Βρετανία και Γαλλία καταρτίζουν σχέδιο για να ξαναρχίσουν οι μεταφορές εμπορευμάτων

Κορυφώνεται η αγωνία στο αποκομμένο διεθνώς Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας καταρτίζουν και αναμένεται να παρουσιάσουν σχέδιο για την επανέναρξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, μεταδίδει το BBC.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, το οποίο επικαλείται τον Κλεμάν Μπον, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι οδηγοί φορτηγών στο Κεντ κοιμήθηκαν για δεύτερη νύχτα στα οχήματά τους, περιμένοντας να ξανανοίξουν τα σύνορα Βρετανίας - Γαλλίας.

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορα για 48 ώρες την Κυριακή, αφήνοντας τουλάχιστον 945 φορτηγά αποκλεισμένα κοντά στο Ντόβερ εν μέσω φόβων για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερες από 40 χώρες έχουν πλέον απαγορεύσει τις αφίξεις από τη Βρετανία λόγω της μετάλλαξης.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Οι χώρες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν σήμερα από κοινού για τα μέτρα προφύλαξης που θα λάβουν. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν ξανά στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι παρατείνει «έως τις 6 Ιανουαρίου» το κλείσιμο των συνόρων της με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική. Η αναστολή της σύνδεσης με «τρένο, λεωφορείο, πλοίο και αεροπλάνο» και η γενική απαγόρευση της εισόδου στο γερμανικό έδαφος για τους ανθρώπους που προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες αναμενόταν αρχικά να εφαρμοστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου. Εφεξής, «το μέτρο εφαρμόζεται από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου», σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ινδίας, απαγόρευσαν τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασιλείο, την ώρα που τμήματα της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, μπήκαν στη «σκληρή» κατηγορία 4 των περιορισμών με πρώτη και κυριότερη την εντολή για παραμονή των πολιτών στο σπίτι.

«Μιλάμε διαρκώς με τους συναδέλφους μας στη Γαλλία για ένα φάσμα θεμάτων και η δουλειά αυτή συνεχιζόταν όλο το 24ωρο που πέρασε και θα συνεχίσουμε σήμερα», δήλωσε στο Sky η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει μια απόφαση σήμερα, η Πατέλ απάντησε: «Εργαζόμαστε για να υπάρξει μια απόφαση. Είναι προς το συμφέρον και των δύο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ροή. Θα δούμε τι θα υλοποιηθεί σήμερα».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το σημείο» ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ανακαλύφθηκε στην Αγγλία προκαλεί «οποιαδήποτε αύξηση της σοβαρότητας που σχετίζεται με την Covid-19.

Προέτρεψε το κοινό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα που μειώνουν την εξάπλωση: πλύσιμο των χεριών, κοινωνική αποστασιοποίηση και κάλυψη προσώπου.

Η διαταραχή επηρέασε επίσης τις μετακινήσεις επιβατών - με πολλές αεροπορικές, σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές υπηρεσίες να ακυρώνονται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, καθώς και άλλων χωρών που έχουν θέσει σε ισχύ περιορισμούς.

Ο σιδηροδρομικός φορέας Eurotunnel δήλωσε ότι ελπίζει πως οι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας από την Τετάρτη ή την Πέμπτη, εάν συμφωνηθεί λύση. Η British Airways είπε ότι θα λειτουργούσε με «ένα μειωμένο και δυναμικό πρόγραμμα» εν μέσω της αβεβαιότητας.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το κανάλι της Μάγχης είναι μια ζωτικής σημασίας εμπορική διαδρομή, με περίπου 10.000 φορτηγά την ημέρα να ταξιδεύουν μεταξύ Ντόβερ και Καλέ σε περιόδους αιχμής όπως τα Χριστούγεννα, μεταφέροντας σε μεγάλο βαθμό φρέσκα προϊόντα.

Περίπου 1.550 φορτηγά διέσχισαν το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του λιμανιού τη Δευτέρα, αλλά οι έμποροι λιανικής πώλησης προειδοποίησαν για «σοβαρή διαταραχή» εάν δεν προκύψει λύση, με την Tesco και την Sainsbury να λένε ότι μπορεί να προκύψουν ελλείψεις σε κάποια φρέσκα προϊόντα όπως το μαρούλι και τα εσπεριδοειδή.

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις επηρέασαν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τροφίμων που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως οι αλυσίδες εφοδιασμού σούπερ μάρκετ είναι «ισχυρές και στιβαρές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πατέλ τόνισε ότι υπάρχει αφθονία τροφίμων στη Βρετανία και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για εξάντληση των αποθεμάτων στα σουπερμάρκετ.

«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανησυχεί κανείς -υπάρχει αφθονία τροφίμων στα καταστήματά μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)