίησης, ώστε να βοηθήσουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Ο David Milarch, ιδρυτής της ΜΚΟ Archangel Ancient Tree Archive και έχει στόχο τη συλλογή γενετικού υλικού από το δέντρο Μαθουσάλα, λέει στο QZ: «Ψάχνουμε για τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δέντρα, με το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα που να μπορούν να επιβιώσουν στις σημερινές κλιματικές συνθήκες. Ξέρουμε ότι έχουν κάτι μοναδικό αυτά τα δέντρα».

Οι γιγάντιες σεκόγιες είναι το ιδανικό δέντρο για την απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη.  

Open Image Modal
DAVID MCNEW via Getty Images

Ήδη, τα σούπερ δέντρα από το project μεγαλώνουν στον Καναδά, την Αγγλία, την Ουαλία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Βέβαια, κανένα από αυτά τα μέρη δεν είναι κατάλληλα για να μεγαλώσουν φυσικά, αφού φύονται αποκλειστικά στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον ως αυστηρά προστατευόμενα είδη. Ωστόσο όλα έχουν ψυχρές θερμοκρασίες και επαρκή ομίχλη, ιδανικά χαρακτηριστικά για αυτά τα κωνοφόρα, τα οποία «ρουφάνε» την υγρασία από τον αέρα το καλοκαίρι και δεν χρειάζονται τη βροχή για να επιβιώσουν.  

Open Image Modal
Neale Clark / robertharding via Getty Images

Ένα τέτοιο πρόγραμμα κλωνοποίησης ήταν προηγουμένως αδύνατο. Τα δέντρα αυτά αυτο-κλωνοποιούνται φυσικά, σκορπώντας γύρω του -δεκαετίες πριν από τον θάνατό τους- μικρούς σπόρους από τους οποίους αναπτύσσεται βλάστηση όμοια με εκείνα. Όμως εκείνα που πεθαίνουν πριν την ώρα τους, ή συνήθως κόβονται, δεν προλαβαίνουν να κάνουν αυτή τη διαδικασία της αυτο-κλωνοποίησης. Η ΜΚΟ όμως βρήκε έναν άλλο τρόπο για να ξαναζωντανέψουν μια διαδικασία 3.000 ετών. «Είναι σαν να επαναφέρουμε στη ζωή τους δεινόσαυρους», λέει ο Milarch.