Την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των τροφίμων σχεδιάζει η κυβέρνηση της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταναλωτές από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής.
Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική κοινοπραξία λιανικής (BRC) ωστόσο, αντιδρά στην επιβολή πλαφόν λέγοντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα κάνουν τη διαφορά και θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού».
Ωστόσο, μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να επιφέρει μειώσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί και το γάλα.
Αν και τα σχέδια της κυβέρνησης Σουνάκ, είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο σύμφωνα με την Daily Telegraph, η πρόταση προβλέπει ότι τα σούπερ μάρκετ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποια είδη θα μειώσουν τις τιμές.
Στόχος δεν είναι η κυβέρνηση να επιβάλει τα μέτρα αλλά οι μεγάλες αλυσίδες να το κάνουν από μόνες τους, τουλάχιστον στα βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα και το ψωμί, ως ανταποδοτικό μέτρο προς την κοινωνία
Όμως η BRC, που λειτουργεί για λογαριασμό περισσότερων από 200 σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε οι πόροι να μπορούν «να κατευθυνθούν στη διατήρηση των τιμών όσο το δυνατόν χαμηλότερα, αντί να δημιουργήσει εκ νέου ελέγχους τιμών παρόμοιες με αυτούς της δεκαετίας του 1970, που επιβλήθηκαν από τον τότε συντηρητικό πρωθυπουργό Έντουαρντ Χιθ.
Στο19,15 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα
«Οι υψηλές τιμές των τροφίμων είναι άμεσο αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας, των μεταφορών και της εργασίας, καθώς και των υψηλότερων τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς τροφίμων και στους αγρότες», πρόσθεσε ο εικεφάλής της BRC.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι και στη Βρετανία ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων πέφτουν, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν υψηλές χωρίς να παρουσιάζουν σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ είπε στο BBC ότι η πολιτική «δεν αφορά κανένα στοιχείο καταναγκασμού» και ότι «η κυβέρνηση εργάζεται εποικοδομητικά με τα σούπερ μάρκετ για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό των τροφίμων και το κόστος ζωής, με τρόπο ώστε να έχει αντίκτυπο και στους προμηθευτές», είπε.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την άρνηση του προέδρου των Sainsbury, Simon Roberts, ότι το σούπερ μάρκετ του είχε κερδοσκοπήσει σε βάρος των καταναλωτών.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία ήταν στο 8,7% τον Απρίλιο, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 19,1% το ίδιο δωδεκάμηνο - το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 45 χρόνια.
Η άνοδος των τιμών ορισμένων προϊόντων διατροφής σημαίνει ότι ο πληθωρισμός δεν έχει μειωθεί τόσο πολύ όσο πολλοί προέβλεπαν.