Οι αρχές στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο, επιτάχυναν τις προσπάθειές τους να αδειάσουν παλιούς τάφους προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για να ταφούν οι εκατοντάδες νέοι νεκροί από κορονοϊό, καθώς στο δημαρχείο της πόλης αναφέρθηκε αριθμός ρεκόρ κηδειών αυτή την εβδομάδα.
Η μεταφορά των λειψάνων νεκρών από παλιούς τάφους είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, όμως πλέον αποτελεί έκτακτη ανάγκη καθώς η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού.
Μόνο χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 3.769 νέους θανάτους λόγω covid-19, λίγο λιγότερους από τον απόλυτο αριθμό ρεκόρ για τρίτη συνεχή ημέρα.
Η Βολιβία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κλείνει τα σύνορά της με τη Βραζιλία λόγω των ανησυχιών για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη γειτονική της χώρα.
Την Τετάρτη το βιοϊατρικό ινστιτούτο Butantan της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο μοιάζει με αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια.
Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, όπως και ένα άλλο παραλλαγμένο στέλεχος που είχε εντοπιστεί παλαιότερα στη Βραζιλία.
Η Χιλή επίσης έκλεισε χθες τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς, ενώ αυστηροποίησε το lockdown που έχει επιβάλει, καθώς η χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα covid-19.
«Αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία αποτελεί παγκόσμια απειλή», τόνισε ο Χοσέ Μιγκέλ Μπερνούτσι γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Χιλής. «Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα μας βοηθήσει τόσο πολύ με τα παραλλαγμένα στελέχη που έχουμε ήδη εντοπίσει στη χώρα, αλλά με τα νέα παραλλαγμένα στελέχη που συνεχίζουν να εμφανίζονται», πρόσθεσε.
Οι χώρες της περιοχής έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η Βραζιλία αποτελεί χώρο εκκόλαψης νέων παραλλαγμένων στελεχών, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 εκεί συνεχίζει να αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο αρνείται να στηρίξει τα περιοριστικά μέτρα και τη χρήση μάσκας.
Στο παρελθόν ο Μπολσονάρο έχει εκφραστεί με επιφυλάξεις για τα εμβόλια κατά της covid-19 και χθες δήλωσε ότι θα αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί μόνο αφού έχουν λάβει ένα εμβόλιο όλοι οι Βραζιλιάνοι.
Μέχρι στιγμής μόλις το 7% των Βραζιλιάνων έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου κατά της covid-19, καθώς η εκστρατεία προχωρά με βραδείς ρυθμούς.
Η επιδημία στη Βραζιλία είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο περίπου 3.100 θάνατοι από covid-19 καθημερινά και 74.000 νέες μολύνσεις, ρυθμός που αυξάνει σταθερά από τον Φεβρουάριο.
Το Σάο Πάολο επιτρέπει πλέον τις κηδείες τη νύκτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση και τα νεκροταφεία επιτρέπεται να μένουν ανοικτά ως τις 22:00.
Την Τρίτη στην πόλη αυτή έγιναν 419 κηδείες, οι περισσότερες από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, το δημαρχείο του Σάο Πάολο έχει ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια.
Αυτή τη στιγμή περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο εντοπίζονται στη Βραζιλία, περισσότεροι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση της covid-19 στη Βραζιλία μπορεί μόνο να χειροτερέψει, με δεδομένους τους χαλαρούς περιορισμούς και τη βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία στη χώρα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας να έχουν γεμίσει σε ποσοστό 90%.
«Πραγματικά μια πολύ σοβαρή κατάσταση εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο στη Βραζιλία, καθώς έχουμε έναν αριθμό πολιτειών σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ σε ενημέρωσή της.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)