Βρέθηκε άνδρας με τρία πέη: Τι είναι η τριφαλλία

Ο άνδρας, η σορός του οποίου έγινε δωρεά στην επιστήμη, είναι η δεύτερη γνωστή περίπτωση τριφαλλίας στον κόσμο
Open Image Modal
Mariano Sayno via Getty Images

Ιατρικό...θαύμα αποδείχτηκαν τα γεννητικά όργανα ενός νεκρού άνδρα: Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψαν σε σχετική αναφορά πως ο άνδρας αυτός είχε τρία πέη- μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, γνωστή και ως τριφαλλία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmodo, ο άνδρας αυτός ενδέχεται να μην γνώριζε ούτε ο ίδιος αυτό το χαρακτηριστικό της ανατομίας του, καθώς η ανακάλυψη έγινε μετά τον θάνατό του και τα εξωτερικά του γεννητικά όργανα φάνταζαν φυσιολογικά.

Η τριφαλλία κατεγράφη για πρώτη φορά από γιατρούς μόλις τέσσερα χρόνια πριν, σε ένα τρίχρονο αγόρι από το Ιράκ. Η νέα αυτή αναφορά, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα στο Journal of Medical Case Reports, είναι η δεύτερη καταγεγραμμένη υπόθεση τριφαλλίας και η πρώτη που εντοπίζεται σε ενήλικο.

Ο άνδρας ήταν λευκός, γύρω στο 1,80, μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους και 78 ετών όταν πέθανε. Με την πρώτη ματιά όλα φαίνονταν φυσιολογικά, μα μετά τη νεκροψία διαπιστώθηκε πως εσωτερικά είχε άλλα δύο ξεχωριστά πέη. Περαιτέρω έρευνα έδειξε πως η ουρήθρα του περνούσε τόσο από το κύριο όσο και από το δευτερεύον πέος. Το δεύτερο ήταν μικρότερο από το πρώτο αλλά είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός κανονικού πέους, ενώ το τρίτο, που βρισκόταν πίσω από το δεύτερο, δεν συνδεόταν με την ουρήθρα.

H εμφάνιση περισσότερων του ενός οργάνων θεωρείται πως κατά κανόνα οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις. Με βάση την ανάλυση που έγινε, η ουρήθρα φαίνεται να αναπτύχθηκε αρχικά από το δευτερεύον πέος, μα όταν δεν αναπτύχθηκε πλήρως, άλλαξε πορεία και αναπτύχθηκε στο πρωτεύον. Βάσει των τοπικών νόμων σχετικά με τη δωρεά σορών, οι ερευνητές δεν έμαθαν την ταυτότητα ή το ιατρικό ιστορικό του άνδρα, οπότε δεν είναι γνωστό πώς μπορεί να επηρεάστηκε κατά τη ζωή του- ωστόσο το πιθανότερο είναι πως ούτε ο ίδιος ούτε οι παρτενέρ του διαπίστωσαν ποτέ ότι υπήρχε κάτι διαφορετικό. Παρόλα αυτά, πολλαπλά πέη μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν προβλήματα, όπως δυσκολία στην ούρηση ή στυτική δυσλειτουργία. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κάποια στιγμή είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην περιοχή, η οποία προϋπέθετε τη χρήση καθετήρα- ενώ είναι πιθανό τα άλλα δύο πέη να προκαλούσαν πόνο κατά το σεξ εάν ήταν ικανά για στύση.