G7: Συμφωνία ορόσημο για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%

Τι είναι ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος και πώς θα λειτουργεί.
Open Image Modal
G7 στο Λονδίνο
REUTERS

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών στο Reuters.

«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζουν.

Τι είναι ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος;

Οι μεγάλες οικονομίες στοχεύουν να αποθαρρύνουν τις πολυεθνικές από τη μεταφορά των κερδών - και των φορολογικών εσόδων - σε χώρες χαμηλής φορολογίας.

Όλο και περισσότερο, το εισόδημα από άυλες πηγές όπως πατέντες ναρκωτικών, λογισμικά και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μεταφέρεται σε αλλες χώρες, επιτρέποντας στις εταιρείες να αποφύγουν την καταβολή υψηλότερων φόρων στις χώρες από όπου προέρχεται το εισόδημα.

Με την πρόταση της επιτροπής για τον ελάχιστο φορολογικό εταιρικό συντελεστή 15%, η διοίκηση του Μπάιντεν ελπίζει να μειώσει τη νόθευση της φορολογικής βάσης χωρίς να βλάψει οικονομικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας τον υγιή ανταγωνισμό όσον αφορά την καινοτομία, τις υποδομές και άλλα χαρακτηριστικά.

Η διοίκηση του Τραμπ δέχτηκε ένα πρώτο χτύπημα με τον αμερικανικό ελάχιστο εταρικό φόρο για υπεράκτιες μεταφορές το 2017. Το «Παγκόσμιο άυλο εισόδημα χαμηλής φορολογίας» ή το GILTI, είχε φορολογικό συντελεστή μόνο 10,5% - ο μισός από τον εγχώριο συντελεστή φόρου.

Open Image Modal
Ο Καγκελάριος της Βρετανίας του Υπουργού Οικονομικών Rishi Sunak με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Sholz στο Lancaster House στο Λονδίνο
REUTERS

Πολλές οικονομικές μεταξύ των οποίων και η ιρλανδική, έχουν ακμάσει με την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από πολυεθνικές. Το Δουβλίνο, το οποίο αντιστάθηκε στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εναρμονίσει τους φορολογικούς του κανόνες, ήταν κάθετο μέχρι πριν λίγο καιρό  στην απόφαση να δεχτεί έναν υψηλότερο ελάχιστο συντελεστή.