Βρετανία: Υπαναχώρηση από την κυβέρνηση Τρας, εγκαταλείπει τις περικοπές φόρων

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των Τόρις και την αναταραχή στις αγορές.
Open Image Modal
Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Κουάσι Κουάρτενγκ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας παρακολουθούν ένα αφιέρωμα για τη βασίλισσα Ελισάβετ II την ημέρα έναρξης του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στις 2 Οκτωβρίου 2022 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας
Leon Neal via Getty Images

Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας αναγκάστηκε τη Δευτέρα σε μια ταπεινωτική κυβίστηση, παίρνοντας πίσω τα σχέδια της για μείωση του υψηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματος που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κόμμα των Συντηρητικών και αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Τρας και ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ, ανακοίνωσαν ένα νέο «σχέδιο ανάπτυξης» στις 23 Σεπτεμβρίου που θα μείωνε τους φόρους και τις ρυθμίσεις. Θα χρηματοδοτούνταν από τεράστιο κρατικό δανεισμό με σκοπό να ξεκολλήσει την οικονομία μετά από χρόνια στάσιμης ανάπτυξης.

Όμως το σχέδιο πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, σφυροκοπώντας την αξία της λίρας και τις τιμές των κρατικών ομολόγων και ταρακουνώντας τις παγκόσμιες αγορές σε τέτοιο βαθμό που η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να παρέμβει με ένα πρόγραμμα 65 δισεκατομμυρίων λιρών (74,23 δισεκατομμύρια ευρώ) για να διακανονιστεί η αγορά των βρετανικών κρατικών ομολόγων. 

Ο Κουαρτένγκ δήλωσε: «Από την υποστήριξη των βρετανικών επιχειρήσεων μέχρι τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους χαμηλόμισθους, το αναπτυξιακό μας σχέδιο καθορίζει μια νέα προσέγγιση για την οικοδόμηση μιας πιο ευημερούσας οικονομίας.

« Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Το καταλάβαμε και ακούσαμε», ανέφερε στο Twitter o Κουάρτενγκ.

«Αυτό θα μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των βασικών στοιχείων του σχεδίου μας ανάπτυξης. Αρχικά η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 60 δισεκ. λίρες για έξι μήνες, αν και πρόκειται να έχει διάρκεια δύο χρόνια για τα νοικοκυριά.

 

 

Λίγο αργότερα μιλώντας στο BBC ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά τη στροφή 180 μοιρών που αναγκάστηκε να κάνει, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είχε καταλήξει ένας «μεγάλος περισπασμός».

Όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, απάντησε: «Καθόλου», παράλληλα ο Κουάρτενγκ αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η πρότασή του ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι είναι ότι κατέληξε να είναι ένας μεγάλος περισπασμός από ένα ισχυρό πακέτο» μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ο Βρετανός υπουργός σχολίασε ότι «δεν το πιστεύω καθόλου». «Πιστεύω ότι προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Η στερλίνα νωρίτερα κέρδιζε σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου, αν και μετά την ανακοίνωση της στροφής 180 μοιρών, τα κέρδη έχουν περιοριστεί.