Βρετανία: Επαναστατικό εμβόλιο mRNA δοκιμάζεται σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος

Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στον καρκίνο του δέρματος δοκιμάζονται και για θεραπείων καρκίνων του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Γιατροί στη Βρετανία, άρχισαν να δοκιμάζουν σε 1.100 ασθενείς το πρώτο εξατομικευμένο εμβόλιο (mRNA) κατά του καρκίνου στον κόσμο για το μελάνωμα, με τους επιστήμονες να εκφράζουν συγκρατημένη αισοδοξία ότι μπορεί να  «αλλάζει το παιχνίδι» για τη μόνιμη θεραπεία του καρκίνου συνολικά.

Το μελάνωμα, μια μορφή καρκίνου του δέρματος, προσβάλει κάθε χρόνο 132.000 ανθρώπους παγκοσμίως και είναι από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου.

Μέχρι σήμερα, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία του, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται παράλληλα ακτινοθεραπεία, φάρμακα και χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τον Guardian, τώρα οι επιστήμονες δοκιμάζουν νέα εμβόλια που είναι ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή και εντοπίζουν τα καρκινικά κύτταρα με αποτέλσμα να ανατρέπει την εκδήλωση της νόσου.

Τα εμβόλια δοκιμάστηκαν σε δύο φάσεις και διαπιστώθηκε ότι μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα. Αυτό οδήγησε τις έρευνες στην τρίτη και τελική φάση όπου οι δοκιμές γίνονται σε ασθενείς υπό την καθοδήγηση των γιατρών του University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Η Δρ Heather Shaw, εθνικός συντονιστής ερευνητής για τη δοκιμή, είπε ότι τα εμβόλια είχαν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα και γι αυτό η έρευνα επεκτάθηκε και σε άλλες μορφές καρκίνου όπως στους πνεύμονες, την ουροδόχο κύστης και στα νεφρά.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», είπε η Shaw υπογραμμίζοντας ότι «οι ασθενείς είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα».

Πως λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων. Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να αντισταθεί στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και όγκου σε κάθε ασθενή.

Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο στοχεύει στα νεοαντιγόνα όγκου, τους δείκτες δηλαδή του όγκου που μπορούν ενδεχομένως να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έως και 34 νεοαντιγόνα και ενεργοποιεί μια αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση που βασίζεται στις μοναδικές μεταλλάξεις καρκίνου σε κάθε ασθενή.

Για να δημιουργηθεί το μοναδικό αυτό εμβόλιο λαμβάνεται δείγμα από τον όγκο που αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και δημιουργείται από αλληλουχία DNA και χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αντικαρκινικό έμβολο που είναι ειδικό για τον όγκο του συγκεκριμένου ασθενούς.