Η πασίγνωστη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco έχει αναστείλει την παραγωγή φιλανθρωπικών Χριστουγεννιάτικων καρτών σε εργοστάσιο στην Κίνα, αφότου ένα κορίτσι ηλικίας μόλις έξι ετών βρήκε ένα μήνυμα από τους εργαζόμενους μέσα σε μια από αυτές.
Το σημείωμα, το οποίο βρήκε η μικρή Φλόρενς Γουίντικομπ φέρεται να γράφτηκε από κρατούμενους στη Σαγκάη, οι οποίοι έγραφαν σε αυτό πως αναγκάστηκαν να εργαστούν ενάντια στη θέλησή τους.
«Παρακαλώ βοηθήστε μας και ενημερώστε τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε το μήνυμα.
Η Tesco δήλωσε «συγκλονισμένη», προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν θα επιτρέπαμε την αναγκαστική εργασία από κρατουμένους στην αλυσίδα μας».
Η εταιρεία ανέφερε πως θα σταματήσει αμέσως τη συνεργασία με τον προμηθευτή των καρτών, εάν διαπιστωθεί ότι χρησιμοποίησε κρατούμενους.
Η 6χρονη έγραφε κάρτες για τους φίλους της στο σχολείο, όταν διαπίστωσε ότι μια από αυτές - που απεικόνιζε ένα γατάκι με ένα καπέλο του Αγιου Βασίλη - ήταν ήδη γραμμένη.
Με κεφαλαία γράμματα, ήταν γραμμένο το εξής μήνυμα: «Είμαστε αλλοδαποί κρατούμενοι στη φυλακή Τσίνγκπου της Σαγκάης, και μας αναγκάζουν να δουλεύουμε ενάντια στη θέλησή μας. Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε και να ενημερώσετε τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα, οι συντάκτες του ζητούσαν από όποιον έβρισκε το μήνυμα να έρθει σε επαφή με τον Πίτερ Χάμφρεϊ, ένα Βρετανό δημοσιογράφο ο οποίος ήταν φυλακισμένος εκεί πριν από τέσσερα χρόνια.
Η Φλόρενς είπε στο BBC ότι έγραφε «την έκτη ή την όγδοη κάρτα» όταν είδε πως «κάποιος είχε γράψει ήδη».
«Με έκανε να νιώσω σοκαρισμένη», είπε, προσθέτοντας ότι όταν της εξηγήθηκε τι σήμαινε το μήνυμα της φάνηκε «θλιβερό».
Ο πατέρας της, Μπεν Γουίντικομπ, δήλωσε ότι αρχικά ήταν δύσπιστος, θεωρώντας ότι ήταν «ένα είδος φάρσας». Αλλά συνειδητοποίησε στη συνέχεια ότι ήταν κάτι πολύ σοβαρό.
Το μήνυμα στην κάρτα προέτρεψε τον παραλήπτη να έρθει σε επαφή με τον Πίτερ Χάμφρεϊ, ο οποίος ήταν παλαιότερα φυλακισμένος εκεί μετά από «ψευδείς κατηγορίες» όπως είχε πει ο ίδιος, οι οποίες «δεν ακούστηκαν ποτέ στο δικαστήριο».
Αφού η οικογένεια του έστειλε μήνυμα μέσω Linkedin, ο Χάμφρεϊ δήλωσε ότι ήρθε σε επαφή με πρώην φυλακισμένους, που επιβεβαίωσαν ότι ως τρόφιμοι είχαν αναγκαστεί να εργαστούν παρά την θέλησή τους.
Στη συνέχεια έγραψε την ιστορία τους στους Sunday Times .
«Είμαι σίγουρος ότι αυτό γράφτηκε ως συλλογικό μήνυμα. Προφανώς ένα μόνο χέρι έγραψε αυτό το γράμμα με κεφαλαία γράμματα και νομίζω ότι ξέρω ποιος ήταν, αλλά ποτέ δεν θα αποκαλύψω το όνομα του» είπε ο ίδιος.
Και εξήγησε πως σε αυτό το συγκρότημα κελιών βρίσκονται περίπου 250 ξένοι κρατούμενοι, οι οποίοι ζούν μια «πολύ ζοφερή καθημερινή ζωή» με 12 φυλακισμένους ανά κελί. «Κοιμούνται πάνω σε πολύ σκουριασμένες κουκέτες από σίδηρο με ένα στρώμα το οποίο δεν έχει πάνω από 1 εκατοστό πάχους. Το χειμώνα κάνει τρομερό κρύο, δεν υπάρχει θέρμανση στο κτίριο και το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά καυτό γιατί δεν υπάρχει κλιματισμός» αποκάλυψε.
Οταν ήταν ο ίδιος εκεί, συνέχισε η εργασία ήταν εθελοντική - αν κάποιος ήθελε να βγάλει χρήματα για να αγοράσει ένα σαπούνι ή μια οδοντόκρεμα - αλλά αυτή η εργασία έχει πλέον γίνει υποχρεωτική.
Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που κρατούμενοι από την Κίνα καταφέρνουν να περάσουν κρυφά κάποιο μήνυμα σε προϊόντα που έχουν αναγκαστεί να φτιάξουν για τις δυτικές αγορές.
Το 2012, η Τζούλι Κιθ από το Πόρτλαντ των ΗΠΑ ανακάλυψε ένα τέτοιο μήνυμα από φυλακισμένο σε διακοσμητικά που είχε αγοράσει για τις απόκριες και το οποίο έκανε λόγο για «βασανιστήρια και κατατρεγμό»
Πηγή: BBC