Βρετανικό Μουσείο: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά συνεχίζονται

«Και είναι εποικοδομητικές», δήλωσε εκπρόσωπος του Μουσείου, μετά τη διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ.
|
Open Image Modal
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
via Associated Press

Οι συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν, παρά την διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που προκάλεσε αντιδράσεις σε Ελλάδα αλλά και Βρετανία

Υπενθυμίζεται ότι το διπλωματικό unfair του Βρετανού πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και στην αναφορά του για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» τόνισε ότι η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», σημείωσε.

«Πιστεύουμε πως μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στη Βρετανία, διερευνά ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. «Μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε», έλεγε προ ημερών  ο Όσμπορν μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών του Μουσείου στη γκαλερί Duveen, όπου βρίσκονται και τα Γλυπτά.

 

Όσο για το κόμμα των Εργατικών, περιορίζεται να δηλώνει επισήμως, ότι η θέση του είναι ότι εάν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση κατέληγαν σε συμφωνία δανεισμού, μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα στεκόταν εμπόδιο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ