Βράβευση των Ελλήνων Ηρώων, Γιώργο Ασημακόπουλο και της συζύγου του, Αφροδίτης στο Εβραϊκό Σχολείο Αθηνών

Βράβευση των Ελλήνων Ηρώων, Γιώργο Ασημακόπουλο και της συζύγου του, Αφροδίτης στο Εβραϊκό Σχολείο Αθηνών
Open Image Modal
Courtesy

Σε συγκινιτική τελετή που έλαβε χώρα την Τρίτη, 18.1.2018, στο Εβραϊκό Σχολείο Αθηνών Ronald Lauder, η Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, κυρία Σαουσάν Χασσόν, απένειμε το μετάλλιο και τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου και Ινστιτούτου του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ στους Έλληνες ήρωες, Γιώργο Ασημακόπουλο και την σύζυγό του Αφροδίτη, για την διάσωση της τότε έφηβης εβραίας Delia Ferro Cohen από την βαρβαρότητα των Ναζί κατά την διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βραβείο του Γιώργου Ασημακόπουλου και της συζύγου του Αφροδίτης, οι οποίοι δεν βρίσκοντα πλέον στη ζωή, παρέλαβε η κόρη τους, κυρία Μαρία Μακρή, η οποία παρέστη στην εκδήλωση με μέλη της οικογένειας Ασημακοπούλου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο κύριος Avi Cohen και η κυρία Leah Peretz, παιδιά της διασωθείσας που διαμένουν στο Ισραήλ και οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας Ferro. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, ο Ραββίνος Αθηνών, κ. Γκαμπριέλ Νεγκρίν, ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Γερμανίας, κ. Marc Bogdahn, καθώς και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής και Διοικητής του Α.Τ. Ψυχικού, κ. Ευστάθιος Σιδερίδης.

Στην δική της παρέμβαση, η Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, κυρία Σαουσάν Χασσόν, εξήρε το θάρρος του Γιώργου και της Αφροδίτης Ασημακοπούλου λέγοντας ότι οι ενέργειες των «Δικαίων των Εθνών» αποτελούν μάθημα για όλους μας και συγκεκριμένα για την προάσπιση των αξιών του θάρρους και του ανθρωπισμού.  

Παίροντας τον λόγο, η κυρία Μαρία Μακρή  αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα θαραλλέο χαρακτήρα του πατέρα της εξιστορώντας και την ιστορία της διάσωσης της Delia Ferro.  Ανέφερε ότι ο Γιώργος Ασημακόπουλος, ενώ ήταν εύπορος επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείτο με το εμπόριο ελαιόλαδου, αρνήθηκε με κίνδυνο της ζωής του να προμηθεύσει τους Γερμανούς κατακτητές με λάδι.  Η κυρία Μακρή είπε ότι κάποια στιγμή ο Εβραίος συνεργάτης του πατέρα της, Renato Ferro, με καταγωγή από την Κέρκυρα, τον προσέγγισε με την παράκληση να κρύψει την κόρη του Delia στο σπίτι του στην Κυψέλη, αφού ο Renato είχε κρύψει τα άλλα παιδιά του στην Αγία Παρασκευή.  Ο Γιώργος Ασημακόπουλος δεν δίστασε ούτε στιγμή να φιλοξενήσει την Delia, την οποία σύστησε με το όνομα «Πηνελόπη», ως δασκάλα γαλλικών, για τα παιδιά του, τη Μαρία, 13 ετών, και τον Νίκο, 12 ετών.  Η Μαρία Μακρή τόνισε ότι η ίδια ποτέ δεν θεώρησε την Delia ξένη και την αντιμέτωπισε σαν να ήταν αδερφή της. Απευθυνόμενη στα παιδιά της Delia, Avi και Leah, από το Ισραήλ, τους είπε ότι τους αγαπά πολύ και τους θεωρεί συγγενείς της. 

Ο Avi Cohen, γιός της διασωθείσας, με δάκρυα στα μάτια είπε ότι οι πράξεις του Γιώργου Ασημακόπουλου και της συζύγου του Αφροδίτης αλλά και ενέργειες των Δικαίων των Εθνών γενικότερα αποτελούν «μια γιορτή ηρωισμού και ανθρωπιάς», εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη του. 

Το Γιάντ Βασέμ είναι το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το Κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, για την διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» του Ιδρύματος απονέμεται σε άτομα τα οποία με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 330 Έλληνες έχουν τιμηθεί έως σήμερα.