Βροχή τα καρφιά από Τουσκ και Τριντό κατά του Τραμπ

Εξαιτίας των επιθέσεων στις τέσσερις βουλευτές των Δημοκρτικών.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον τεσσάρων νέων βουλευτριών των Δημοκρατικών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και τα συνθήματα υποστηρικτών τους εναντίον τους, χωρίς ποτέ να κατονομάσουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Τριντό χαρακτήρισε «οδυνηρά, λαθεμένα και εντελώς απαράδεκτα» τόσο τα σχόλια του Τραμπ για τις τέσσερις προοδευτικές πολιτικούς, όσο και το σύνθημα «στείλε τις πίσω», που ακούστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα όπου εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Για τον Τραμπ, οι τέσσερις νέες βουλεύτριες της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών «μισούν» την Αμερική και θα όφειλαν να «γυρίσουν πίσω» στη χώρα καταγωγής τους, κατά τις δηλώσεις του που έχουν προκαλέσει σάλο.

«Θέλω οι πάντες στον Καναδά να γνωρίζουν ότι τα σχόλια αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν πρέπει να επιτρέπονται ή να ενθαρρύνονται στον Καναδά», τόνισε ο Τριντό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Μόντρεαλ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Ο Τουσκ, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά την ολοκλήρωση της συνόδου Καναδά-ΕΕ, σημείωσε πως αν και δεν θέλει να σχολιάζει εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ, αισθάνθηκε αναγκασμένος να αντιδράσει.

«Για πολλά χρόνια, ήμουν ένας από τους πιο φιλοαμερικανούς πολιτικούς στην Ευρώπη», ανέφερε ο Τουσκ, όμως «είναι δύσκολο να καταλάβω κάποια γεγονότα, κάποια λόγια και μερικές φορές αν νιώθεις ότι κάτι είναι εντελώς απαράδεκτο, είσαι αναγκασμένος να αντιδράσεις παρά τις οικονομικές δοσοληψίες, παρά τα συμφέροντα. Για μένα οι αξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από το εμπόριο, λυπάμαι, ίσως είμαι λίγο παλιομοδίτικος, αλλά δεν θα αλλάξω ποτέ άποψη γι’ αυτό το θέμα».

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο σύνθημα για τις αμερικανίδες πολιτικούς, συμπλήρωσε: «Νιώθω αληθινά σαν στο σπίτι μου εδώ στο Μόντρεαλ, την πιο ευρωπαϊκή από τις καναδικές πόλεις, ίσως επειδή δεν άκουσα κανέναν να κραυγάζει “στείλε τον πίσω”».

Πέραν της αντίδρασής τους για το θέμα που σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα στις ΗΠΑ, Τριντό και Τουσκ ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης για περίπου σαράντα θέματα και διατράνωσαν τη στενή καναδοευρωπαϊκή συνεργασία, ιδίως στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ακόμη, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι συνήψαν συμφωνία για την προστασία των ωκεανών, που αφορά ιδίως τις προσπάθειες να μειωθεί το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσες.

«Είναι φανταστικές»

Η Αλεξάντρια Οκάσιο- Κορτέζ, η Ιλχάν Όμαρ, η Αϊάνα Πρέσλι και η Ρασίντα Τλάιμπ, οι τέσσερις βουλευτές των Δημοκρατικών που έγιναν στόχος επιθέσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είναι «φανταστικές», σχολίασε με τη σειρά της η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Πιστεύω ότι αυτές οι τέσσερις γυναίκες είναι φανταστικές...Βλέπω ευφυείς γυναίκες που έχουν το θάρρος να λένε αυτό που σκέφτονται».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ μιλούσε στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Γενεύης πλάι στον Νοτιοαφρικανό πρώην συνταγματικό δικαστή Άλμπι Σακς, που έδινε ομιλία για τον Νέλσον Μαντέλα με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη γέννησή του.

Ερωτηθείσα για το αν ο Τραμπ είναι ρατσιστής, μια ερώτηση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, η Μπατσελέτ δίστασε, αλλά ο Σακς πήρε το μικρόφωνο λέγοντας: «Η απάντηση είναι ναι».

Η Μπατσελέτ δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε συγκεκριμένο επίθετο, αλλά ανέφερε ότι οι άνθρωποι σε μια δημοκρατία θα πρέπει να εγγυώνται τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, για τους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά για τους ανθρώπους διαφορετικού χρώματος.

«Δεν είναι καλό για τους ηγέτες, τους παγκόσμιους ηγέτες, (να χρησιμοποιούν) ρητορικοί μίσους, να λένε πράγματα που είναι κακά παραδείγματα, ή κακά πρότυπα, επειδή επιτρέπει και δίνει την άδεια σε πολλούς άλλους να είναι ξενοφοβικοί, να είναι αντι-ισλαμιστές, αντισημίτες, ενάντιοι σε οτιδήποτε, ενάντιοι στο ξένο», τόνισε.

«Αυτός είναι από τους κινδύνους στον κόσμο σήμερα», συμπλήρωσε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)