Βρετανία: Ενθαρρυντικά ευρήματα για τον κορονοϊό από τις δοκιμαστικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα

Μόνο 28 άνθρωποι από τους 58.000 που συμμετείχαν προσβλήθηκαν από τον ιό.
Open Image Modal
Ollie Millington via Getty Images

Μόνο 28 άνθρωποι από τους 58.000 που συμμετείχαν σε μαζικές εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο πιλοτικών δοκιμών, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση.

Προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους, αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έδωσε την άνοιξη το πράσινο φως για εννέα τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις, στις οποίες είχαν χαλαρώσει τα υγειονομικά μέτρα. Μεταξύ αυτών ήταν ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ, η τελετή απονομής των Brit Awards στην O2 Arena, ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου σνούκερ και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στο Λίβερπουλ, όπως ένα ρέιβ πάρτι.

Ολοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν τεστ για την Covid-19 και να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα 24 ώρες πριν από την εκδήλωση. Σε κάποιες από αυτές δεν ήταν υποχρεωτικό να φορούν μάσκα, ούτε να τηρούν τις αποστάσεις.

Οπως ανέφερε η κυβέρνηση, δεν εντοπίστηκε «καμία σημαντική εστία» από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, σε καμία από αυτές τις εκδηλώσεις.

Από εκείνους που βρέθηκαν θετικοί, οι 11 πιθανολογείται ότι μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων ενώ οι υπόλοιποι 17 ίσως να προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό κατά τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις ή σε κάποια κοντινή ημερομηνία.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε πάντως ότι αυτές οι πιλοτικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν η πανδημία είχε περιοριστεί και ότι ελάχιστοι από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ, όπως τους είχε ζητηθεί.

Τα κρούσματα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες.

Μια δεύτερη φάση αυτών των δοκιμών έγινε τον Ιούνιο, στους ποδοσφαιρικούς αγώνες για το Euro 2020 στο Γουέμπλεϊ και τις ιπποδρομίες του Ασκοτ. Τα αποτελέσματα αυτής της φάσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Βρετανοί μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Αντριου Λόιντ Γουέμπερ, εξοργισμένοι με την παράταση των περιορισμών, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των πιλοτικών εκδηλώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ