Βρετανία: Γιατροί αφαίρεσαν μέσω του ματιού όγκο από τον εγκέφαλο γυναίκας

Ο μηνιγγίωμα είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς εγκεφαλικού όγκου, προερχόμενος από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα του εγκεφάλου.
Open Image Modal
Φωτογραφία Αρχείου.
gorodenkoff via Getty Images

Η Ruvimbo Kaviya, 40 ετών, από το Ληντς, υπήρξε η πρώτη ασθενής στη Βρετανία που υποβλήθηκε σε καινοτόμο ενδοσκοπική επέμβαση για την αφαίρεση ενός εγκεφαλικού όγκου, χωρίς να χρειαστεί ανοιχτό χειρουργείο. Η ασθενής αναρρώνει καλά μετά την επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας.

Η κυρία Kaviya υπέφερε από μηνιγγίωμα, έναν όγκο που εμφανίζεται στο χώρο κάτω από τον εγκέφαλο και πίσω από τα μάτια, μια περιοχή δύσκολη για χειρουργική επέμβαση, αναφέρει το BBC.

Οι όγκοι αυτοί συνήθως θεωρούνται δύσκολα αντιμετωπίσιμοι, καθώς η αφαίρεσή τους μέσω παραδοσιακής χειρουργικής απαιτεί την αφαίρεση μέρους του κρανίου, με ενδεχόμενους σοβαρούς κινδύνους.

Ο μηνιγγίωμα είναι ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς εγκεφαλικού όγκου, προερχόμενος από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα του εγκεφάλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθης και αναπτύσσεται αργά, αν και μπορεί να είναι και κακοήθης και να αναπτυχθεί ταχέως.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ληντς, μετά από πολλές προετοιμασίες και δοκιμές σε τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου της ασθενούς, το οποίο δημιούργησε η Dr. Lisa Ferrie, μηχανικός βιοϊατρικής.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση επέτρεψε στους γιατρούς να μελετήσουν με μεγάλη ακρίβεια την ανατομία του κρανίου και να προετοιμαστούν για την επέμβαση, η οποία έγινε με πρωτοφανή ακρίβεια.

 

 

Η κυρία Kaviya ανέφερε πως οι πονοκέφαλοι που προκαλούσε ο όγκος της ήταν τόσο έντονοι που την εμπόδιζαν να αγγίξει το πρόσωπό της, να φάει ή να βουρτσίσει τα δόντια της. Όταν της προτάθηκε η επέμβαση, αποφάσισε να προχωρήσει, παρά την αβεβαιότητα και τους κινδύνους. Η εγχείρηση, που διήρκεσε 3 ώρες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η ασθενής κατάφερε να σηκωθεί και να περπατήσει την ίδια μέρα.

Ο Dr. Asim Sheikh, ο νευροχειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση, εξήγησε πως η ενδοσκοπική μέθοδος επιτρέπει την προσέγγιση αυτών των δυσπρόσιτων περιοχών χωρίς να τραυματίζεται ο εγκέφαλος, κάνοντας πλέον δυνατή την αφαίρεση όγκων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανεγχείρητοι.

Η κυρία Kaviya ανάρρωσε γρήγορα και επέστρεψε στην εργασία της ως νοσηλεύτρια μόλις τρεις μήνες μετά την επέμβαση, παρά την προσωρινή εμφάνιση διπλωπίας. Σήμερα, έχει μια μικρή ουλή δίπλα στο αριστερό της μάτι, αλλά δηλώνει ότι έχει πλήρως αναρρώσει και επανέλθει στην καθημερινότητά της.