Έξι χρόνια μετά την οριακή ψήφο των Βρετανών να πάρουν διαζύγιο από την Ευρώπη, η συζήτηση της πιθανής επιστροφής τους φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά τίθεται και πάλι στο τραπέζι της κυβέρνησης Σουνάκ.
Έχοντας απομακρυνθεί από την εξουσία αλλά και την ηγεσία των Τόρις τόσο η Τερέσα Μέι όσο και ο Μπόρις Τζόνσον, που υποστήριξαν σθεναρά το Brexit, αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της νέας κυβέρνησης του Ρίσι Σουνάκ επαναφέρουν το θέμα της «στενότερης» σχέσης με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους Times, η «οριστική» συμφωνία που υπέγραψαν Βρυξέλλες και Λονδίνο το 2020 για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πολύ περιορισμένη για την νέα κυβέρνηση η οποία θέλει να διεκδικήσει μια εμπορική σχέση τύπου Ελβετίας, με την ΕΕ.
Τα τελευταία αυτά έξι χρόνια δεν ήταν ρόδινα για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρέθηκε στη δίνη του κορονοιού και τώρα της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού ρεκόρ και της ύφεσης.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης έχει αυξήσει σημαντικά τους φόρους και έχει μείωσε τις δαπάνες σε μια προσπάθεια να σώσει την οικονομία από βαθιά ύφεση. Τα κονδύλια στήριξης της ΕΕ δεν υπάρχουν πια και η Βρετανία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αυτές προκλήσεις μόνη.
Η ζοφερή αυτή κατάσταση άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το Brexit, γεγονός που εξόργισε τους σκληροπυρηνικούς που αντιτίθενται σε οτιδήποτε ανταλλάσσει τις πρόσφατα κατακτηθείσες ρυθμιστικές ελευθερίες της Βρετανίας.
Το γεγονός ώμος ότι οι Times δημοσίευσαν δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου κάνεις πολλούς στη Βρετανία να πιστεύουν ότι η εποχή των εμπρηστικών δηλώσεων και πράξεων του Μπόρις Τζόνσον έχει περάσει.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σύμφωνα με τους Times, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδιώξει μια στενότερη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ».
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Ωστόσο, η δήλωση του Χαντ αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη στάση του κοινού, με μια νέα δημοσκόπηση που εποπτεύεται από τον γκουρού των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθηγητή Τζον Κέρτις, να δείχνει ότι οι Βρετανοί απορρίπτουν το Brexit κατά 57% έναντι 43%.
Την περασμένη εβδομάδα, η YouGov Plc ανέφερε ότι το υψηλό ρεκόρ 56% των ερωτηθέντων πιστεύει τώρα ότι το Brexit ήταν λάθος. Περίπου το 19% αυτών ψήφισαν υπέρ του Brexit, αλλά τώρα μετανιώνουν για την επιλογή τους.
«Υπάρχει μια σταδιακή, αργή διάβρωση της υποστήριξης για το Brexit», δήλωσε ο Κέρτις, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Strathclyde, σε συνέντευξή του.
«Η κυβέρνηση των Τόρις, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια απλά δεν είναι πλέον πολύ δημοφιλής», σημείωσε ο Curtice, λέγοντας ότι οι νέοι Βρετανοί θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ.
Προς το παρόν, ωστόσο, το Brexit εξακολουθεί να διχάζει την κοινή γνώμη, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον νέο πρωθυπουργό να αλλάξει εντελώς την κατεύθυνση της χώρας.
«Υπό την ηγεσία μου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιδιώξει καμία σχέση με την Ευρώπη που βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τους νόμους της ΕΕ», είχε άλλωστε δηλώσει ο Σουνάκ στο ετήσιο συνέδριο των Βρετανών Βιομηχάνων.
Τραπεζα της Αγγλίας: Μόνιμη η ζημιά του Brexit
Κι ενώ οι σκληροπυρηνικοί του Brexit, δέχθηκαν αυτές τις δηλώσεις με ικανοποίηση, σε μήνυμα προς την ομάδα των Συντηρητικών βουλευτών, που είδε το Bloomberg, ο πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κλάρκ είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει μια «μακροχρόνια φιλοδοξία» να ευθυγραμμίσει το Ηνωμένο Βασίλειο με τους κανόνες της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσει το οικονομικό όφελος του πρόσβαση στις αγορές της.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάικλ Σάντερς δήλωσε στο Bloomberg ότι «η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύνολό της έχει υποστεί μόνιμη ζημιά από το Brexit».
Παρόμοια η θέση και του νυν επικεφαλής της της BOE Swati Dhingra ο οποίος μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη δήλωσε ότι «αναμφισβήτητα τώρα βλέπουμε μια πολύ μεγαλύτερη επιβράδυνση στο εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο».