Βουλή: Οι πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της δεκαετίας

H κρίση όξυνε τα πνεύματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Open Image Modal

Αν και είναι μόλις η δεύτερη αποχώρηση της αντιπολίτευσης με τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (η πρώτη έγινε στις 31 Ιουλίου για την άρση ασυλίας Πολάκη), δεν αποτελεί ξένη εικόνα για την πολιτική ζωή του τόπου, καθώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με την έλευση των μνημονίων, οι αποχωρήσεις και οι εντάσεις έρχονταν και παρέρχονταν.

Η HuffPost Greece θυμάται τις πιο επεισοδιακές αποχωρήσεις της δεκαετίας: από τη συζήτηση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μέχρι την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

17/03/2010 Αποχώρηση ΝΔ

Τον Μάρτιο του 2010, λίγο πριν τη ψήφιση του πρώτου μνημονίου, η ΝΔ αποχώρησε από τη Βουλή και τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών στο δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και στα άρθρα κατά πλειοψηφία  απο ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Με αφορμή, μάλιστα, το επίμαχο νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτρέπεται σε «ατραπούς κομματικής μισαλλοδοξίας»

 

30/08/10 Αποχώρηση ΝΔ

Η πρώτη αντιπαράθεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για την υπόθεση του Βατοπεδίου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί από την αίθουσα της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής καταφέρθηκε κατά της ΝΔ χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα εξαιρετικά δυσάρεστη για τον κοινοβουλευτισμό και επιζήμια «διότι η ΝΔ, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα αξιωματική αντιπολίτευση, για μία ακόμη φορά αποφάσισε να συνταχθεί με όσους απαξιώνουν συστηματικά το πολιτικό σύστημα και το κοινοβούλιο συλλήβδην και να τους προσφέρει επιχειρήματα».

 

2/9/10 Αποχώρηση ΝΔ

Δύο ημέρες μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεση τους Βατοπεδίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται με την ίδια τακτική και αυτήν τη φορά αποχωρεί από τη συνεδρίαση της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων

 

17/11/10 Αποχώρηση ΝΔ ξανά για το Βατοπέδι 

Open Image Modal

Τον Νοέμβριο του 2010 η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που αποχώρησε ξανά, με αφορμή ξανά υπόθεση Βατοπεδίου. Καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως άκυρη και απόδειξη «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει», η ΝΔ αποχώρησε πριν από τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Για κομματική εμπάθεια και πολιτικές διώξεις εναντίον τους έκαναν λόγο οι κ.κ. Ευ.Μπασιάκος, Αλ.Κοντός, Π.Δούκας, Γ.Βουλγαράκης και Θ.Ρουσόπουλος (ο τελευταίος με επιστολή του). Είχε προηγηθεί έντονη διαμάχη για την επιστολική ψήφο βουλευτών.

 

30/03/14 Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησε από τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

 

20/12/14 Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισφορά σε γη και τις απαλλοτριώσεις καταγγέλλοντας τον εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. Σημειώνεται πως συνολικά κατατέθηκαν 80 τροπολογίες στο νομοσχέδιο, ενώ και στο νομοσχέδιο της Δευτέρας για την υγεία έχουν κατατεθεί 52 τροπολογίες. Συνολικά δηλαδή 132 τροπολογίες σε δύο νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την εισφορά σε γη τελικά υπερψηφίστηκε με 42 τροπολογίες, βουλευτικές και υπουργικές.

 

28/06/15 Αποχώρηση ΝΔ λόγω Ζωής Κωνσταντοπούλου 

Η χώρα βρίσκεται λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διέκοψαν με τις φωνές τους τη συνεδρίαση, καθώς είδαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε Πρόεδρο της Βουλής, να ανεβαίνει και πάλι στην προεδρική έδρα, αφού είχε πάρει το λόγο ως βουλευτής λίγο πριν, κάτι που δεν επιτρέπει ο κανονισμός της βουλής σύμφωνα με το άρθρο 66. 

Ο κ. Σαμαράς είπε για την πρόεδρο της Βουλής ”είναι πρόεδρος και όχι δικτάτορας”, στη συνέχεια διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του κόμματος του. 

1/12/ 15 Αποχώρηση ΠΑΣΟΚ για τις βοσκήσιμες γαίες 

Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες.

Όταν ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση και αρχίζει η ψηφοφορία, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης πήρε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε για την πληθώρα των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί. ”Δεν γίνουμε συμμέτοχοι και συνένοχοι στο έργο σας και αποχωρούμε” είπε ο κ. Τζελέπης.

Τον λόγο θέλησε να πάρει ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, ωστόσο ο κ.Βαρεμένος δεν του έδωσε το λόγο.

″Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”, είπε σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. ”Έχει βιώσει αυτή η αίθουσα πολύ χειρότερες στιγμές όσον αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία”, πρόσθεσε.

18/5/18 Αποχώρηση ΝΔ για την υπόθεση Novartis 

Η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και η επεισοδιακή αποχώρηση της Κ.Ο. του κόμματος από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση “NOVARTIS”.