WAHA International: Από την Τουρκία μέχρι τα Βαλκάνια, υπηρεσίες υγείας για γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες

WAHA International: Από την Τουρκία μέχρι τα Βαλκάνια, υπηρεσίες υγείας για γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες
|

Open Image Modal

Open Image Modal

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

H WAHA International παρέχει υπηρεσίες υγείας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2015, οπότε κορυφώνταν οι αφίξεις των προσφύγων από Τουρκία. Εδραιώσαμε γρήγορα ισχυρή παρουσία σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Καστελόριζο, όπως επίσης και στην Αθήνα και στην βόρεια Ελλάδα. Το προσωπικό μας είναι 60 άτομα και, ειδικά στα νησιά, πολλοί από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι εθελοντές.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Η δουλειά μας στην Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ανταπόκρισης μας στην προσφυγική κρίση της ευρύτερης περιοχής, από την Τουρκία έως τις Βαλκανικες χώρες. Σκοπός μας είναι η βελτίωση των παροχών υγείας σε μη προνομιούχες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην υγεία γυναικών και παιδιών.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Στην Ελλάδα είμαστε εταίροι της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, ενώ έχουμε χρηματοδοτηθεί από το γαλλικό Υπ.Εξ. και από ιδιωτικά ιδρύματα.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Αποφασίζουμε τις αποστολές μας συνεκτιμώντας τις ανάγκες των ανθρώπων και τη δυνατότητά μας να βελτιώσουμε τις ζωές τους. Έχουμε εργαστεί σε κέντρα εκτοπισμένων στην Υεμένη και τη Σομαλία, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κένυα και την Αιθιοπία, σε αγροτικές, απομονωμένες περιοχές στην Αιθιοπία, τη Σενεγάλη, τη Λιβερία και την Γουινέα, όταν ξέσπασε η επιδημία Έμπολα. Κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του πολέμου στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία, ενώ ανταποκρινόμενοι στς ανάγκες των προσφυγικών ροών, σήμερα βρισκόμαστε σε Τουρκία, Ελλάδα, Σερβία και Σλοβενία.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από τη βόρεια Λέσβο, όταν προσέξαμε ότι ενώ οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, οι περσσότερες ΜΚΟ είχαν παρουσία πιο νότια, κόντα στην πόλη και το λιμάνι.

Επεκτείναμε τη δραστηριοποίησή μας και σε άλλα νησιά, όπως και στην ηπειρωτική Ελλάδα επειδή αντιληφθήκαμε τις τεράστιες, ανικανοποίητες ανάγκες φροντίδας υγείας των προσφύγων.

Open Image Modal

Livia Saavedra/ WAHA International

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Είχαμε εξαρχής άριστη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τις τοπικές Αρχές και την κοινωνία των πολιτών, όπως και με το Λιμενικό και τις τοπικές υπηρεσίες Υγείας. Έχουμε βιώσει μια αξιοσημείωτη διάθεση υποστήριξης του έργου μας και την επιθυμία ανταπόκρισης στις ανάγκες των προσφυγικών πληθυσμών.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε κατορθώσει. Έχουμε παράσχει περισσότερες από 50.000 ιατρικές γνωματεύσεις στην Ελλάδα από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη- και περισσότερες από 90.000 αν συνυπολογίσουμε όλα μας τα προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή της προσφυγικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίξαμε άμεσα και στην πράξη την υγεία 90.000 και πλέον προσφύγων, παιδιών και γυναικών στην πλειονότητα τους.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Πιστεύουμε ότι η δουλειά μας εκτιμάται από τους ανθρώπους που συνδράμαμε. Κάποιοι από τους πρόσφυγες που βοηθήσαμε στην Ελλάδα, σταματούσαν σε άλλα ιατρεία μας στα Βαλκάνια για να μας ευχαριστήσουν και να μας πούνε ότι είναι καλά... Τέτοιες στιγμές είναι μεγάλη ανταμοιβή για όλη την ομάδα μας.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις πιο επείγουσες ιατρικές ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού στην Ελλάδα- ως εκ τούτου το έργο μας είναι καθαρά ανθρωπιστικό.