Βρετανία: Τα φίδια «Λαφιάτες του Ασκληπιού» εισβάλουν σε σπίτια για να ξεφύγουν από την κακοκαιρία

Μελέτη διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο φίδι της Ευρώπης, το φίδι λαφίτης του Ασκληπιού έχει δημιουργήσει έναν υγιή πληθυσμό σε μέρη της Βόρειας Ουαλίας μετά από δύο «τυχαίες» εισαγωγές.
Open Image Modal
Φωτογραφία Αρχείου.
Daniel Garrido via Getty Images

Ένα είδος φιδιού που απουσίαζε από το Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από 300.000 χρόνια, έχει επιστρέψει στις βρετανικές ακτές και μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και τα 2 μέτρα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά σπάνιο στους φυσικούς του βιότοπους λόγω της απότομης μείωσης του πληθυσμού του, το φίδι που ονομάζεται Λαφιάτης του Ασκληπιού φαίνεται να ευδοκιμεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η Daily Telegraph.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο φίδι της Ευρώπης, το φίδι λαφίτης του Ασκληπιού  έχει δημιουργήσει έναν υγιή πληθυσμό σε μέρη της Βόρειας Ουαλίας μετά από δύο «τυχαίες» εισαγωγές.  Οι επιστήμονες λένε ότι το «ατού» των φιδιών για να επιβιώσουν στο ψυχρότερο κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να ζεσταθούν μέσα στις σοφίτες και τους τοίχους των σπιτιών.

Το Aesculapian Snake, ένα μη δηλητηριώδες είδος φιδιού που προέρχεται από την κεντρική και νότια Ευρώπη, κατέληξε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δύο ανεξάρτητες «τυχαίες» εισαγωγές: η μία στον κόλπο Colwyn της Βόρειας Ουαλίας, μετά από μια απόδραση από τον Ζωολογικό Κήπο της Ουαλίας, και η άλλη κατά μήκος του καναλιού Regent στο Λονδίνο.

Ο Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου έχει απορρίψει την ευθύνη για την παρουσία των φιδιών του Ασκληπιού κοντά στο ζωολογικό κήπο και το Κανάλι του Regent. Πιστεύεται ότι τα φίδια είτε δραπέτευσαν είτε απελευθερώθηκαν από μια ομάδα που τα μελετούσε στην περιοχή τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με το Sky News.

 

Ο καθηγητής Wolfgang Wüster, επιστήμονας φιδιών από το Πανεπιστήμιο Bangor και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στη MailOnline: “Οποιοσδήποτε σκύλος, ακόμη και ο μικρότερος, θα μπορούσε εύκολα να σκοτώσει έναν λαφίτη, ενώ  τα κουνέλια είναι πολύ μεγάλα για να χρησιμεύσουν ως θήραμα.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτά τα φίδια έχουν βρει καταφύγιο σε απροσδόκητα μέρη, όπως σοφίτες και κάδους κήπου, τα οποία παρέχουν θερμότητα κατά τη διάρκεια του ψυχρότερου καιρού, διευκολύνοντας την επιβίωσή τους σε περιοχές που είναι πιο κρύες από τα φυσικά τους εδάφη.

Το Aesculapian Snake τρέφεται κυρίως με τρωκτικά και είναι γνωστό για το μακρύ και λεπτό σώμα του, που μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε μήκος.

 

 

Αυτό το φίδι είναι εξαιρετικός ορειβάτης, συχνά εντοπίζεται σε δέντρα και θάμνους και κυνηγά κατά τη διάρκεια της ημέρας μικρά πουλιά, θηλαστικά και άλλα ερπετά.

Οι ειδικοί δήλωσαν στην έκθεση: «Αν και οι λαφιάτες του Ασκληπιού εμφανίζονται στα απολιθώματα του Ηνωμένου Βασιλείου, λείπουν για πιθανώς 300.000 χρόνια».

Η μελέτη ανέφερε: «Οι λαφιάτες του Ασκληπιού είναι προσαρμοστικοί γενικά, ικανοί να χρησιμοποιούν ποικιλία βιότοπων και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κτίρια και άλλα χαρακτηριστικά κοντά στον άνθρωπο».

-- --