Ένα αγόρι 11 ετών από τη Βρετανία έχασε τη ζωή του μετά από ένα challenge που κυκλοφορεί στο TikTok.Ένα αγόρι 11 ετών από τη Βρετανία έχασε τη ζωή του μετά από ένα challenge που κυκλοφορεί στο TikTok.
Ο λόγος για το challenge που ακούει στο όνομα chroming». Ο 11χρονος Tommie-Lee Gracie Billington συμμετείχε σε αυτό μαζί με έναν φίλο του και πέθανε ακαριαία μετά από καρδιακή προσβολή. «Πέθανε ακαριαία μετά από ένα ξενύχτι στο σπίτι ενός φίλου.
Ο Tommie-Lee έπαθε αμέσως καρδιακή ανακοπή. Το νοσοκομείο έκανε τα πάντα για να τον επαναφέρει, αλλά τίποτα δεν λειτούργησε. Είχε φύγει», δήλωσε η Tina Burns γιαγιά του αγοριού μιλώντας για το τραγικό συμβάν.
Η οικογένεια του 11χρονου μετά το θάνατό του, καταγγέλλει πως οι μεγάλες πλατφόρμες των social media όπως το TikTok, πρέπει να «κάνουν περισσότερα» για την ασφάλεια των χρηστών, μέχρι και να κλείσει τέτοιους λογαριασμούς προκειμένου να αποτρέψει τον θάνατο άλλων παιδιών, αναφέρει η New York Post.
«Στην πραγματικότητα θέλουμε να καταργηθεί το TikTok και να μην επιτρέπεται σε κανένα παιδί κάτω των 16 ετών να είναι σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Θέλουμε να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές άλλων παιδιών και να ευαισθητοποιήσουμε τις οικογένειες ώστε να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή» συμπλήρωσε η γιαγιά του 11χρονου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς το TikTok έχει δεχτεί άπειρες επικρίσεις για την επικράτηση επικίνδυνων τάσεων ανάμεσα σε εφήβους. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης τον Ιανουάριο οι ηγέτες τεσσάρων διακεκριμένων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και του Instagram και του Shou Chew του TikTok, εξετάστηκαν από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια των πλατφορμών τους.
Στο «chroming» οι έφηβοι εισπνέουν αναθυμιάσεις από κοινά οικιακά αντικείμενα, όπως αεροζόλ, ασετόν (αφαιρετικό βερνικιού νυχιών), διαλύτες χρωμάτων και προϊόντα καθαρισμού προκειμένου να «φτιαχτούν». Ταυτόχρονα βγάζουν βίντεο τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της, τα οποία αναρτούν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η τάση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, ασφυξία, καρδιακή ανακοπή και πολλά άλλα με μία μόνο εισπνοή. Επιστήμονας που ειδικεύεται στην τοξικολογία, εξηγεί στο UPMC γιατί είναι τόσο επικίνδυνη η συγκεκριμένη πρακτική. «Αφορά την εισπνοή όλων των ειδών υδρογονανθράκων. Ουσίες όπως οι μεταλλικές μπογιές περιέχουν έναν συγκεκριμένο υδρογονάνθρακα που μπορεί να έχει μεθυστική επίδραση στον οργανισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Συνήθως, ο συγκεκριμένος υδρογονάνθρακας που αναζητούν οι άνθρωποι στα μεταλλικά χρώματα είναι κάτι που ονομάζεται τολουόλιο και είναι μεθυστικό. Η βλάβη ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο το παίρνουν για να το ρουφήξουν» συμπλήρωσε επίσης. Η κατάχρηση του ωστόσο μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα και να αποβεί μοιραία.
Ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις είναι η ασφυξία, η καρδιακή ανακοπή, ο πνιγμός, το κώμα, οι σπασμοί ή οι επιληπτικές κρίσεις. «Εάν δεν είστε προσεκτικοί, ιδίως όταν χρησιμοποιείτε σακούλα, μπορεί να εξαντλήσετε το οξυγόνο και ουσιαστικά να πεθάνετε από ασφυξία. Βάζετε πραγματικά τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Μπορεί να έχει πραγματικά καταστροφικά αποτελέσματα» κατέληξε.