Ο Τζούλιαν Ασάνζ ζητά άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks στις ΗΠΑ.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου επιβεβαίωσε στο BBC ότι έχει υποβληθεί η αίτηση του κ. Ασάνζ.
Ο Αυστραλός καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές για έγγραφα που διέρρευσαν το 2010 και το 2011, τα οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβίασαν τον νόμο και έθεταν σε κίνδυνο ζωές.
Τα έγγραφα σχετίζονται με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Ασάνζ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση ή όχι κατά της έκδοσής του.
Ο Αυστραλός κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου μετά από μακρά δικαστική μάχη για να αποφύγει την έκδοσή του.
Προηγουμένως, η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, είπε ότι ο σύζυγός της δεν είχε κάνει «τίποτα λάθος» και «δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα».
«Είναι δημοσιογράφος και εκδότης και τιμωρείται επειδή κάνει τη δουλειά του»
Ο συνιδρυτής του Wikileaks καταζητείται από τις ΗΠΑ για 18 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για κατασκοπεία, αφού η οργάνωσή του δημοσίευσε εμπιστευτικά στρατιωτικά αρχεία και διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 175 χρόνια. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι η ποινή είναι πιο πιθανό να είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών.
Η εταιρεία μέσων ενημέρωσης Wikileaks είναι μια πλατφόρμα πληροφορικής που δημοσιεύει απόρρητο υλικό που παρέχεται από ανώνυμες πηγές.
Υποστηρικτές του Ασάνζ συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών το πρωί της Παρασκευής για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλάκισή του και να τιμήσουν τα γενέθλιά του.
Η νομική ομάδα του κ. Ασάνζ ισχυρίζεται ότι η δημοσίευση των εγγράφων από το Wikileaks - τα οποία αφορούσαν τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν - αποκάλυψε τις αδικίες των ΗΠΑ και ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.
Αυτά τα έγγραφα αποκάλυψαν πώς ο αμερικανικός στρατός είχε σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους σε μη αναφερθέντα περιστατικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, ενώ τα αρχεία του πολέμου στο Ιράκ που διέρρευσαν έδειχναν ότι 66.000 πολίτες είχαν σκοτωθεί και αιχμάλωτοι βασανίστηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις.
Ο Ασάνζ βρίσκεται στη φυλακή από τότε που απομακρύνθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2019 και συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, μετά την ανάκληση του καθεστώτος ασύλου του Εκουαδόρ.
Ζήτησε άσυλο το 2012 στην πρεσβεία, φοβούμενος τη δίωξη των ΗΠΑ, και έμεινε εκεί για επτά χρόνια. Ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι θα αντιμετώπιζε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση έκδοσής του.
Πηγή: BBC