Ο βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος θα απευθύνει το βράδυ της Παρασκευής διάγγελμα σε ένα έθνος που θρηνεί τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ μετά από επτά δεκαετίες στον θρόνο, καθώς ξεκίνησε μια περίοδος εθνικού πένθους για τη μοναδική μονάρχη που γνώρισαν ποτέ οι περισσότεροι από τους Βρετανούς.
Ο Κάρολος ο οποίος έσπευσε να είναι στο πλευρό της βασίλισσας στο ανάκτορο της στη Σκωτία την Πέμπτη, επέστρεψε από το Αμπερντίν στο Λονδίνο με τη σύζυγό του Καμίλα και κατευθύνεται στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.
Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας σήμερα το απόγευμα. Στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) ο Κάρολος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο βρετανικό λαό.
Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ της μακροβιότερης μονάρχης της Βρετανίας εδώ και 70 χρόνια, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη.
Στην πρώτη μέρα χωρίς τη γυναίκα που κάποτε ο εγγονός της Χάρι την περιέγραψε ως τη «γιαγιά του έθνους», πολλοί Βρετανοί άρχισαν να συγκεντρώνονται ξανά έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Κάστρο του Ουίνδσορ για να τοποθετήσουν λουλούδια και να τραβήξουν φωτογραφίες.
Πινακίδες σε όλo το Λονδίνο έδειχναν συλλυπητήρια μηνύματα και οι εφημερίδες έκαναν πρωτοσέλιδα φωτογραφικά αφιερώματα στη βασίλισσα.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι θα τηρηθεί μια περίοδος πένθους από τα μέλη της οικογένειας και το βασιλικό οίκο μέχρι μια εβδομάδα μετά την κηδεία, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά αναμένεται σε περίπου 10 ημέρες.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ
Η κυβέρνηση κήρυξε εθνικό πένθος που θα συνεχιστεί μέχρι την κηδεία. Άνοιξε επίσης ένα διαδικτυακό βιβλίο συλλυπητηρίων.
Στο απομακρυσμένο κάστρο Μπαλμόρλα στην Σκωτία όπου πέθανε η Ελισάβετ την Πέμπτη και όπου είναι συγκεντρωμένη η οικογένειά της, κατέφθασε επίσης πλήθος κόσμου για να αποτίσουν τα σέβη τους.
″Ήταν καταπληκτική. Ήταν σαν τη γιαγιά όλων μας. Πάντα κατάφερνε να αιχμαλωτίζει τη διάθεση με τα λόγια της”, είπε η Κέι MακΚλέμεντ, 55 ετών, η οποία ήρθε με έναν φίλο της για να αφήσει λουλούδια στο κάστρο.
Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν επίσης στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, την οικία της βασίλισσας στο κεντρικό Λονδίνο, για να τοποθετήσουν λουλούδια έξω από τα περίφημα μαύρα κάγκελα.
«Έφερα τη μικρή μου κόρη εδώ, γιατί παρόλο που δεν θα το θυμάται, μπορούμε να της πούμε ότι ήταν εδώ καθώς συνέβαινε η ιστορία», είπε ο σιδηροδρομικός εργάτης Λίαμ Φίτζον, 27 ετών. «Είναι το μόνο που ξέραμε ποτέ, δεν θα έχουμε ποτέ μια βασίλισσα ξανά σαν αυτή».
Η κυβέρνηση είπε ότι αναμένει μεγάλο πλήθος να συγκεντρωθεί στις βασιλικές κατοικίες. «Αναμένουμε σημαντικό συνωστισμό και καθυστερήσεις σε ορισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ελισάβετ ήταν αρχηγός κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων βασιλείων, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τζαμάικα, η Νέα Ζηλανδία και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Ο Κάρολος, ο οποίος τη διαδέχθηκε αυτόματα ως βασιλιάς, είπε ότι ο θάνατος ήταν μια στιγμή μεγάλης θλίψης για τον ίδιο και την οικογένειά του.
«Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία, και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε η 73χρονη σε δήλωσή της.
Θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας το απόγευμα της Παρασκευής πριν μιλήσει αργότερα στη χώρα.
Θα υπάρξουν χαιρετισμοί με όπλα στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και στον Πύργο του Λονδίνου και οι καμπάνες στο Αβαείο του Γουέστμινστερ θα ηχήσουν. Στο κάστρο του Ουίνδσορ, η καμπάνα της Σεβαστούπολης, που καταλήφθηκε κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου του 19ου αιώνα και η οποία ηχεί μόνο για να σηματοδοτήσει τον θάνατο του μονάρχη, θα κτυπήσει.
Οι τακτικές εργασίες στο κοινοβούλιο αντικαταστάθηκαν από μια ειδική συνεδρίαση για τους νομοθέτες για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα. Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει επίσης το Σάββατο, κάτι που κάνει σπάνια, για να εγκρίνει ένα συλλυπητήριο μήνυμα προς τον βασιλιά.
Χωρίς το σύμβολο της συνέχειας και της ανθεκτικότητάς της, η Βρετανία ξεκινά τη νέα της εποχή με νέο βασιλιά και νέο πρωθυπουργό σε σοβαρή οικονομική κρίση και μετά από χρόνια πολιτικού διχασμού.