Η αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας έχει φτάσει στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Εκθεση της υπηρεσίας διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας (Inpe) διαπίστωσε ότι η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε κατά 22% μέσα σ′ ένα χρόνο.
Η Βραζιλία ήταν μεταξύ των εθνών που υποσχέθηκαν να τερματίσουν και να αναστρέψουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάθηκαν κατά την περίοδο 2020-21, η μεγαλύτερη έκταση από το 2006.
Ο Αμαζόνιος φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο αυτόχθονες πληθυσμούς.
Το τροπικό του δάσους αποτελεί μια ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα που επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Joaquim Leite είπε ότι τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν μια «πρόκληση» και είπε: «Πρέπει να είμαστε πιο δυναμικοί σε σχέση με αυτά τα εγκλήματα».
Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία «δεν αντικατοπτρίζουν ακριβώς την κατάσταση των τελευταίων μηνών».
Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου έχει αυξηθεί επί προεδρίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει ενθαρρύνει τη γεωργία και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στο τροπικό δάσος.
Έχει επίσης συγκρουστεί με την Inpe στο παρελθόν για την αποψίλωση των δασών της, κατηγορώντας την υπηρεσία το 2019 ότι σπίλωσε τη φήμη της Βραζιλίας.
Αλλά στη διάσκεψη για το κλίμα του Νοεμβρίου στη Γλασκώβη, η Βραζιλία ήταν μεταξύ πολλών εθνών που υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία για τον τερματισμό και την αντιστροφή της πρακτικής της αποψίλωσης.
Η δέσμευση περιελάμβανε σχεδόν 17 δισεκατομμύρια ευρώ (19,2 δισεκατομμύρια δολάρια) δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Κάποια από αυτά θα διατεθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γης, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την υποστήριξη των αυτόχθονων κοινοτήτων.
Στο παρελθόν είχαν αποκαλυφθεί στενοί δεσμοί μεταξύ της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου και των διεθνών αλυσίδων τροφίμων.
Πέρυσι, μια έρευνα της Greenpeace ανέδειξε τις σχέσεις μεταξύ της μαζικής αποψίλωσης των δασών της περιοχής και των τροφίμων που πωλούνται σε διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εστιατορίων, όπως η Tesco, η Asda, η Lidl, η Nando’s και η McDonalds.
Οι παραπών εταιρίες πουλούσαν κρέατα από ζώα που είχαν τραφεί με σόγια που καλλιεργούνταν σε αγροκτήματα χτισμένα σε αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου.
Πηγή: BBC