Βρετανία: Από ώρα σε ώρα η εκλογή νέου πρωθυπουργού, με μεγάλο φαβορί την Λιζ Τρας

Πώς, πότε και πού θα ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών.
|
Open Image Modal
Η Liz Truss, δεξιά, και ο Rishi Sunak αριστερά σε μία αναπαράσταση της μάχης που έδωσαν στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών στο Wembley Arena στο Λονδίνο, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022. Μετά από εβδομάδες αναμονής, η Βρετανία θα μάθει επιτέλους ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της. Το Συντηρητικό Κόμμα θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 εάν η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss ή ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Rishi Sunak κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους από τα μέλη του κόμματος για να προκύψει ο διάδοχος τον Boris Johnson στην ηγεσία του κόμματος. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)
Kirsty Wigglesworth via AP

Μετά από μια σκληρή εκστρατεία οκτώ εβδομάδων, το Συντηρητικό Κόμμα θα ανακοινώσει (Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022) το νέο ηγέτη του - ο οποίος θα γίνει και πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας να παραλάβει και να διαχειριστεί όσα αφήνει πίσω του ο Μπόρις Τζόνσον και την τεράστια ενεργειακή - πληθωριστική κρίση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 

«Τι παίζεται» μέσα στις επόμενες 72 ώρες

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου
Στις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας ο νικητής της κούρσας ηγεσίας θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Queen Elizabeth II στο Westminster.

Η Λιζ Τρας ή ο Ρίσι Σούνακ θα μάθουν ποιος κέρδισε - τα προγνωστικά εμφανίζουν ευρέως ως φαβορί την Τρας - λίγα λεπτά πριν αποκαλυφθεί το αποτέλεσμα δημόσια.

Ο χώρος, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κοινοβούλιο και την Ντάουνιγκ Στριτ, ήταν ο ίδιος όπου ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοινώθηκε ως ηγέτης των Εργατικών το 2015.

Όμως ο νέος ηγέτης των Τόρις δεν θα αναλάβει αμέσως την πρωθυπουργία.

Open Image Modal
Η Liz Truss, δεξιά, και ο Rishi Sunak αριστερά σε μία αναπαράσταση της μάχης που έδωσαν στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών στο Wembley Arena στο Λονδίνο, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022. Μετά από εβδομάδες αναμονής, η Βρετανία θα μάθει επιτέλους ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της. Το Συντηρητικό Κόμμα θα ανακοινώσει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 εάν η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss ή ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Rishi Sunak κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους από τα μέλη του κόμματος για να προκύψει ο διάδοχος τον Boris Johnson στην ηγεσία του κόμματος. (AP Photo/Peter Morrison, File)
Peter Morrison via AP

 

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου
Αυτή θα είναι η τελευταία ημέρα του Μπόρις Τζόνσον στην θητεία του ως πρωθυπουργού. Γύρω στις 10.30 ώρα Ελλάδας το πρωί της Τρίτης, θα εκφωνήσει αποχαιρετιστήριο λόγο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Στη συνέχεια, ο Τζόνσον θα πετάξει από το Λονδίνο στο Αμπερντίν και θα πάρει το δρόμο για το Μπαλμόραλ για να δει τη βασίλισσα και να παραιτηθεί.

Στη συνέχεια, η βασίλισσα θα συναντηθεί με τον νέο ηγέτη των Τόρις και θα τους διορίσει πρωθυπουργό.

Η Τρας - ή ο Σούνακ αν πετύχει μια θεαματική ανατροπή - θα πετάξει στο Λονδίνο και θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός έξω από το Νο.10 της Ντάουνιγκ Στριτ περίπου στις 6:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Στη συνέχεια αναμένεται ότι θα σχηματιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες ώρες.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

Το Κοινοβούλιο επιστρέφει έπειτα από μακρά καλοκαιρινή διακοπή αυτή την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, μετά από περίπου 24 ώρες στη νέα του «δουλειά».

Open Image Modal
10 Downing Street in London, Friday, July 8, 2022. (AP Photo/Frank Augstein, File)
Frank Augstein via AP

 

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα

Η Τρας υποσχέθηκε να αποκαλύψει μέσα σε μία εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων της πώς θα αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

Αλλά η πιθανή επόμενη πρωθυπουργός δεν είπε ποια μορφή θα λάβει οποιαδήποτε βοήθεια, ούτε έδωσε μια ακριβή ημερομηνία σχετικά με το πότε θα αποκαλύψει οποιοδήποτε σχέδιό της.