Πρόκειται για δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με διαφορά ακριβώς επτά εβδομάδων και που απαθανατίζουν τις παραδοσιακές τελετές συνάντησης του Βρετανού μονάρχη με τον πρωθυπουργό της χώρας ο οποίος περιμένει να τους ζητήσει εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Μεταξύ της λήψης της πρώτης και της δεύτερης, οι Βρετανοί πέρασαν πολλά, βαθύ πένθος και στην συνέχεια μια οξεία, ταραχώδη οικονομική κρίση- δραματικές αλλαγές, η μία μετά την άλλη- που πολλοί στη χώρα δεν είχαν βιώσει ποτέ ως τώρα.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β′ συναντήθηκε με την -τότε- επερχόμενη πρωθυπουργό Λιζ Τρας στις 6 Σεπτεμβρίου. Ήταν η τελευταία φορά που η μονάρχης εθεάθη σε δημόσια φωτογραφία μετά από 70 χρόνια στον θρόνο. Η βασιλεία της γεφύρωσε δύο αιώνες κατά τους οποίους το βρετανικό έθνος γνώρισε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, την εποχή της μετα-αποικιοκρατίας, το Brexit και μια πανδημία.
Για την Τρας, ήταν μια νέα αρχή, ο επίλογος της σκληρής μάχης για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος με τον Ρίσι Σούνακ (περισσότερα γι′ αυτόν αργότερα) και η παράδοση στα χέρια της των κλειδιών του γραφείου της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο προκάτοχός της, Μπόρις Τζόνσον, είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί εν μέσω μιας καταιγίδας σκανδάλων ηθικής.
Η βασίλισσα, περπατώντας με μπαστούνι λόγω παρατεταμένων προβλημάτων κινητικότητας, φαίνεται να χαμογελά, η Τρας, επίσης, καθώς δίνουν τα χέρια. Η βασίλισσα πέθανε δύο μέρες αργότερα.
Για πολλούς, η συνάντηση αυτή ήταν πιθανώς το αποκορύφωμα της πρωθυπουργίας της Τρας. Μετά από αυτό, πήρε την κάτω βόλτα, ”συνετρίβη και κάηκε” μέσα σε 45 ημέρες. Οι ελευθεριακές οικονομικές της πολιτικές προκάλεσαν αναταραχές στις αγορές και οδήγησαν τη λίρα στη χαμηλότερη ισοτιμία έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.
Και ερχόμαστε στο παρόν, στη δεύτερη φωτογραφία. Ο πρώην καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου και νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, απεικονίζεται σε χειραψία με τον βασιλιά Κάρολο Γ′ την Τρίτη (25/10). Ο ίδιος Σουνάκ που είχε πει ότι το οικονομικό σχέδιο της Τρας άνηκε στην σφαίρα του «παραμυθιού». Μπορεί να είχε την τελευταία κουβέντα σε σχέση με την αντίζηλό του, αλλά τον περιμέμνουν τεράστια εμπόδια μπροστά του - μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις της Βρετανίας στη σύγχρονη ιστορία της.
Η Βρετανία βρίσκεται στον... τρίτο της πρωθυπουργό για φέτος και οι δύο πιο πρόσφατοι ανέλαβαν τη θέση χωρίς άμεση εντολή από τον βρετανικό λαό: εξελέγησαν αρχηγοί του Συντηρητικού Κόμματος και έγιναν πρωθυπουργοί αυτόματα. Tα κόμματα της αντιπολίτευσης-και όχι μόνο- διαμαρτύρονται και ζητούν άμεσα γενικές εκλογές. Σύμφωνα με το βρετανικό νόμο, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μέχρι το 2024, και ο Σουνάκ δεν σκοπεύει να καταφύγει στις κάλπες - μετά την πρόσφατη αναταραχή. Οι Τόρις, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πιθανή πανωλεθρία.
Ο Κάρολος Γ′, από την πλευρά του, νιώθει πιο ασφαλής στη θέση του και μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα μείνει στο θρόνο περισσότερο από την θητεία της τωρινής κυβέρνησης. Η μητέρα του γνώρισε 15 πρωθυπουργούς στα 70 χρόνια της στον θρόνο. Ο Κάρολος είναι ήδη... στον δεύτερο σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών Ωστόσο, είναι το γηραιότερο άτομο που έγινε μονάρχης της χώρας.
Εν μέσω τέτοιου χάους, ποιος ξέρει άραγε ποιοι θα απεικόνιζονται στην επόμενη ανάλογη φωτογραφία;