Βρέθηκε η Κιβωτός του Νώε; Αρχαία δομή σε σχήμα πλοίου αναδύθηκε από παγετώνα του όρους Αραράτ

Δορυφορικές εικόνες από το 2015 και το 2020 δείχνουν τη δομή να αναδύεται καθώς οι παγετώνες υποχωρούν κατά τη διάρκεια των θερμότερων καλοκαιριών.
Open Image Modal
.
Google earth pro/eastmanarchaeology.com

Ο εξερευνητής Gary Eastman, ιδιοκτήτης της Eastman Archaeology, ανακάλυψε μια δομή σαν πλοίο στο όρος Αραράτ, θαμμένη εδώ και καιρό κάτω από τους παγετώνες του.

Αυτή η ανακάλυψη, που έγινε χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες από το Google Earth Pro, ανανεώνει το ενδιαφέρον για το βουνό, που συνδέεται ιστορικά με τη βιβλική ιστορία της Κιβωτού του Νώε.

Η μελέτη του Eastman, «Αποκάλυψη μιας αρχαίας δομής στο όρος Αραράτ», καταγράφει τη σταδιακή έκθεση της δομής λόγω της υποχώρησης των παγετώνων για αρκετά χρόνια.

Δορυφορικές εικόνες από το 2015 και το 2020 δείχνουν τη δομή να αναδύεται καθώς οι παγετώνες υποχωρούν κατά τη διάρκεια των θερμότερων καλοκαιριών.

«Η ταχεία τήξη των παγετώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής αποκαλύπτει θησαυρούς κρυμμένους για αιώνες», εξηγεί ο Eastman. «Αυτή η κατασκευή, είτε ένα πλοίο είτε ένα αρχαίο κτίριο, έχει εγκλωβιστεί σε πάγο για αιώνες και είναι ορατή μόνο τώρα σε εμάς».

 

Open Image Modal
.
Google earth pro/eastmanarchaeology.com

 

Η κατασκευή, μήκους περίπου 148 μέτρα και πλάτους 21 μέτρα, αποκαλύφθηκε για λίγο προτού επανατοποθετηθεί από χιόνι και πάγο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.666 μέτρα σε μια κλίση 8 μοιρών, με τις συντεταγμένες GPS 39°42′39,65″ N, 44°17′59,52″ E.

 

Open Image Modal
.
Google earth pro/eastmanarchaeology.com

 

Ο Eastman θεωρεί ότι μπορεί να είχε εγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια ψυχρότερων περιόδων, όπως ο Νεογλαετικός Περίοδος ή Μικρή Εποχή των Παγετώνων και η τρέχουσα έκθεσή του είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων τάσεων της θερμοκρασίας.

 

 

Θα μπορούσε να είναι η Κιβωτός του Νώε;

Η εμφάνιση της δομής στο όρος Αραράτ, που έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την Κιβωτό του Νώε, εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα. Ενώ ο Eastman προειδοποιεί ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, πιστεύει ότι είναι πιθανό η κατασκευή να συνδεθεί με αρχαίες τεχνικές ναυπηγικής ή άλλους πολιτισμούς που κάποτε άκμασαν στην περιοχή.

«Είτε αυτή είναι η Κιβωτός του Νώε είτε όχι, η δομή έχει τεράστια πολιτιστική και ιστορική σημασία. Περαιτέρω εξερεύνηση θα μπορούσε να ξεκλειδώσει σημαντικές γνώσεις για τους αρχαίους πολιτισμούς που ζούσαν εδώ», σημειώνει ο Eastman.

 

Open Image Modal
.
Google earth pro/eastmanarchaeology.com

 

Η έρευνα του Eastman υπογραμμίζει επίσης την ευθραυστότητα της δομής. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, την υγρασία και άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες προκαλεί ταχεία επιδείνωση. Οι εικόνες του δείχνουν ξεκάθαρες λεπτομέρειες της δομής το 2019, αλλά η πρόσφατη συσσώρευση πάγου απειλεί να το κρύψει ξανά.

Η ανακάλυψη τονίζει την επείγουσα ανάγκη για διεπιστημονική μελέτη. Ο Eastman καλεί τους εμπειρογνώμονες της αρχαιολογίας, της κλιματικής επιστήμης και της παγετολογίας να συνεργαστούν για την εξέταση της τοποθεσίας πριν από την οριστική εκ νέου ταφή της.

Ο Gary Eastman είναι ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος που ειδικεύεται στη χρήση δορυφορικών εικόνων για την αποκάλυψη αρχαίων τοποθεσιών. Το τελευταίο του εύρημα στο όρος Αραράτ θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις ιστορικές συζητήσεις για την αρχαία ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή.