Περίπου 8 εκατ ευρώ (6, 8 εκατ στερλίνες) δαπανά κάθε μέρα η Βρετανία για την προσωρινή στέγαση των 38.000 προσφύγων και Αφγανών μεταναστών που έχουν ζητήσει και περιμένουν να λάβουν άσυλο στη χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών, πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη Βρετανία μέσω της Μάγχης πέρυσι με 936 βάρκες ενώ η γαλλική ακτοφυλακή απέτρεψε άλλες 28.000 απόπειρες διέλευσης της Μάγχης με προορισμό τη Βρετανία.
Ο Abi Tierney, υπευθυνος για την στέγαση προσφύγων και μεταναστών υποστήριξε ότι το συνολικό κόστος για τους Βρετανούς φορολογούμενους φτάνει τα 5,6 εκατομμύρια λίρες την ημέρα για τους πρόσφυγες, ενώ επιπλέον 1,2 εκατομμύρια στερλίνες δαπανώνται την ημέρα για τη φιλοξενία Αφγανών μεταναστών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, τον τελευταίο χρόνο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν.
Το συνολικό ετήσιο ποσό ανέρχεται σε 2,87 δισ ευρώ ( 2,48 δισεκατομμυρίων λίρες) το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Η Βρετανία καλείται να πληρώνει αυτό το ποσό κάθε χρόνο, γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες παροχής ασύλου καθυστερούν για χρόνια να εξετάσουν τις σχετικές αιτήσεις .
Από τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έφτασαν μέσω Μάγχης πέρυσι, το 96% εξακολουθεί να περιμένει μια απόφαση στο αίτημα για άσυλο, ενώ από το 4% των περιπτώσεων που έχουν εξεταστεί το 85% αυτών ήταν θετική.
Οι Αλβανοί μεταναστεύουν στη Βρετανία
Ενδιαφέρον αποτέλεσε για τους Βρετανούς η διαπίστωση, οτι τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα στους 38.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι 12.000 Αλβανοί υπήκοοι που έφτασαν παράνομα στις ακτές της Βρετανίας. Από αυτούς οι 10.000 είναι άγαμοι, ενήλικες άνδρες.
«Αυτός ο αριθμός δείχνει μια τρομακτική αύξηση των Αλβανών υπηκόων που φτάνουν μέσω παράτυπων καναλιών στη Βρετανία», υποστηρίζει ο O’Mahoney υπεύθυνος του καναλιού της Μάγχης.
«Πριν από δύο χρόνια, μόλις 50 ήταν οι Αλβανοί υπήκοοι που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρές βάρκες ενώ πέρυσι ξεπέρασαν τους 800 και φέτος είναι χιλιάδες..
Εκτιμάται οτι περίπου το 1-2% του άγαμου ανδρικού πληθυσμού της Αλβανίας έχει προσπαθήσει τα τελευταία 2 χρόνια να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βασικός λόγος θεωρείται η μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας και των συμμοριών στην Αλβανία, οι οποίες έχουν επεκταθεί στη βόρεια Γαλλία και διακινούν παράνομους μετανάστες προς την Ευρώπη.
Πολιτική σύγκρουση για το μεταναστευτικό
Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας έχουν κατά καιρούς δεσμευτεί οτι θα βάλουν τέλος στην παράνομη μετανάστευση μέσω της Μάγχης καθώς η χώρα θεωρεί οτι βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης η οποία διογκώνεται.
Η πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Τζόνσον, Σουέλα Μπράβερμαν μιλώντας στη διάσκεψη του Συντηρητικού κόμματος τον περασμένο μήνα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε πως το «όνειρό της» είναι να δει ένα αεροπλάνο γεμάτο αιτούντες άσυλο από την Ρουάντα να επιστρέφουν στη χώρας τους.
Οι Εργατικοί, δια στόματος της Ιβέτ Κούπερ, χαρακτήρισαν «σοκαρίστηκα και ανεύθυνα» τα στοιχεία των αιτούντων άσυλο του περασμένου έτους, και τις δηλώσεις της Μπράβερμαν υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αφήσει στα χέρια των εγκληματικών συμμοριών τους πρόσφυγες χωρίς να τους παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονται».