Βρετανία: Γεννήθηκε σπάνιος τάπιρος Μαλαισίας, υπάρχουν μόλις 2.500 σε όλον τον κόσμο

Η Νέσα γεννήθηκε 9 κιλά και έχει ένα χαρακτηριστικό τρίχωμα από κηλίδες και ρίγες, ένα μοτίβο που θα τη βοηθούσε να καμουφλάρεται στο δάσος.
Open Image Modal
NIR ELIAS via Reuters

Ένας τάπιρος Μαλαισίας που είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, γεννήθηκε σε ζωολογικό πάρκο της Βρετανίας. Οι υπεύθυνοι του πάρκου έκαναν λόγο για μια «σημαντική στιγμή» για τη διατήρηση του είδους.

Το θηλυκό μωρό, το οποίο οι φύλακες ονόμασαν Νέσα, γεννήθηκε την Τετάρτη ( 7/12) στον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ, ένα από τα δύο μόνο μέρη στη χώρα όπου ζουν τάπιροι. Το είδος ονομάζεται ακόμα τάπιρος ο ινδικός ή ασιατικός και το είδος που σχετίζεται με το άλογο και τον ρινόκερο, αναφέρει ο Guardian.

Η Νέσα γεννήθηκε 9 κιλά και έχει ένα χαρακτηριστικό τρίχωμα από κηλίδες και ρίγες, ένα μοτίβο που θα τη βοηθούσε να καμουφλάρεται στο δάσος.

Ωστόσο αυτό θα αλλάξει σιγά-σιγά τους επόμενους έξι μήνες οπότε και θα αποκτήσει το ασπρόμαυρο μοτίβο της μητέρας της, Μάργκερι.

Η Ρόσι Όουεν , φύλακας του ζωολογικού κήπου στο Τσέστερ, είπε ότι η Νέσα ήταν «μια πραγματική δόση ενέργειας».

 

 

«Είναι τόσο υπέροχο να βλέπεις για άλλη μια φορά το μοτίβο των μικροσκοπικών, κηλίδων και ριγέ ποδιών ενός τάπιρου της Μαλαισίας. Είναι πραγματικά ιδιαίτερα ζώα, ένα είδος άκρως απειλούμενο με εξαφάνιση και πολύ λίγοι ζωολογικοί κήποι σε ολόκληρη τη Βρετανία τα φροντίζουν, οπότε είναι σημαντικό να πούμε ότι η άφιξη της Νέσα έχει χαρίσει τεράστια χαμόγελα σε όλους εμάς».

Το κυνήγι, η παράνομη υλοτομία και η μαζική αποψίλωση των δασών έχουν αφανίσει πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού αυτών των ζώων. Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 2.500 παραμένουν στη Μαλαισία, τη Σουμάτρα, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Ο Μάικ Τζόρνταν, διευθυντής ζώων και φυτών στο ζωολογικό κήπο του Τσέστερ δήλωσε πως «Το πολύτιμο μωρό της Μάργκερι είναι μια σημαντική νέα άφιξη που θα αποτελέσει πολύτιμη νέα γενετική προσθήκη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών, το οποίο εργάζεται για να εξασφαλίσει έναν πληθυσμό, όπως ο δικός μας, προστατεύοντάς τους από την εξαφάνιση».